En Sıcak Konular

Birgün'de başörtüsü sansürü

28 Ocak 2008 17:49 tsi
Birgün'de başörtüsü sansürü Yillarca sansürden dert yanan "ancak patronsuz bir gazete özgür olabilir" diyenler, sansürlenen yazıları yüzünden başka gazetelerden ayrılıp Birgün'e yönetici olanlar bugün yazarlarının yazılarını sansürlüyorlar. Üstelik bu sansür başörtüsüyle ilgili s

Birgün gazetesi yöneticileri, gazetede Finans-Politik isimli köşenin yazarı Cemil Ertem’in yazısını sansürledi. Ertem’in bu hafta SOL'u ve SOL'un son Türban tartışmasında aldığı tavrı eleştiren yazısı gazete yönetimi tarafından yayınlanmadı. İşte olayın bütün detayları ve Ertem'in yayınlanmayan yazısının tamamı...

Birgün gazetesinin, daha önce yazıları sansürlendiği için çeşitli yayın kuruluşlarından ayrılmak zorunda kalan yöneticisi Ahmet Tulgar’ın da aralarında olduğu yöneticileri, Cemil Ertem’i gazeteye çağırıp, yazısının neden yayınlanmadığını anlatmayla çalıştılar.

Yazısında Türkiye sol ve sosyalist hareketinin iki yanlışına dikkat çeken, ‘sol’un devlete, türban yaklaşımına ve ulus-devlet anlayışına eleştiri getiren Cemil Ertem Birgün’ün yazı işleri kadrosunu çok kızdırmıştı.

Birgün yöneticileri “biz hem türbana karşıyız ve hem de kemalistiz” diyerek, Cemil Ertem’e “Bu yazını yayınlamıyoruz, baskıya iki saat var, yerine başka yazı yaz” dediler. Cemil Ertem, Birgün yöneticilerine bunun sansürcülük olduğunu, böyle bir “teklif” i kabul etmeyeceğini belirtince de tartışma çıktı. Tartışma üzerine Birgün yöneticileri“o zaman yazını yayınlamayız, Cemil Ertem hastalığı nedeniyle yazı yazamadı diye not koyarız” şeklinde tavır ortaya koydular.

Cemil Ertem “Yazımı sansürlüyorsanız, hastalandı, yazamadı türünden bir gerekçe de koyamazsınız” diyerek gazete binasından ayrıldı.

CEMİL ERTEM SANSÜRLENEN YAZISINDA NE YAZMIŞTI?

Cemil Ertem yazısında solun yıllardır yaptığı iki yanlışa dikkat çekiyor. Bunlardan birincisinin eşitsizliğin taraflarını fakirlikte eşitlemek olduğunu ve bu yanlışı Sovyetlerde vücut bulan reel sosyalizmin bütün 20. Yüzyıl boyunca bayraklaştırdığını anlatıyor. Solun yıllardır sürdürdüğü ikinci yanlışı ise şöyle özetliyor Cemil Ertem:

“Bizim alanımızda, mahallemizde, köyümüzde, sınıfımızda, işyerimizde bir eşitsizlik var. Ama bu bizim yalnız mahallede, okulda, işyerinde halledeceğimiz sorun değil. Bu memleket, hatta dünya meselesi. Biz bu işleri yapması gereken en üst toplumsal örgütlenme olan devleti zorlarız. Daha olmadı yıkar yerine kendi devletimizi kurarız.”

Ve tabii Birgün gazetesinin yöneticilerinin uyguladığı sansürün bir nedeni sol’a getirdiği köklü eleştirinin yanı sıra “türban” konusuna getirdiği çok farklı ve ilginç yaklaşımı.

Ertem'in yazısında bu konuda ise şu görüşler savunuluyordu:

“Solun büyük bölümü türbanı üniter ulus-devleti zayıflatacak bir simge olarak gördüğü için karşı çıkıyor. Yoksa din halkın afyonudur, gericidir söylemlerinin kendileri için bile ikna edici olamadığını onlar da biliyor. Bunun içinde Danıştay’ın, Yargıtay’ın hatta Kanadoğlu’nun din diktatörlüğü geliyor açıklamalarına kesin bir dille karşı çıkamıyorlar. Bu konularda şimdiye kadar en tutarlı tavrı almış olan ÖDP bile Genel Başkan’ın ayaküstü açıklamalarıyla durumu idare ediyor."

Dördüncü Kuvvet Medya



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs