En Sıcak Konular

Memurlara etik dersi

28 Ocak 2008 15:00 tsi
Yolsuzluklara karşı savaş açan AK Parti Hükümeti, AB ile ortak bir projeye daha imza attı. Başbakanlık, yurt çapındaki tüm bürokrat, memur ve meslek odası elemanlarını, yolsuzluklara karşı eğitimden geçirecek.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) Mali İşbirliği Programı kapsamında kabul edilen, "Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi" 8 Şubat tarihinde düzenlenecek "Proje Başlangıç Konferansı" ile start alacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın start vermesi beklenen projeyle, bir ilke imza atılacak ve yurt genelindeki tüm kamu çalışanları ile sivil toplum örgütlerinin çalışanlarını, yolsuzluk ve etik konulurda eğitime alacak. Şubat ayının ilk haftasında hayata geçirilecek proje için kesenin ağzı açıldı. 30 Kasım 2009'a kadar devam edecek proje için 1.5 milyon euro ödenek ayrıldı.

ÖZEL OFİS AÇILACAK

Projenin uygulanması sürecinde Ankara'da Başbakanlık bünyesinde "Proje Ofisi" tahsis edilecek. Ofiste, "Uzun Dönemli Danışman" adıyla bir danışman ve bir asistan görev alacak. Yine Strazburg'da Avrupa Konseyi bünyesinde proje ile ilgili işleri yapmak üzere bir asistan görevlendirilecek. Proje Danışmanı olarak İngiltere Kamuda Standartlar Komitesi eski üyesi ve etik ve yolsuzlukla mücadele konularında çeşitli çalışmaları bulunan Prof. Alan Doig'in seçildiği bildirildi.

VALİLERE GÖREV DÜŞECEK

Proje çerçevesinde merkez ve taşradaki üst düzey bürokratlardan memurlara kadar tüm kamu personelinin seminerlere katılması hedefleniyor. Seminerlere, müsteşar, genel müdür, daire başkanı gibi üst düzey bürokratlar da katılacak. Yine, TOBB, TMMOB, Barolar Birliği gibi "kamu niteliğinde meslek kuruluşları"nın personeli için de "etik seminerleri" düzenlenecek. Seminerler illerde, vali ve kaymakamların sorumluğunda gerçekleşecek.

Her kuruma ayrı ayrı seminer düzenlemek yerine bir seminere belli gruptaki personel çağrılacak. Başbakanlık Etik Kurulu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, proje sayesinde Kamu Görevlileri Etik Kurulu sekreteryasının idari kapasitesi güçlendirilecek. Valilik, kaymakamlık ve belediyelerin etik komisyonu üyelerinin katılımlarıyla 15, vali yardımcısı ve kaymakamların katılımları ile 10, merkezi idare ile kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının etik komisyonlarının katılımları ile 6 adet Bölgesel Etik Kültürün Geliştirilmesi ve Yolsuzluğun Önlenmesi Seminerleri düzenlenecek.

AKADEMİK ARAŞTIRMA ŞARTI

Ayrıca, yolsuzluğun önlenmesi ve etik konularında 10 adet akademik araştırma yaptırılması ve araştırma sonuçlarının kamuoyunda tartışılması sağlanacak. Kurul, görev kapsamı dışında kalan seçilmişler ve yargı mensuplarına yönelik de etik kuralların geliştirilmesine katkı sağlanmasına yönelik çalışmalar yapacak. Projeyle, etik düzenlemeler ile yolsuzlukla mücadele mevzuatının (ceza ve disiplin mevzuatı, bilgi edinme hakkı kanunu vb.) etkililiğinin incelenmesine dönük çalışmalar ve Etik Kurulu ve yolsuzlukla mücadele birimleri arasında koordinasyonun geliştirilmesi hedefleniyor.

BUGÜN

 



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs