En Sıcak Konular

Asya çakıldı, piyasalar karıştı

28 Ocak 2008 10:33 tsi
Uluslararası piyasalarda sular durulmuyor. İMKB, Cuma günü kapanışına göre 1.351,78 puan azalarak açıldı. Dolarda ibre yeniden yukarı yöne döndü. Açılış rakamları:

Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, bugün etkisini çok daha ağır bir şekilde Asya'da gösterdi. İMKB ve Avrupa borsalarında da sert satışlar yaşanıyor.

BORSA

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 1.351,78 puan azalarak 44.145,46 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 2,97 oranında değer kaybetti.

DÖVİZ

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.30 itibariyle şöyle:

İSTANBUL

ABD Doları 1,1910 1,1950
Avro 1,7470 1,7510
İngiliz Sterlini 2,3400 2,3600

ANKARA

ABD Doları 1,1850 1,2000
Avro 1,7400 1,7620
İngiliz Sterlini 2,3220 2,3700

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Resesyon (ekonomik yavaşlama) endişeleri bu sabah Asya borsalarına tarihinin en kötü günlerinden birini yaşattı. Bölgenin gösterge endeksi 2001 Eylül ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşarken, özellikle mali sektör üzerindeki ağır satış baskısı dikkat çekti.

Analistler ABD'deki resesyon ihtimalinin giderek yükselmesinin ve Japonya için de bu telaffuzların yapılmasının Asya ekonomileri üzerinde büyük bir tedirginlik yarattığını belirtirken, borsaların da doğal olarak bu olumsuz durumdan etkilendiğini ifade ediyor.

Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi yüzde 3.3 değer yitirdi, böylece yılbaşından bu yana kaybı da yüzde 11'e ulaştı. Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da da benzer bir seyir izlendi. Nikkei endeksi günü yüzde 4, Hong Kong borsası da yüzde 6 kayıpla noktaladı.

Mizuho Investors stratejisti Masatoshi Sato, "bitiş hala gözükmüyor" derken, hisse senedi piyasasının yeni problemlerle karşılaşabileceğine dikkat çekti.

İMKB'DE SERBEST DÜŞÜŞ

Geçtiğimiz haftayı hızlı bir yükselişle tamamlayan İMKB, yeni haftaya beklentilere paralel satışlarla başladı. Endeks global piyasalara uyumlu hareket ederken, gelen satışlar hisselerin yüzde 3.9 değer kaybetmesine neden oldu. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk işlemlerin ardından 43 bin 740 puana geriledi.

Uzmanlara göre İMKB dış piyasalara bağlı hareketini devam ettirecek. Özellikle ABD'de hava düzelmeden içeride de borsanın düşüşe son vermesi çok zor gözüküyor. Bu nedenle hafta boyunca ABD'den gelecek veriler ve oradaki hareketler tüm global piyasaların kaderini belirleyecek.

Borsadaki haftalık görünümü değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, İMKB'nin orta ve uzun vadeli yükseliş trendini bozduğuna ve böylece son 1.5 yılın en zor dönemine girildiğine dikkat çekti. Uskuay, "Piyasaların yeniden güçlenmesi ve düşüşleri sindirmesi için zaman gerekli. Orta ve uzun vadeli yükseliş umudunun sürmesi için 42 bin önemli bir nokta. Eğer 42 bin desteği kırılırsa, İMKB’de 35 bine kadar bir gerileme riski ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

İKİNCİ DALGA KORKUSU

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker ise borsada bugün yüzde 3-4 aralığında bir düşüş yaşanabileceğini öngördü. Cnbc-e'ye konuşan Tansöker, tüm dünya borsalarının dışarıya endeksli hareket ettiğini ve her yer kötü iken İMKB'nin iyi olmasının mümkün görünmediğini kaydetti. Tansöker, "İkinci dalga gelir mi? En önemli soru bu şimdi" derken, yatırımcılara önümüzdeki birkaç aylık dönem için hisse portföylerini azaltmalarını ve faizde beklemelerini önerdi.

Şeker Yatırım raporunda da 46 bin 500 seviyesi üzerinde bir kapanış gerçekleşmediği sürece borsadaki satış baskısının süreceği ve bugün için 45 bin 500-44 bin 250 aralığının gerilemelerde korunmaya çalışılacağı kaydedildi.

DOLARDA YÜKSELİŞLERDE SATIŞ GELEBİLİR

Dolar kuru haftaya yükselişle başlarken, serbest piyasada 1.1920 YTL'den el değiştiriyor. Dolar cuma gününü 1.1800 YTL'den tamamlamıştı.

Dolardaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, kurun piyasalarda oynaklık arttığı zaman yükseliş yönünde hareket ettiğini ama hemen arkasından tekrar yönünü aşağıya çevirdiğine işaret ediyor. Özellikle yerli yatırımcıların dolar kurundaki yükselişleri fırsat bildiğini belirten uzmanlar, satışların geldiğini kaydediyor.

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker, dolarda sert bir yukarı hareket olabilmesi için ancak iç politika kaynaklı bir durum oluşması gerektiğini belirtti. Borsadan çıkan yabancı parasının dolar yerine bonoya gittiğine ve yine Türkiye'de kaldığına işaret eden Tansöker, "eğer politik gündemde bir gerilim olursa, bu durum kurları yükseltir" diye konuştu.

Hürriyet
 



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs