En Sıcak Konular

'2009’da kıyamet gibi kan akacaktı'

28 Ocak 2008 17:10 tsi
'2009’da kıyamet gibi kan akacaktı' Prof. Dr. Murat Belge, çökertilen Ergenekon çetesinin, kaos ortamı yaratarak 2009’da kanlı bir darbeye zemin hazırladığını söyledi. Bugün derin devletin JİTEM olduğunu da kaydeden Belge'ye göre halen darbe ihtimali var.

Neşe Düzel/ Taraf

Türkiye’nin tanınmış aydınlarından Prof. Dr. Murat Belge, Taraf Gazetesi’nden Neşe Düzel’e verdiği söyleşide, Ergenekon çetesinin kaos ortamı yaratarak 2009’da kanlı bir darbeye zemin hazırladığını söyledi. 2009’da planlanan darbenin 12 Eylül’den de beter bir şey olacağını ifade eden Belge’nin sözlerinden satırbaşları şöyle:

* Derin devlet artık MİT değil. Derin devlet gene askeri bünye içinde oluşuyor ama bu MİT değil. Bugün derin devlet jandarma istihbarat teşkilatı JİTEM. Bu ülkede derin devlet aşamalar geçirdi. Teşkilat-ı Mahsusa’dan başlayıp JİTEM’e dönüştü. Deneyler hep bir sonraki yapıya aktarıldı. Mesela bir dönem TMT bazı şeyleri üstlendi. Bir dönem de NATO çerçevesinde kurulmuş meşhur kontrgerilla vardı. Kontrgerilla da şimdi JİTEM oldu.

Derin devlet, askerin çaldığı bir kemandır

* Derin devletin fonsksiyonları sadece askerle yürütülemez. Türkiye denen kemanın yayını asker çeker, derin devlet askerin çaldığı bir kemandır ama… Dışişlerinde, MİT’te, üniversitelerde, sendikalarda ve medyada derin devletin güveneceği kadrolar olmadan derin devlet olunamaz. Bunlar ancak kendi içlerinde bir kavgaya tutuştuklarında harcanırlar. Yoksa o yapının dışında kimse bunlara dokunamaz.

* Bu devletin içinde ‘kendimize artık bir çeki düzen vermeliyiz’ diyenler de var. Önceki Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök böyle biriydi. Öyle olmasaydı, kuvvet komutanların onun döneminde giriştikleri iki ayrı darbe hazırlığı bir yere varırdı. Ergenekon operasyonunda tutuklananlar da 2009’da darbe yapmayı planlamışlar. Adamın aklına durup dururken 2009 iyi bir sene diye gelmedi herhalde. 2009 insanın aklına bir şeyler getiriyor. Şimdiki genelkurmay başkanı 2009’da emekli oluyor. Darbecilerin dayandığı, güvendiği bir şeyler olmalı ki, böyle bir hesap yapıyorlardı.

* Ülkeyi tehlikelere karşı korumak için kuruldum dese de derin devletin esas amacı, kendini devam ettirmek ve kendi yaşamının koşullarını sağlamak için tedbirler almak. Vaktiyle nasıl Teşkilat-ı Mahsusa nasıl zamanı gelince kullanmak üzere yerin altına silahlar gömdüyse bugün de Ümraniye’de ve Eskişehir’de bir yerlerde gizlenmiş el bombaları çıkıyor işte.

Türkiye bu yapıyı temizleyemezse kendi temizlenir

* Türkiye bu yapıyı temizleyemezse kendi temizlenir. 2009 darbe planında kıyamet gibi kan akacaktı. 12 Eylül’den de beter bir şey olacaktı. Güruhlar evinizin kapısını kırıp içeride kim varsa temizleyeceklerdi. Linçler yaşanacaktı. Sonra da ordu gelip bu kanı durdurmuş olacaktı. Fakat ordu saldırıları durduruncaya dek, asıl istenmeyen unsurlar zaten temizlenmiş olacaktı.

* Türkiye’de hâlâ darbe olur mu? Olabilir. Bu memlekette darbe yapmaya karar vermiş ve o darbeyi ‘cumartesi gecesi başlatıp pazartesi sabaha kadar şunlara bunlara el koyarak yaparız’ diye bir planı işletecek kadar adam da bulunmuşsa, bu darbeyi yaparlar.

* Türkiye’de medya Batı’daki gibi toplumun gelişmesiyle ortaya çıkmadı. Toplumun haber alma ihtiyacını karşılamak üzere doğmadı. Onlar 18 ‘inci yüzyılda kapitalist bir sistemde işe başladılar ve yaşamak için okurlarına kendilerini beğendirmek zorundaydılar. Bizde ise medya kendini topluma değil, merkeze beğendirmeye çalıştı. Ankara’daki bürokrasiyle, İstanbul’da Kadıköy’le Karaköy arasında lüks mevkide gidenleri kazanmaktı bütün mesele.



Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,140 µs