En Sıcak Konular

48 süper vali geliyor

29 Ocak 2008 10:46 tsi
Hükümet bir ilke daha imza atmak için düğmeye bastı. İl İdaresi Kanunu değiştirilecek. Havaalanı ve sınır kapıları tek elden yönetilecek.

Geniş yetkilerle donatılacak 48 'Hudut Mülki İdare Amiri' atanacakSivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, çok sayıda kurumun görevli olması sonucu ortaya çıkan "çok başlılığı" sona erdirmek, iş ve işlemleri hızlandırmak için hükümet düğmeye bastı. İl İdaresi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca, havaalanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere, vali yardımcısı ve kaymakamlar arasından "Hudut Mülki İdare Amiri" atanacak.

HUDUTLARA VALİ GELİYOR

Yani bundan sonra süper yetkilerle donatılmış, havaalanı, liman ve hudut valileri olacak. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet verecek olan "Hudut Valileri" için 48 yeni "Hudut Mülki İdare Amirleri" kadrosu ihdas edilecek. Başbakanlık tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı'na sunulan ve İl İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla havaalanları, limanların ve hudut kapılarının yönetimindeki çok başlılığa son verilmesi amaçlanıyor. Önümüzdeki günlerde İçişleri Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilecek kanun tasarısıyla ihdas edilecek olan "hudut mülki idare amirleri" süper yetkilerle donatılacak. Hudut mülki idare amirine, sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında binaları, uçakları, gemileri ve diğer deniz, hava ve kara taşıtlarını, yolcular ile görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını aratabilme yetkisi verilecek.

SORUŞTURMA HAKKI

Yine sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında görevli personelin yıllık izin ve mazeret izinleri hudut mülki idare amiri tarafından verilecek. Havaalanı, liman ve hudut valileri, personel hakkında sicil raporu düzenleyebilecek; her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin kovuşturması yaptırabilecek; uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilecek. Havaalanı, liman ve sınır kapılarında hizmet veren kurum ve kuruluşlar, hizmetlerin yerine getirilmesinde hudut mülki idare amirine karşı sorumlu olacaklar. Kamu kurum ve kuruluşları, teknik konular, istatistiksel bilgiler ve mali konularda kendi kuruluşlarıyla yaptıkları mutat yazışmalar dışındaki her türlü yazışmalarını hudut mülki idare amiri aracılığıyla yapacaklar.

GÜVENLİK TEK ELDE

Ayrıca önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için Emniyet, Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınır Birlikleri, Gümrük, Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, elde ettikleri bilgileri "Hudut Mülki İdare Amirleri"ne bildirecekler. Önleyici tedbirlere ilişkin ıçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından bir yönetmelik hazırlanacak.

MUAVİNDEN SONRA İKİNCİ YETKİLİ OLACAK

Havaalanı Valileri için 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun'a ekli (2) sayılı cetvele "Vali Muavini", ibaresinden sonra gelmek üzere "Hudut Mülki İdare Amiri" ibaresi eklenecek. Amirler için, İçişleri Bakanlığı'na bağlı 48 kadro ihdas edildi. Türkiye'de şu anda 14 sivil havaalanı, 10 adet liman ve 11 adet kara sınır kapısı bulunuyor. Tasarı kabul edildikten sonra bu yerlere süper yetkilerle donatılmış 'Hudut Valileri' atanacak.

(Bugün)



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,046 µs