En Sıcak Konular

Erdoğan kopyalandı!

28 Ocak 2008 16:38 tsi
Cispo, ’TeleVarlık’ sistemi ile Başbakan Erdoğan’ı hem Ankara hem de İstanbul’daki çalışma ofislerine yerleştirdi

Böylece Başbakan Erdoğan, aynı anda hem İstanbul’da hem de Ankara’da olabiliyor. Bakanları ile sanki aynı odadaymış gibi bir masanın etrafında toplantı yapabiliyor

Cisco mühendisleri, 2007 yılının Eylül ayında TelePresence’in, Türkçe’ye çevrilmiş hali ile TeleVarlık sistemini geliştirerek ilk pilot uygulamalarına başladılar. Ekim ayında piyasaya sunulan TeleVarlık sistemi, IP tabanlı görüntü, ses ve uzaktan iletişim teknoloji alanındaki yeniliklerine dayanıyor. Geçen yılın en önemli inovasyon ürünü olduğunu eklemeliyim. Sistemde 3 adet 65 inç plazma ekran yer alıyor. Özel olarak tasarlanmış bu ekranlar sayesinde her bir tarafta 6 olmak üzere 12 kişilik özel masalar oluşturulabiliyor. Bu masalar aslında yarım. 6’sı başka bir yerde, 6’sı başka bir yerde. Ancak Cisco mühendisleri iki mekanda eş zamanlı çalışma yaparak bu masaları görüntü itibarıyla tam bir masaya çeviriyor.

Cisco CEO’su John Chambers TelePresence 3000 sistemini 5 ülkeye kurarak bu yılın sonuna doğru bu ülkelerin yetkilileri ile eğitim ve sağlığın küresel anlamda önemini tartışmayı planlıyordu. Proje Başbakan Erdoğan’a anlatıldı.

Erdoğan, sistemi çok beğendi ve öncelikle kendi işlerini kolaylaştıracak şekilde dizayn edilmesini rica etti. Cisco mühendisleri de bu ricayı kırmayarak Ankara’daki Başbakanlık Konutu ile Başbakan’ın İstanbul’da iken çalıştığı Dolmabahçe Sarayı’ndaki ofisi arasında bu sistemi kurdu. Sistemin kuruluşu tam 3 ay sürdü. Teknolojik kurulumun yanısıra akustik çalışmalar da yapıldı. Zira sistemin tam anlamı ile çalışması ve herkesin sanki aynı mekanda ve bir el mesafesinde görünebilmesi için kurulum yapılan iki farklı mekanda da çok ince hesapların yapılması gerekiyordu.

Şimdi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu sistemi kullanarak hem Ankara’da hem de aynı anda İstanbul’da bulunabiliyor. İstanbul’a geldiğinde bakanları ya da bürokratları ile acil toplantı yapması gerektiğinde Ankara’daki konuttaki özel toplantı odasına çağırdığı isimlerle buluşuyor. Ya da Ankara’da iken İstanbul’da bulunan bir bakanı ya da bürokratı ile yine aynı masanın etrafında buluşabiliyor.

Fiyatı 150 bin dolar

ABD Başkanı ile şimdi ortadan kalkan Sovyetler Birliği Başkanı arasındaki meşhur kırmızı telefon herkesin malumu. Hatta Beyaz Saray ile Kremlin arasında soğuk savaş bitse bile o meşhur kırmızı telefon hattının korunduğu hâlâ konuşulur. Cisco’nun TeleVarlık sistemi bu hattın pabucunu dama atacak gibi görünüyor. Zira bu sistemi ülkeler arasında, kıtalar arasında kurmak da mümkün. Sistem internet üzerinden çalışıyor.

Cisco kendi ofisleri arasında sistemi kurmaya ve çalıştırmaya başlamış durumda. Procter & Gamble yöneticileri de sipariş vermiş. “Başkan Bush’da da var mı, Beyaz Saray’a da kurdunuz mu?” diye sordum. Cisco’nun Genel Müdürü Erkan Akdemir “Henüz yok” diye cevap verdi. Yani Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, teknolojik anlamdaki bu yeniliği ilk kullananlardan biri. Azerbaycan’da Aliyev’in sarayına da aynı sistemin kurulum çalışmalarının devam ettiğini yine Genel Müdür Erkan Akdemir’den öğreniyorum.

Tabii bir de bu işin maliyeti var. “Böyle bir sistemi kurmak pahalı mı?” diye soruyorum. Tek bir mekandaki kurulum 150 bin dolar civarında bir maliyet çıkarıyormuş. Yani hem Ankara hem de İstanbul’daki kurulumun 300 bin dolarlık bir maliyeti var. Ancak iki taraftaki kurulum da Cisco’nun hediyesi. Bu iş için Başbakanlık bütçesinden para çıkmamış.

5 ülke lideri TeleVarlık sistemi ile görüşecek

TeleVarlIk sistemi, Türkiye ile birlikte Mısır, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan ülke liderlerinin çalışma ofislerine de kuruluyor. Böylece bu 5 ülkenin lideri kendi ülkelerinde ama sanki aynı odada aynı masanın etrafındaymış gibi toplantı yapabilecekler. Cisco’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su John Chambers “Gittikçe daha küresel hale gelen dünyada iletişim ve işbirliğinin önemi, yalnızca kişiler ve kuruluşlar için değil, ülkeler için de her geçen gün daha da artmaktadır. Cisco TelePresence sistemi, iletişim ve bilgi paylaşımı konusunda tamamen yepyeni bir yöntem sunmaktadır ve bu teknolojinin bugün duyurulan ülkeler tarafından uyarlanması, gelişmekte olan ülkelerde varolan altyapıları kademe kademe ilerletme konusunda bilişim teknolojilerinin oynadığı rolü göstermektedir. Bu sistem bölge içinde daha büyük bir etkileşim sağlamaya yarayacak” diye konuştu.

SANKİ HEPSİ AYNI YERDE

Resimdekilerden 4’ü aslında arkası dönük olan 5 kişi ile aynı mekanda hatta aynı şehirde ya da ülkede bulunmuyor. Ancak Cisco teknolojik olarak bu 9 kişiyi TeleVarlık sistemi sayesinde aynı masanın etrafına topluyor. O 4 kişi de yine aynı sistem sayesinde arkası dönük 5 kişiyi kendi toplantı odalarında masanın karşısındaymış gibi görüyor ve konuşabiliyor.
 
Vatan



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,481 µs