En Sıcak Konular

ABD Müşerref engelini aşmaya çalışıyor!

27 Ocak 2008 20:02 tsi
ABD en üst seviye istihbarat yetkilisini Müşerref'i ikna için gizli bir görevle Pakistan'a gönderdi, fakat Pakistan lideri Afganistan sınır bölgesindeki dağlarda ABD askerlerine geçit vermedi.

ABD en üst düzey iki istihbaratçının bu ay başlarında Pakistan'a gizli bir seyahat yaptığı açıklandı.

The New York Times gazetesinin haberine göre, istihbaratçılar, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i Amerikan kuvvetlerinin Afganistan sınırındaki kabile bölgelerinde El Kaide ve diğer militan gruplara karşı daha geniş müdahale için izin almaya çalıştılar.

Gazeteye konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, Pakistanlı yetkililerle görüşmelerin gizli gerçekleştirildiğini ve neler konuşulduğunu açıklamayacağını belirtti.

Haberde, 9 Ocak'ta gerçekleşen gizli görüşmelerden iki gün sonra Pervez Müşerref'in bir açıklamasına dikkat çekildi. Pakistan lideri, "ABD kuvvetleri El Kaide militanlarını arıyoruz diye sınırı geçmeleri halinde kendilerinin işgalci olarak görülecekleri" uyarısında bulundu.

Amerikan gazetesine göre, CIA Direktörü Michael Hayden ve Ulusal İstihbarat Direktörü Mike McConnell Pakistan'a gizli bir seyahat düzenlediler. Ancak 9 Ocak 2008'de yapılan gizli görüşmede Pervez Müşerref, Pakistan'da Amerikan varlığının genişlemesine ters tepki gösterdi.

Pervez Müşerref Pakistan sınırları içinde ne CIA örtülü operasyonlarını ve ne de Pakistan güvenlik kuvvetleri ile birlikte ortak operasyonları kabul etti.

Pakistan, Afganistan sınır bölgesindeki militanları dağıtması için ABD tarafından ciddi baskı altında. ABD El Kaide lideri Usame bin Ladin ve yardımcısı Ayman el Zevahiri'nin bölgede olduğunu düşünüyor ve Taliban militanlarının buradan Afganistan'daki koalisyon kuvvetlerine saldırılar düzenlediğini ileri sürüyor.

ABD başkanlık adaylarından bir kaçı Pakistan'ın Afganistan sınır bölgesindeki tek yönlü bir operasyonu desteklediklerini söylediler.

Müşerref, 11 Ocak 200'de Singapur'da yayınlanan The Straits Times gazetesine verdiği mülakatında, kabile bölgesine adım attıkları anda Amerikan askerlerinin kesin "işgalci" olarak düşünüleceğini belirterek "Bizim iznimiz olmadan gelirlerse, bu Pakistan'ın egemenliğine aykırı olur. Dağlarımıza herhangi birinin gelmesine karşı çıkarım. O güne pişman olurlar." dedi.

Müşerref, geçen hafta bir Avrupa turu düzenleyerek hükümetine destek aradı. Geçmişte Pakistan istihbarat servisleri ve CIA arasında ciddi işbirlikleri yapıldığına dikkat çekti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı karşı terör yetkilisi Dell Dailey, salı günü yaptığı açıklamada, Pakistan'ın kabile bölgesindeki grupların eylemleri hakkında Pakistan'dan gelen istihbaratta büyük boşluklar olduğunu ileri sürdü. Dailey, "Orada ne olup bittiği hakkında yeterli bilgimiz yok. Ne El Kaide, ne yabancı savaşçılar ve ne de Taliban hakkında." dedi.

Özel operasyonlar konusunda deneyimli emekli bir general olan Dailey, Pakistan'ın "problemi" halletmesi gerektiğini söyledi.

Dell Dailey, her şeye rağmen ABD'nin kendi başına Pakistan içlerinde askeri operasyonlar yapmayacağını çünkü bunun bir çok Pakistanlı'yı kızdıracağını bildiklerini söyledi.

The New Times, ABD yönetimindeki üst düzey yetkililerin Pakistan hakkında yeni stratejileri ele aldıkları bir toplantıdan sonra McConnell ve Hayden'in 9 Ocak'ta Pakistan'a gittiklerine dikkat çekti.

Gazeteye göre, ABD'li üst seviye iki istihbarat yetkilisinin Pakistan ziyaretinin amacı Müşerref'e "zamanın geçmekte olduğunu bildirmek" ve "Pakistan'da artacak saldırıların devlet başkanlığı görevinde kalma mücadelesini zora sokacağı uyarısında bulunmak."

dünyabülteni



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs