En Sıcak Konular

AB'den Sırbistan'a yeni öneri paketi

28 Ocak 2008 22:07 tsi
AB, Sırbistan'da 3 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ''yaşamsal önemdeki'' 2'nci turundan önce önce Sırbistan'a ''serbest ticaret ve vize kolaylıkları'' içeren yeni anlaşma paketi sunmaya karar verdi.

AB dışişleri bakanları toplantısında konuşan AB dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitriy Rupel, Sırbistan'da, görevdeki AB yanlısı ılımlı cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in kazanması için "yeni öneri"yi açıklarken, "Bu önerimiz Sırbistan'a (işbirliği-istikrar anlaşmasınını sağlamakla birlikte) AB'ye ileride tam üyelik kapılarını açacaktır" dedi.
 
Hollanda, "savaş suçlarından aranan Radovan Karaciç ile General Ratko Mladiç'i Lahey'deki Yugoslavya mahkemesine teslim etmediği için, ileride Sırbistan'a, AB'ye tam üyelik yolunu açacak ilk aşama anlaşmasının imzalanmasını" bugün engelledi.
 
Sırbistan'da, ılımlı cumhurbaşkanı Boris Tadiç, cumhurbaşkanlığı seçiminin 20 Ocak'taki ilk turunda yüzde 35, rakibi olan milliyetçi Tomislav Nikoliç de yüzde 40 oy alarak 3 Şubat'taki 2'nci tura kaldılar.
 
Kosova'nın bağımsızlığını destekleyen AB, "eski Yugoslavya ve Sırbistan'ın ana topraklarından Kosova'yı asla terketmeyiz " diyen Tomislav Nikoliç'in 3 Şubat'ta yeni Sırp cumhurbaşkanı olmasını engellemeye çalışıyor.
 
Nikoliç, Kosova'nın, bağımsızlık ilan ederek Sırbistan'dan kopmasına kesinlikle karşı olan Rusya'nın yakın yandaşı.
 
Sırbistan öneriyi sevinçle karşıladı
 
Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni önerisini büyük memnuniyetle karşıladı.
 
Vuk Jeremiç, bu akşamki demecinde, cumhurbaşkanlığı seçiminin 2'nci turunda AB yanlısı olan görevdeki ılımlı Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'e halk desteğini kastederek, "Umut ederiz Sırbistan'ın yurttaşları, 3 Şubat'ta AB'nin yeni önerisini imzalamamız için gereken yetkiyi bizlere tanıyacaktır. Bugün büyük gün" dedi.
 
Brüksel'de biraraya geldiler
 
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bugün Brüksel'de bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesi Kosova.

AB'nin Kosova ile ilgili alacağı karar merakla bekleniyor. AB daha önce de Kosova'nın bağımsızlığından yana olduğunu belirtmişti.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, bağımsızlık ilan edecekleri tarihi ABD ve AB ile birlikte belirlediklerini ve bu tarihin yakında açıklanacağını söylemişti.

AB Hollanda'yı ikna çabasında
 
Sırbistan'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde, ilk turda aşırı milliyetçi Rus yanlısı adayTomislav Nikoliç'in 5 puan gerisinde kalan Batı yanlısı Boris Tadiç'in elini kuvvetlendirmeyi planlayan Avrupa Birliği (AB), Ratko Mladiç ve Radocan Karadziç başta olmak üzere aranan savaş suçlularının uluslararası mahkemeye teslim edilmesini şart koşan Hollanda'yı ikna etmeye çalışıyor.
 
AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'ne katılan Hollanda'nın Avrupa işlerinden sorumlu Bakanı Frans Timmermans, "Eski Yugoslavya, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'yle tam işbirliği yapılana dek (İstikrar ve İşbirliği Anlaşması'nı)imzalamayacağız" dedi.
 
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn ise aday ülke statüsü için ilk adımı oluşturan İstikrar ve İşbirliği anlaşmasının kısa zamanda imzalanmasıyla "AB'nin Sırp halkına güçlü bir sinyal göndermesi" gereğine işaret etti.
 
Bu arada AB dönem başkanı Slovenya, Hollanda ve Belçika'nın aranan savaş suçluları Ratko Mladiç ve Radovan Karadziç'in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilmesi ısrarı karşısında farklı arayışlara yöneldi.
 
Slovenya'nın üye ülkelere sunduğu uzlaşı önerisinde, AB'ye aday ülke statüsü için ilk adımı oluşturan İstikrar ve İşbirliği Anlaşması'nın ekonomiyi ilgilendiren kısmının hemen yürürlüğe sokulurken siyasi kriterlerle ilgili bölümünün geçerlilik kazanması için AB üyesi ülkelerce onaylanması teklif ediliyor.
 
AB dışişleri bakanları ayrıca, vize serbestisi için Sırbistan'la diyalog başlatılmasına ve bu ülkenin AB'ye entegrasyonuna yardımcı olacak bir çalışma grubu oluşturulmasına onay vermeye hazırlanıyor.
 
Öte yandan dışişleri bakanlarının, Sırbistan'da aşırı milliyetçilere malzeme vermemek için Kosova'daki polis ve yargı misyonunun BM'den görevi devralması kararını 3 Şubat'taki devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu sonrasına bırakmaları bekleniyor.
 
Sırbistan'da devlet başkanlığı seçiminin 20 Ocak'taki ilk turunda Batı yanlısı Tadiç oyların yüzde 35'ini alırken Rus yanlısı Nikoliç yüzde 40'la yarışı ilk sırada tamamlamıştı.
 
2004 yılındaki başkanlık seçiminde de ilk turda rakibi Nikoliç'e geçilmesine karşın ikinci turdan yüzde 53 oyla galip ayrılan Tadiç, aynı başarıyı tekrarlamayı umuyor.
 
Darfur krizi
 
Sudan'ın Darfur bölgesindeki krizi ele alan bakanlar, bölgeye 3 bin 500 askerden oluşan AB Barış Gücü gönderilmesi için yeşil ışık yaktı.
 
İrlanda komutasındaki AB barış gücü, önümüzdeki haftalardan itibaren Darfur'da konuşlanmaya başlayacak.
 
Daha önce hava desteği sağlanamadığı için gönderilmesi geciken barış gücü, Darfur'da ilk etapta 12 ay boyunca görev yapacak.

cnnturk



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs