hile’ yapar mı? | " /> hile’ yapar mı? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye F-16’larda ‘hile’ yapar mı?

28 Ocak 2008 13:54 tsi
Türkiye F-16’larda ‘hile’ yapar mı? F-16 savaş uçaklarının ‘dost-düşman belirleme’ sistemleri hala ABD-NATO standartına göre. Oysa Türkiye ‘tabiî’ olarak, kendi dostunu ve düşmanını belirlemek istiyor. Yeni alınacak 30 uçakta da durum aynı. ‘O halde niye alınıy

Türkiye kısa süre sonra F-16 ordusunu 30 adet daha yeni F-16 ekleyecek. Ancak Türkiye’nin neredeşse F-16’larla tanıştığı ilk günlerden bu yana süren problem bunlarda da yaşanacak.

Bu sorun bilindiği gibi, uçakların silah sistemlerine “kime dos kime düşman” diyeceğini söyleyen yazılımın kullanılamaması. Bu 30 uçakta da durum aynı. Yani Türkiye, kime dost kime düşman diyeceğini, kendine göre risk/tehdit algılamasını uçakların yazılımlarına yükleyemiyor.

Daha doğrusu ABD buna olanak vermiyor. Oysa Türkiye bu yazılıma sahip. Kendi (ASELSAN) üretti. Ama takamıyor. Bu halde de ortaya, bugün Hürriyet’de Fatih Çekirge’nin yazdığı gibi, “F-16’lar bir anlamda en pahalı eğitim uçakları haline geliyor”.

Tabii gerçekte bu kadar değil. F-16’lar bunun dışında da kullanılabilir. Ancak şurası doğru, uçaklar Türkiye’nin kendine göre “düşman” dediğine “düşman” demiyor. Peki ne olacak?

Burada aklı hızla gelen sorulardan ilki, “e, almayalım o zaman” olabilir. Bu keskin karar da bir çok açıdan fizibl değil. Teknik gerekçeleri de olmalı. Ancak bir önemli nokta daha var.

Bazı görüşlere göre Türkiye şu an ağır tehdit altında değil. Büyük oranda komşulardan ve NATO gözüyle bakılırsa Rusya’dan da bir risk şu an için görünmüyor. Hatta yazılıma izin vermeyen ABD’ni dost gördükleri ile de Türkiye hasım değil.

O halde bu uçaklar alınır, “gerekirse sonradan gizlice bazı değişiklikler için hazırlık yapılır”. Bu tırnak içindeki bölüm de Fatih Çekirge’ye ait.

Peki Türkiye gerçekten de “öyle bir durumda” F-16’larda değişiklik yapıp, kendi tehdit algılamalarını, dost-düşman tanımlarını içeren yazılımı bu uçaklara eklemleyebilir mi?

Muhtemelen teknik olarak mümkün! Türkiye’de bu teknoloji var. Ama Türkiye bunu yapar mı? Bu sorunun yanıtı kesin biçimde “şartlara” bağlı olacak.



Bu haber 1,720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs