En Sıcak Konular

İsrail, Danimarka'dan gelen yardımı engelliyor

28 Ocak 2008 19:06 tsi
İsrail ablukası altındaki Gazze'ye Danimarka'dan gelen yardımların girişine izin verilmiyor.

Danimarka'da toplanarak Filistin'e gönderilen acil yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında meydana gelen kriz devam ediyor. İsrail, bu yardımları gönderenlerin, kendi tabiriyle, "teröristler" olmadığına dair bir delil olmadığı için malzemenin boşaltılmasına izin vermiyor.

Batı kıyılarındaki Filistinli çocuklar için çoğu kışlık altı ton giysiden oluşan kargo, geçen Ekim ayından beri Usdud Limanında bekletiliyor. Yardımları tamamen kanunî yollarla topladığını açıklayan Filistin-Danimarka Dostluk Derneği, çocuk giysilerine el konulmasının aşağılayıcı bir durum olduğunu söyledi.

Filistin-Danimarka Dostluk Komisyonu sorumlusu Fethi El Abd, İsraillilerin kendilerine "giysilerin fiyatlarına, kargo ücretini kimin ödediğine, bu aynî yardımların toplanmasında çalışan kişilerin isimlerine" dair birçok soru yönelttiklerini ifade etti.

Danimarka Tel-Abib Elçisinin sorunun halledilmesi yönünde duruma müdahil olmasına rağmen İsrailli yetkililer Dostluk Derneği'nin "teröristlerden" destek yardım almadığını ispat etmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

BIKTIRMA POLİTİKASI

Fethi El Abd El Ceziranet'e yaptığı açıklamada şöyle diyor: Bu insanî yardım, işgale direnenlere sivil bir yardımdır. İlk kez Danimarka'dan Filistin'e yardım gönderilmektedir ve gönderinin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının engellenmesi, bunu tekrar deneyeceklere yönelik bir bıktırma politikasıdır.

Fakat görünen o ki, El Abd'ın ve Dostluk Derneği'nin yardımların sahiplerine ulaşması yönündeki ısrarları, durumun Danimarka'daki İsrailliler için de medyatik ve ahlakî bir kriz haline gelmesini sağlamış. Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında yayınladığı karikatürlerden dolayı itibarını yitiren muhafazakar Jyllands-Posten gazetesi bile bu konuyu Gazze'de uygulanan ambargo çerçevesinde ele aldı.

El Halil'deki çocuklar için gönderilen giysilerin geçek hikayesi şöyle: Kış mevsiminden önce ulaşmaları için yaklaşık üç ay içerisinde Danimarka'da toplandılar. Ancak gönderiyi halen Usdud Limanından çıkaramayan Dostluk Derneği'nin insanî hedefi olumsuz karşılandı ve liman yetkilileri dernekten limanda yer işgal etmelerinin karşılığı olarak 6800 dolar ödemelerini istedi.

Yardımı gönderme serüveniyle ilgili bütün yazışmaları El Ceziranet'e gönderen El Abd, Ekim 2007'den beri el konulan gönderiyi oluşturan yardımların sadece Filistinli mülteciler tarafından değil Danimarkalıların da katılımıyla toplandığını vurguladı.

El Abd Dostluk Derneği olarak bu sorunun halledilmesi için Danimarka dış işleri Tel-Abib temsilcisi ile yardımların sahiplerine dağıtılması için kendilerine gönderilen Filistin'deki dernek şubesi arasında yakın iletişimin mevcut olduğunu söyledi.

Yardımların Danimarka'da toplanıp gönderildikten beş gün sonra beş mektup ve yirmi telefon görüşmesi olmak üzere bazı soruları içeren haberleşme trafiği başladı diyen El Abd, gönderinin "insanî yardım" olduğuna dair bütün evraklar tam olmasına rağmen kaç adet pantolon, gömlek… var, fiyatları nedir gibi sorularla karşılaştıklarını ifade etti.

İSRAİL VAATLERİ

Dostluk Derneği'nin yardımların sahiplerine ulaşmasını sıkı takibe alması ve sorunun medyatik ve diplomatik olarak gittikçe ciddi bir boyuta taşınmasıyla birlikte İsrail'in Kopenhag elçisi David Vazler bir basın açıklaması yapmak suretiyle soruna müdahil olmak zorunda kaldı ve "kargo sorununun halledilmesine yardım edeceğini ve bütün sorunun yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını" söyledi.

Bununla yetinmeyen elçi, işgal ettiği yerden dolayı Danimarka-Filistin Derneği'nden istenen ücretin indirilmesi için Liman yetkileri nezdinde girişimde bulunacağına söz verdi.

Diğer taraftan El Abd, İsrail'in gazete beyanatlarıyla kendini bağladığı sözünde durmasını ümit ettiğini söylerken Derneğin şu anda daha çok acil yardıma ihtiyaç duyulduğundan hareketle önümüzdeki ay daha büyük hacimli yardım gönderme hazırlığında olduğunu açıkladı.

 
dunyabulteni



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs