En Sıcak Konular

Türkler mi Kızılderili Kızılderililer mi Türk!

28 Ocak 2008 08:24 tsi
Türkler mi Kızılderili Kızılderililer mi Türk!
New York Türkevi'nde düzenlenen "Türkler ile Kızılderililer Arasında Ortak Bağlar" konulu panelde, "Türkler ile Kızılderililer arasında tarihsel köklere dayalı bir ilişki var mı?" sorusunun cevabı arandı. Panelde Kızılderililerin Orta Asya'dan Ameri

New York'ta düzenlenen panelde Kızılderililerin Orta Asya'dan Amerika'ya göç etmiş olabileceği dile getirildi. Genetik uzmanı Dr. Levent Bozatlı da kendi genlerinin Kızılderililerinkiyle aynı olduğunu ispatladığını söyledi.


New York Türkevi'nde düzenlenen "Türkler ile Kızılderililer Arasında Ortak Bağlar" konulu panelde, "Türkler ile Kızılderililer arasında tarihsel köklere dayalı bir ilişki var mı?" sorusunun cevabı arandı.
İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen panele, ABD'deki Kızılderililerin temsilcileriyle, Michigan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Georgetown Üniversitesi'nden Prof. Dr. Türker Özdoğan, Prof. Dr. Marjorie Mandelstam Balzer ve Arizona Üniversitesi'nden Kızılderili kökenli Prof. Dr. Lujan Carol konuşmacı olarak katıldı.

Genetik uzmanı Dr. Levent Bozatlı, Oxford Üniversitesi'nde yaptırdığı DNA analizinin sonuçlarını açıkladı: "ABD'deki en büyük Kızılderili kabilelerinden biri Onedia kabilesi. Djigonasse kabilesi de genetik olarak aynı özellikte. Benimki de Djigonasee klanına ait çıktı. Tarihte bir zamanda bizler birbirimize 'Hoşcakal' diyerek ayrılmışız."

Bu açıklama, başta Onedia Kabilesi Başkanı Brian Paterson olmak üzere panelist ve izleyeciler arasında büyük etki yarattı. Panelin yöneticisi Prof. Özdoğan da, "Yeni DNA testleriyle Türkler ile Kızılderililer arasındaki bağlar net şekilde ortaya çıktı" diye konuştu.


Kızılderili müziğinin altın çocuğu Evren

Kızılderili müziği, babası Türk annesi Kızılderili olan Evren Ozan'a emanet. Henüz 14 yaşında olmasına rağmen birçok ödülün sahibi olan Ozan'ın eserleri radyolarda çalınıyor, film müzikleri olarak kullanılıyor. Ozan, henüz 9 yaşındayken Eylül 2002 sayısında National Geographic'e haber olmuştu. Ozan, panel sonrasında flüt ile verdiği konserle Kızılderili müziğinden örnekler sundu. Annesinin Amerikalı ve babasının bir Türk olduğunu belirten Ozan, "Babamdan Türkçe kelimeler öğrendim, en büyük ideallerimden biri de Türkiye'yi görmek ve orada konser vermek" dedi. Kırgız asıllı müzisyen İlhan Sami Özulu da, Türkevi'nde Orta Asya şarkıları söyledi, Kızılderililer ve Türkler ise müziğe dansları ile eşlik ettiler.


'Türkler Amerika'dan göç etmiş olabilir'

Birleşik Kızılderililer Kabilesi ve Oneida Kabilesi Başkanı Brian Paterson, Türkleri kardeş ve aynı aileden gördüklerini de vurguladı ve Türkler ile Kızılderililer arasındaki şaşırtıcı benzerliklere dikkat çekerek, “Türkler belki de bu topraklardan göç etmiştir” dedi. Prof. Dr. Marjorie Mandelstam Balzer, tüm Kızılderililerin Türk kökenli olduğunu söylemenin yanlış olacağını, ancak bazı kabilelerle arada büyük benzerlikler olduğunu söyledi.

yenişafak



Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs