En Sıcak Konular

Yazarlar türbana dolandı

29 Ocak 2008 11:27 tsi
Gündemin ilk maddesi türban. Köşe yazarları ne diyor, hangi soruları soruyor?

Türban konusunda Ak Parti ve MHP uzlaşma sağladı. Gözü kulağı bu haberde olan köşe yazarları hemen kaleme sarıldılar.

İşte köşe yazarlarının türban konusunda yazdıkları:

OKTAY EKŞİ: Sonunda, "Amaca ulaştım. Beni iktidara getiren insanlara karşı sözümü tuttum" da diyebilirsiniz. Ama onu dediğiniz anda Türkiye’nin başına umulmadık sorunlar yaratacağınızı size söylüyorum. Sizi dostça duygularla ve içtenlikle uyarıyorum. Kapısını aralayacağınız sorunların altından ne siz kalkabilirsiniz, ne parti, hatta korkarım ne de Türkiye kalkabilir.

MELİH AŞIK: Erdoğan, Üsküdar'da tekrarlamış: "Kişi değil, devlet laiktir." Peki laik devleti laik olmayan kişiler yönetirse sonuç ne olur?

TÜRBAN DEVRİM YASALARINA UYGUN MU?

FİKRET BİLA: Anayayasa Mahkemesi'nin 1989 tarihli ünlü kararı, türbanı da Anayasa'nın 174. maddesiyle koruma altına aldığı devrim yasalarına aykırı buluyor. Anayasa Mahkemesi'nin Yükseköğretim Kanunu'na eklenen ve türbanı serbest bırakan yasa hükmünü iptal ederken dayandığı gerekçelerden birini "devrim yasalarına aykırılık" oluşturuyor.

GÜNERİ CİVAOĞLU: Prof. Şerif Mardin'in "AKP zirvesi, radikallerin mahalle baskısına direnemeyebilir" öngörüsü mü gerçekleşiyor?..Yoksa, yaklaşan genel seçimler öncesi AKP karargâhında stratejik bir oy yatırımı mı bu?

ORDU NE YAPACAK?

TAHA AKYOL: Daha şehirli ve modern 'türban' üzerinde yasak sürecek, ama tesettürlü genç kızlarımız 'nineleri, anneleri gibi' başörtüsü takarak üniversiteye gidebilecek! Evet, tuhaf ama gözüken çözüm bu.

MEHMET ALİ BİRAND: Peki, yıllardır "Laikliğin, Cumhuriyetin bekçisiyiz" dedikten sonra, TSK şimdi suskun mu kalmalı? Gelişmeleri görmezden mi gelmeli? Her biri diğerinden zor bu soruların altından kalkabilmenin tek yolu, TSK'yı olayların dışında tutmak ve laik-demokratik sistemi koruyup kollama görevini bizlerin, Silahsız Kuvvetlerin yüklenmesidir.

NE GİBİ PROVAKASYONLAR OLACAK?

NAZLI ILICAK: Üniversitelerde başörtüsü yasağı nihayet kalkıyor; 40 yıldır engellenen bir temel hakkın tanınması aşamasına geldik. Ama, dedim ya, kaygılıyım. Acaba ne gibi provokasyonlar ve tertiplerle karşılaşacağız? Biz sokakta, çarşıda başı açık ve başörtülüler sükûnet içinde yaşıyoruz. Ama üniversitelerde, kışkırtıcılar hareketlenip bir kavga ortamı hazırlamaya girişirler mi dersiniz?

BÜLENT KORUCU: 'Serbestlik gelirse başı açık kız kalmaz' sözü, bir hakaret aslında. Üniversite eğitimi alan bir genç bu kadar kişiliksiz olabilir mi? Türbanın Anadolu insanının başörtüsünden farklı olduğu tezi de ayrı bir garabet. Önce türbanı 'gerici başörtüsüne' alternatif olarak piyasaya sürdüler, şimdi türbanı öcü haline getiriyorlar. Bu bir yana, sanki Anadolu usulü bağlayanları okula alacaklar mı? Türkiye bu yapay tartışmayı da aşacak güce ve potansiyele sahip. Sadece kaybettiğimiz zamana yazık.

Haber 7



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs