En Sıcak Konular

Türbanlılardan oy isterken iyiydi

28 Ocak 2008 13:38 tsi
Türbanlılardan oy isterken iyiydi Deniz Baykal türban tartışmalarında çok sertleşti. Sözleri başını örten tüm kadınları rencide ediyor.Oysa bundan bir kaç ay önce seçimler öncesi "sorunlarını çözmek için türbanlılardan oy istiyorum" diyordu.

Son dönemde türban konusunda sert açıklamalar yapan CHP lideri Deniz Baykal 2002 seçimleri 2004 mahalli seçimleri öncesinde ise "sorunlarını çözmek için türbanlılardan oy istiyorum" demişti.
“Tartışılan konu Türban konusu değildir, tartıştığımız konu Türkiye Cumhuriyeti’nde laiklik anlayışı var olmaya devam edecek midir, etmeyecek midir? Konu budur” Deniz Baykal'ın türban konusundaki en son açıklaması bu. CHP lideri Deniz Baykal son dönemde türban konusunda benzer sert açıklamalar yapıyor. Baykal Ak Parti ve MHP'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği üzerinde anlaşmasını da " galiba laiklikten sıkıldık" diyerek eleştirmişti.
Baykal'ın son dönemde türban konusundaki bu sert söylemi ile eski söylemi arasında ise farklılıklar var.

Baykal 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce Tayyip Erdoğan ile birlikte çıktığı Uğur Dündar'ın programında Erdoğan'ın türban konusunda ‘‘Ben çocuklarımı Türkiye'de okutamıyorum. Çocuklarını görememek bir anne baba için ne kadar zordur’’ sözleri üzerine "Pek çok anne babanın çocuklarını değil yurt dışında, Türkiye'de bile okutamıyor. Anadolu'da 'çocuğum okusun da hasretine razıyım diyen nice analar babalar var. Siz sorununuzu çözmüşsünüz’’ diyerek yanıt vermiş "Türban konusunun bir gerilim haline getirilmesin. Bu konunun çözümünü parti olarak da arzu ediyoruz. Eğer türban konusu siyasi simge ve gerilim kaynağı olmaktan çıkarılırsa bu mesele de daha rahat çözülür" demişti.

Baykal, 25 Eylül 2002 tarihinde Hürriyet gazetesine verdiği röportajda da gazeteci Emin Çölaşan'ın "Türban konusundaki tutumunuz nedir? Bu yasak sürmeli mi, kalkmalı mı?" sorusuna "Temel mutabakat sağlanırsa, her açıdan rahatlarız. Biz buna katkı yapıyoruz. Umarım başkaları da kendi bakış açılarından aynı katkıyı yaparlar. O zaman sorun çözülür. Ben buna katkı yapmak için türbanlılardan da oy istiyorum diyorum. Benim bunu söylemem, ‘Kimseyi düşman görmüyorum, herkesi eşit sayıyorum demektir" cevabını vermişti. Baykal'ın türbanlılardan da oy istiyorum açıklaması o dönemde laik çevrelerden yoğun eleştiri almıştı.

Baykal 2004 mahalli seçimlerinden önce de benzer bir açıklama yapmıştı. “Türbanlılardan bu seçimde de oy istiyorum" demişti. Baykal Şubat 2004'te Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada sözlerini şöyle sürdürmüştü " Türban oradaki vatandaşla ilgili bir konu. Bizim yaptığımız mücadele Türkiye’nin gelecekte yaşayacağı modelle ilgili konu. Şu andaki insanların tümünün anlayışını ve tercihlerini problem gibi almak, onları hasım gibi görmek fevkalade yanlış. Biz yöneticiler olarak ülkeyi öyle yönetmeliyiz ki, eğitim, yönetim, hukuk kararlarını öyle almalıyız ki 20 yıl sonra Türkiye istediğimiz çağdaş Türkiye olmaya devam etsin”

Taraf



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,250 µs