'ikna odası' | " /> 'ikna odası' | "/>

En Sıcak Konular

Türk siyasetçi için 'ikna odası'

28 Ocak 2008 09:20 tsi
Türk siyasetçi için 'ikna odası' 
Ermeni lobisi, Avrupa'da yaşayan göçmen siyasetçilerin önünü kesmeye devam ediyor. Geçen yıl, 1915 Ermeni tehcirini 'soykırım' olarak tanımayanlara hapis cezası getiren yasa ile gündeme gelen Fransa'da yerel seçimler öncesinde yaşanan bir skandal, Tür

Martta yapılacak yerel seçimler için Villeurbanne şehrinde adaylığını koyan Türk kökenli bir siyasetçi, Yeşiller ile ittifak kuran Sosyalist Parti'nin aday listesinden çıkarıldı. Villeurbanne Belediye Başkanı Jean Paul Bret, Yeşiller Partisi üyesi genç bayanı 'soykırım' lehine açıklama yapması için Ermeni toplumu temsilcileriyle görüştürdü. İsminin saklı tutulmasını isteyen Türk siyasetçi, Ermenilere 'soykırımı tanıdığını' söylemesine rağmen 'kamuoyu önünde de aynı açıklamayı yapamayacağı' gerekçesiyle aday listesine konulmadı. Türk toplumu ise olaya tepkili. Fransa merkezli sivil toplum örgütü COJEP'in Başkanı Ali Gedikoğlu, "Demokratik katılımı engelleyecek bu tür dayatmaları şiddetle reddediyoruz." dedi.

Fransa'nın sol eğilimli gazetesi Liberation'un Lyon baskısında yer alan habere göre, Villeurbanne'deki Yeşiller Partisi yerel seçimlerde kazanma ihtimali yüksek olan Sosyalist Parti'yle ittifak kararı alınca şehir meclisi için seçilebilecek sıralardan 7 kişilik aday listesi gönderildi. Hâlihazırda Villeurbanne Belediye Başkanlığı görevini yürüten Bret de, 12 Ocak'ta bu listeyi onaylamasına rağmen, Ermeni kökenli bir şehir meclisi üyesinin istifa tehdidi üzerine Türk adayı listeden çıkaracağını açıkladı. Yeşillerin Villeurbanne sorumlusu olan Béatrice Vessilier, Türk adayın böyle bir uygulama beklemediği için ilk başta şaşırdığını, daha sonra sözde Ermeni soykırımını tanıdığını kendilerine söylediğini açıkladı. Türk siyasetçi, bu nedenle isminin şimdilik saklı kalmasını istediği için Liberation'daki haberde ismi yer almadı.

Ancak, Yeşillerin açıklamasını tatmin edici bulmayan Belediye Başkanı Bret, Türk adayın Ermeni toplumunun temsilcileri önünde de açık bir şekilde sözde Ermeni soykırımını tanıdığını açıklamasını istedi. Türk aday, bu talebi kabul ederek Ermeni temsilcilerinin davet edildiği bir toplantıda soykırımı tanıdığını açıkladı. Bret, Liberation gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu sadece bir toplantıydı, bir mahkeme değildi." dedi. Ancak, ikna olmayan Bret, Türk siyasetçi adayının "kamuoyu önünde de benzer bir açıklamayı yapacağından şüphe duyduğunu" belirtti. Türk adayın talep edilen tüm istekleri yerine getirmesine rağmen kendi listesinden çıkarılmasını istedi.

Uzun süren tartışmaların sonunda Jean Paul Bret, Türk siyasetçinin adaylığına karşı olduğunu ve Yeşiller Partisi'nden bu sorunu kendi içlerinden çözmesini istedi. Yeşillerin sorumlusu Vessilier, bugün verilecek karar öncesinde parti olarak arkasında olduklarını, ancak kendisinin bu kadar baskıdan sonra listeden çekilmek istediğini söyledi.

Villeurbanne Belediye Başkanı Bret, Ermeni lobisine yakınlığıyla biliniyor. Bret, Fransız Meclisi'nde milletvekili olduğu dönemde Fransa-Ermeni Dostluğu Grubu'nun başkanlığını yürütüyordu.

"Siyasette nezaket olmaz"

Bret'in seçim kampanya direktörü Richard Llung ise Bret'i savunarak "Her siyasetçi kendini temsil ettiği gibi aynı zamanda ait olduğu toplumu da temsil eder. Bu Türk kökenli siyasetçiye münasip görülen uygulama belki çok acımasız ama politika çok da nezaketin bulunduğı bir meslek değil." dedi. Geçen sene 22 Kasım'da Hollanda'da yapılan genel seçimler öncesinde de Ermeni diasporasının başlattığı kampanyanın sonucunda iki ayrı partinin listelerinde yer alan toplam üç Türk kökenli aday listelerden çıkarılmıştı. Belçika'da da, Türk asıllı Bakan Emir Kır ve diğer Türk siyasetçiler istifa etmeleri için Ermeni lobisinin baskılarına maruz kalmıştı.

'Türk toplumunun da sorumluluğu var'

Villeurbanne'de yaşanan olayla ilgili Zaman'a değerlendirmede bulunan Fransa merkezli Türk sivil toplum örgütü COJEP Derneği'nin başkanı Ali Gedikoğlu, "Demokratik katılımı engelleyecek bu tür dayatmaları şiddetle reddediyoruz. Neden Fransız vatandaşı bir siyasetçiye, hiçbir dahlinin olmadığı bir olayla ilgili baskı yapıldığını anlamak mümkün değil. Bu topraklara sıkı sıkıya bağlanmış insanlar olarak, Türklerin siyasete bağlanması için mücadele ediyoruz. Ancak, diğer azınlıkların kendi iddialarını gerçekmiş gibi dayatmaları bizi rahatsız ediyor." dedi. Gedikoğlu, "Derneğimize üye olan genç siyasetçi adaylarımız da, Ermeni nüfusunun olduğu yerlerde sürekli baskı altında kalıyorlar." sözleriyle Villeurbanne'deki skandalın istisnai olmadığını kaydetti. Bugüne kadar Türk toplumunun büyük desteğini alan Sosyalist Parti'nin bu tür ayrımcı tavırları nedeniyle Fransa Türk toplumunu kaybettiğini savunan Gedikoğlu, "Ben sadece Ermenileri değil o kızımızı yalnız bırakan Türk toplumunu da sorumluluğa davet ediyorum. Türk toplumunun ilgisizliği bunları cesaretlendiriyor." ifadelerini kullandı.
 
zaman



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,706 µs