En Sıcak Konular

Türk polisi bildiğiniz gibi değil

28 Ocak 2008 10:30 tsi
Türk polisi bildiğiniz gibi değil Sanıktan delile gitme dönemini bitiren Türk polisi, delilden sanığa ulaşma yönteminde büyük başarılar elde ediyor.

İşkence iddialarına yol açan yöntemlerin yerini "bilimsel" modern polisiye taktikler aldı. Dünyada saygın bir konuma yükselen Kriminal Polis Laboratuvarları 2007'de olay yerinde bulunan "delillerden" hareket ederek 120 bin 640 olayı çözdü. Suçları "kanıtlarla" belgelenen zanlılar ağır hapis cezaları aldı. Terör, patlayıcı, cinayet, gasp, yaralama, soygun, kapkaç, sahtecilik, kalpazanlık, dolandırıcılık, yankesicilik, tecavüz, şantaj vb birçok suç bilimsel yöntemler ile çözüldü.

Olay Yeri İnceleme Şubeleri'nce toplanan suç delilleri, ülke çapındaki 10 Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderiliyor. Balistik, iz, belge, kimyasal, biyolojik, ses, görüntü ve data incelemelerinde zanlıların kimliği tespit ediliyor.
15 BİN MERMİ İNCELENDİ

2007'de balistik incelemeler laboratuvarlarında cinayet, yaralama gibi 47 bin 474 olaya ilişkin deliller incelendi. Yapılan çalışmalarda toplam 6 bin 56 olaya ait 15 bin 33 adet kovan ile 2 bin 250 adet mermi çekirdeğinin hangi silahlardan atıldığı belirlendi. Ayrıca, "silahı tespit edilemeyen olaylar arşivinde" gözüken 742 olaya ait delillerin de hangi silahlarla irtibatlı oldukları ortaya çıkartıldı. Geçen yıl, iz incelemeleri laboratuarlarında 5 bin 681 delil incelendi. İncelenen bin 447 arabadan 790'ının "change" (motor veya şasi numarasının değiştirildiği) yapıldığı belirlendi.

Çalıntı araçlar sahiplerine teslim edildi. Ayakkabı izlerinden 119, alet izlerinden ise 51 zanlı belirlendi. Kimyasal incelemeler laboratuarları ise, 28 bin 390 olayın aydınlatılmasında önemli rol oynadı. Serm, kan, tükürük gibi numuneleri inceleyen biyolojik incelemeler laboratuvarları, bin 136'sının suçlarla bağlantılı oldukları ortaya çıkartıldı. Gökhan Demirkol'un ünlü manken ve sunucu Gamze Özçelik'e tecavüz ettiğini delillerle "kanıtlayan" kriminal polisi, aynı yöntemle geçen yıl 2 bin 533 farklı olayı aydınlattı.

(Bugün)

 



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,545 µs