En Sıcak Konular

Obama ezdi geçti

28 Ocak 2008 09:05 tsi
Obama ezdi geçti
ABD'de Demokrat Parti'nin Güney Carolina eyaletinde yaptığı ön seçimde siyahi senatör Barack Obama, partinin en iddialı ismi senatör Hillary Clinton karşısında büyük bir zafer kazandı. Obama, oyların yüzde 55'ini alırken, Clinton yüzde 27'de kaldı.

Amarika'daki başkanlık önseçimlerinin Güney Carolina'daki ayağını, siyahi Demokrat aday Barack Obama büyük farkla kazandı. Obama oyların yüzde 55'ini alırken Hillary Clinton bu kez yüzde 25'te kaldı. Öte yandan bu ön seçim, oyların ırklara göre bölünmesine sahne oldu. Obama, Demokrat seçmenlerin yaklaşık yarısını oluşturan siyahların yüzde 80'inin oyunu toplarken, beyazlardan aldığı oy yüzde 25'te kaldı.

HİLLARY SONUÇLARI TAKMADI

Obama, zaferinin ardından Columbus kentinde yandaşlarına hitaben konuşmasında, “Bu seçimde, yoksula karşı zengin, yaşlıya karşı genç ve beyaza karşı siyah tercih edilmedi. Burada geçmiş değil, gelecek tercih edildi” diyerek, kendisinin statükoyu değil, değişimi ve geleceği temsil ettiğini anlattı. Oylamada rakibinin açık ara gerisinde kalan New York Senatörü Hillar Clinton ise Obama'yı tebrik ederken, “Daha milyonlarca Amerikalı ön seçimlerde oy kullanacak” diyerek Güney Carolina'daki yenilgisinin fazla önem taşımadığını ima etti. Cumhuriyetçi Parti'nin Güney Carolina ön seçimi, bir önceki Cumartesi yapılmış ve bunu senatör John McCain kazanmıştı. ABD'de şimdi bütün gözler, iki partinin Salı günü Florida'da, 5 Şubat'ta da 22 eyalette birden yapacağı ön seçimlere çevrildi. Bu ön seçimler sonucu, iki partinin en şanslı adayının daha açık şekilde ortaya çıkması bekleniyor. Cumhuriyetçi Parti'de yarış, McCain, eski vali Mitt Romney, eski vali Mike Huckabee ve New York'un Rudy Giuliani arasında cereyan edecek.


GÖZLER FLORİDA'DA

Cumhuriyetçi Parti'deyse bu hafta Salı günü düzenlenecek Florida ön seçimi için yapılan anketlerde John McCain ve Mitt Romney önde görülüyor. Vietnam savaşı gazisi olan McCain'in eyalette şansı yüksek. McCain'e destek veren isimler arasına 1991'deki Körfez Savaşı'nın komutanı emekli general Norman Schwarzkopf ile oyuncu Sylvester Stallone da katıldılar. Romney ise ekonomiye vurgu yaparak seçmenleri arkasında toplamaya çalışıyor.


Oylar ırklara göre bölündü

Güney Carolina'daki seçim kampanyası, ırk konusunun öne çıktığı tartışmalara yol açtı. Önseçimin sonucu da, oyların ırklara göre bölündüğünü ortaya koydu. Barack Obama, Demokrat seçmenlerin yaklaşık yarısını oluşturan siyahların yüzde 80'inin oyunu topladı. Ancak 3 Ocak'ta yapılan seçimde beyazlardan önemli oranda oy alan Obama, bu defa beyaz seçmenlerin yüzde 25'i tarafndan tercih edilen isim oldu. Seçim sonuçları, Obama taraftarlarını oldukça memnun etti. Ancak belirli bir kesimin tercihi olduğu izlenimini vermek istemeyen Obama, seçimlerin 'siyahla beyaz meselesi olmadığını' vurguladı.


Adayların seçim karnesi

Demokratlar Cumhuriyetçiler


Iowa Barack Obama Mike Huckabee

N. Hampshir Hillary Clinton John McCain

Michigan Hillary Clinton Mitt Romney

Nevada. Hillary Clinton Mitt Romney

S. Carolina Barack Obama John McCain

yenişafak



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs