En Sıcak Konular

Başörtüsüne yasal tarif bulundu!

29 Ocak 2008 08:05 tsi
Başörtüsüne yasal tarif bulundu! AK Parti ile MHP, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için anayasanın 10. ve 42. maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı. İşte üç maddelik değişiklik ve başörtüsünün yeni tanımı:

Türban bağlama şekli YÖK Kanunu’na giriyor  
 
AKP ve MHP, üniversitelerde türban yasağının kaldırılması için Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleri ile YÖK Kanunu’-nun Ek 17. maddesinin değiştirilmesinde anlaştı. Türban için “Başın örtülmesi, yüzün açık ve kimliğin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olmalı” tanımı yapıldı

Ankara dün türban sorununun çözümüne kilitlendi. Dün saat 17.00’de başlayıp 5 saat süren gergin görüşmeler sonunda AKP ve MHP, üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmak için Anayasa’nın 2 maddesi ile YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılmasını kararlaştırdı. MHP’nin istediği 10. madde ile AKP’nin önerdiği 42. maddede ve YÖK Kanunu’nun Ek 17’nci maddesinde değişiklik yapılacak. Ancak hem MHP’nin önerisi hem de AKP’nin önerisinde geri adım atıldı. AKP ve MHP, “kılık-kıyafet” ifadesini anayasaya almazken, ilk ve orta öğrenimde türban serbestisi sağlanacağı tartışmalarına rağmen, “her türlü kamu hizmetinden yararlanılmasında” eşittir hükmü getirerek konuyu anayasaya sokma konusunda uzlaşmış oldular. Türbana anayasal güvence gelirken, baş bağlama şekli de yasalar girdi.

AKP “KILIK-KIYAFETTEN” VAZGEÇTİ AKP’nin Anayasa’nın 42. maddesine koymak istediği “kılık-kıyafet” ifadesi MHP’nin karşı çıkması üzerine metinden çıkartıldı.

“KAMU HİZMETİNİN SUNULMASI” DEĞİŞTİ MHP’nin önerdiği Anayasa’nın 10. maddesiyle ilgili değişiklik de yumuşatıldı. Öneride yer alan, “Kamu hizmetlerinin sunulması ve yararlanılması” bölümündeki “sunulması” bölümü “kamuda türban” tartışmasına neden olur endişesiyle çıkartıldı.

BAŞÖRTÜSÜNE YENİ TANIM Değişiklikte YÖK Kanunu’-nun Ek 17. maddesinde yapılmak istenen değişiklikle, türbana yeni tanım getirildi. “Başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir” tanımı ile türban yerine başörtüsü tercihi olarak algılandı.

ESTETİK KAYGILAR Bugüne kadar başı kapalı kadınların orduevlerine, üniversitelere hatta başı kapalı velilerin üniversite mezuniyet törenlerine girmesi sorun oldu. Geleneksel başörtüsü ile siyasi simge sayılan baş bağlama şekli arasında görülen farka rağmen AKP’nin çene altından bağlama tarifini kabul etmesi, askeri kesimden daha önce gelen tarifi kabul etme olarak yorumlandı. Ancak bazı AKP’liler, hanımların yüzleri ve çeneleri görünecek şekilde başbağlama yöntemini estetik kaygılarla birbirinden farklı uyguladıklarına dikkat çektiler.

İşte 3 maddelik değişiklik

* Anayasa Madde 10: İdare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.

* Anayasa Madde 42: Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

* YÖK Kanunu Ek Madde 17: Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir. Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.

vatan



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,873 µs