Kürdistan kurulacak | " /> Kürdistan kurulacak | "/>

En Sıcak Konular

NYT: Kürdistan kurulacak

28 Ocak 2008 17:06 tsi
NYT: Kürdistan kurulacak
New York Times'a göre 2016'da ABD hegemonyası bitecek, Türkiye, AB süpergücünün üyesi olacak; Kürdistan kurulacak ve İran nükleer silahını yapacak.

New York Times'ta yer alan değerlendirmeye göre Başkan Bush döneminde ABD büyük bir güç kaybına uğradı. Gazetenin 2016 öngörüsüne göre bundan sadece 8 yıl sonra ABD, süper güç olmaktan çok uzaklaşacak, Avrupa Birliği ve Çin dünyanın yeni parlayan yıldızları olacak. Türkiye de, AB süper gücünün bir parçası olacak ve Bağımsız Kürdistan kurulacak.

İşte takvimler 2016'yı gösterdiğinde dünyada yaşanacak büyük değişimler...

 
KÜRDİSTAN KURULACAK

Şu sıralarda Beyaz Saray'daki başkanlık koltuğuna oturmak için yarışan Barack Obama, Hillary Clinton ya da John McCain'den birisi görevlerinin ikinci dönemini yaşıyor olacaklar. Amerika da bugünkü durumunun çok daha ötesinde güçsüz hale gelecek. Irak’tan çekilmiş olan Amerikan askerlerinin tamamı bağımsız Kürdistan topraklarına konuşlanmış olacak.

 İRAN NÜKLEER SİLAHINI YAPACAK

Afganistan’da NATO’nun verdiği mücadele başarıya ulaşacak. İran ise tüm tehditlere rağmen nükleer silahını yapacak ve nükleer ülkeler klübüne katılacak.

ÇİN TAYVAN'I SINIRLARI İÇİNE ALACAK

Çin, Tayvan’ı topraklarına katacak denizlerdeki hakimiyetini her geçen gün artıracak. Doğu’daki tüm ülkelerin çekim merkezi haline gelecek. Amerika’nın dostu ülkeler, Çin ile bir gerginlik yaşamamak için giderek daha fazla Çin’e yakınlaşacak. 
 
AB SÜPER GÜÇ OLACAK

Avrupa Birliği 30’dan fazla üyesi, Kuzey Afrika, Hazar Denizi ve Rusya’dan gelen enerji yolları ve nükleer enerjisiyle önemli bir güç haline gelecek. Avrupa Birliği, uydu ülkeleri giderek daha fazla cezbetmeye başlayacak.


DOĞU'NUN NATO'SU KURULACAK

 RUSYA GİDEREK ERİYECEK

Rusya ise süpergüç olma iddiasını her geçen yıl biraz daha yitirecek. Sebebi ise nüfusta yaşanan büyük düşüş. Yıl 2025’te Rusya, dev topraklarına rağmen Türkiye kadar nüfusa sahip olacak ve her yıl 500 bin vatandaşını kaybetmenin bedelini siyasi arenada güç kaybıyla ödeyecek. 
 
TÜRKİYE, ABD'DEN UZAKLAŞACAK

1 Mart tezkeresinin reddi ile kopma noktasına gelen ABD-Türkiye ilişkileri, yeniden gerilecek. Tam üyelik hedefinin peşinde koşan Türkiye, Amerika’nın AB içinde kendi lehine lobi yapmasından rahatsız olacak ve ABD’den uzaklaşacak. 
 
"YENİ OSMANLI" POLİTİKASI

Yeni Türk politikası, “Türk gururu” ve “agresif Neo-Osmanlıcılık” öğelerini içerecek. Eğer Avrupa, Türkiye’yi reddetmek yerine Türkiye’nin bu politikalarını silah olarak kullanırsa Suriye, Irak, İran gibi ülkelere istikrar getirmekte başarılı olabilir.

EKONOMİK VE ASKERİ ETKİSİNİ ARTIRACAK

Bu süreç içerisinde Türk mühendisleri Anadolu’ya köprüler, yollar ve tüneller inşa etmeyi sürdürecek. Türkiye, Arap dünyası ve Ortadoğu’daki etkisini hem askeri hem de ekonomik olarak artıracak. Türk tacirler Batı kadar Doğu’ya da bakmaya başlayacaklar. 
 
AB SÜPER GÜCÜNÜN BİR PARÇASI OLACAK

Türk diasporasının her yıl ülkesine gönderdiği 1 milyar dolar, ülkeye her yıl gelen 20 milyon turist ve 20 milyar dolarlık dış yatırım Türkiye’yi Avrupa süpergücünün bir parçası yapacak. İstanbul’u gören biri, Türkiye AB üyesi olmasa da bu ülkenin ne kadar Batılı olduğunu anlayacak. 
 
 GÜNEY AMERİKA'NIN DOĞAL LİDERİ BREZİLYA

Venezuela Devlet Başkanı Chavez'in ABD'ye meydan okumasının ideolojik, ikinci dünyanın meydan okumasınınsa yapısal olduğu belirtilen yazıda, "Chavez hala iktidarda olmasına rağmen, Güney Amerika'nın doğal lideri olarak Brezilya görünüyor. Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'yla beraber küresel ticaret müzakerelerini yürüttü" denildi.
 
 ABD GERÇEĞİ KABULLENMELİ

Küreselleşme ağının şimdi 3 örümceği var. Bu manzarada Amerika'yı benzersiz yapan şey onun liberal demokratik idealleri değil, aksine coğrafi konumu. Çin ve Avrupa Avrasya karasının iki ucundayken, Amerika izole bir yerdedir. ABD eskiden dünyanın bir köşesinden bütün dünyayı yönetmeyi becerdi. Ama şimdi AB ve Türkiye'nin uzak durduğu ABD'nin Avrasya'daki varlığının temelleri zayıf, Ortadoğu'nun büyük kısmında varlığı istenmiyor ve Doğu Asya'nın güvenini büyük ölçüde kaybetmiş durumda. (Tesadüfi imparatorluk) olsun olmasın, ABD bu durumu hızla kabul edip bu gerçekliğe uyum sağlamak zorunda. ABD imparatorluğunu devam ettirmek hem kan hem de maliyet olarak ancak daha da pahalı hale gelir ve buna değmez. Ayrıca, tarih bu çabanın başarısızlığa uğrayacağını gösteriyor. Nitekim oldu da.
 
"SİZ BAŞKANSINIZ İMPARATOR DEĞİL"

ABD başkanlarına tavsiye olaraksa "siz başkansınız, imparator değil" diyen yazar, ABD'nin büyük üçlüyü(ABD, AB ve Çin) bir veri olarak kabul edip bir G-3 toplantısı yapmasını, gündemi empoze etmek yerine önermesini tavsiye ediyor ve uzlaşma gerektiren konularıysa "iklim değişikliği, enerji güvenliği, silahların yayılması ve isyancı devletler" olarak sıralanıyor.
 
 Hürriyet



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,649 µs