En Sıcak Konular

Başörtüm parti rozeti değil

29 Ocak 2008 11:55 tsi
Başörtüm parti rozeti değil AK Parti, MHP, ANAP, ÖDP ve BBP’de yönetici olarak görev yapan başörtülü kadınlar, simge tartışmalarına tepki gösterdi. Kadınlar sordu: Hangi partiye oy verirsek başımızdaki örtü siyasi simge olmaz?

"Başörtülü siyasi simgedir" tartışmaları üzerine, farklı partilerde çalışan başörtülü kadınlarla konuştuk. İnançları gereği başörtüsü taktıklarını belirten ve başörtüsünün siyasi simge olması halinde bütün başörtüsü takanların tek partiye oy vermesi gerektiğini ifade eden partili kadınların verdiği ortak cevap, "Hangi partiye oy verirsek başımızdaki örtü siyasi simge olmaz?" oldu.

Şekille uğraşmaktan artık vazgeçsinler

Zeliha Seven (39) (ANAP Beyoğlu Kadın Kolları Başkanı): "Ben Türkiye'ye en iyi hizmeti vereceğine inandığım için ANAP'a oy veriyorum. Benim başörtüm hangi siyasi partiye oy vereceğimi belirlemez. İnancım gereği başörtüsü takıyorum ve hiç kimse bana başörtümü siyaset için taktığımı söyleyemez. Bir taraftan yıllardır okuma oranımız niye düşük diye üzülürken bir taraftan da okumak isteyen kızları başörtülerinden dolayı okula almayız. Bu çelişkiyi anlamak zor. Hiç kimse zorla bana başımı açtıramaz. Ancak ben istersem başımı açarım. Mesela kız kardeşimin başı açık ona kimse zorla başörtüsü taktıramayacağı gibi bana da zorla kimse başımı açtıramaz. Şekillerle uğraşmaktan artık vazgeçsinler. Düşüncelere bakmak lazım. Benim başörtümü çıkardıklarında benim düşüncelerim değişecek mi hayır. Eğer tehlikeliysem başörtüsüz de tehlikeli olmaya devam ederim. Korkarak bir yere varılmaz."

Din kime oy vereceğime karışmaz ki

ÖDP'li Nafiye Kessioğlu (40- Ev hanımı): "Dindar bir insanım. Yıllardır namazımı kılar, orucumu tutarım. Başörtümü de geleneklerden dolayı değil inancım gereği takıyorum. Ama sosyalist bir partide çalışmakta, mitinglere katılmakta da bir sakınca görmüyorum. Solcuların hiçbir şeyi yanlış yaptığını görmedim. Cebindeki parayı, elindeki bir lokma ekmeği paylaşabilen, tanımadıkları insanların cenazelerini kaldıran insanların yaptığının neresi kötü. Zaten siyaset de dünyaya dair bir şeydir. Din de benim hangi partiye oy vereceğime karışmaz. Eskiden dindar insanların kızlarını okula göndermemelerinden şikâyetçi oluyorlardı. Şimdi de dindar aileler kızlarını okula gönderiyor ama onlar okula almıyor. Bir kıza zorla başını örttüremeyeceğiniz gibi zorla da başını açtıramazsınız. Ailesinin baskısıyla kapanan bir arkadaşım vardı evlenip özgür kaldığında ilk işi başını açmak oldu. Zorla başını açan bir kız da eline geçen ilk fırsatta yine başını kapatır."


Nazım'ı okumama şaşıranlar bile var

Zeynep Deniz (22) (Marmara İşletme Bölümü öğrencisi-AK Parti Gençlik Eğitim Birimi Başkanı): "Başörtüm kesinlikle bir siyasi simge değil. Farz olduğuna inandığım için başörtüsü takıyorum. Sorunun çözülmesini istemeyenlerin uydurduğu bir şey siyasi simge olayı. Bir parti için birilerinin başörtüsü takabileceğine ihtimal vermiyorum. Zaten öyle olsaydı bütün başörtülü kadınlar tek bir partiye oy verirdi ama CHP'den tutun da ÖDP'ye kadar her partiye oy veren başörtülü kadın var. Öyleyse şunu sormak lazım, bir başörtülü kadın hangi partiye oy verirse başörtüsü siyasi simge olmaz veya CHP'ye oy veren başörtülü kadının örtüsü neyin simgesi?. Sanki bütün başörtülü kadınlar aynı düşünür, aynı partiye oy verir, aynı müziği dinler, aynı kitabı okur. Ama bizler farklı insanlarız. İnsanlar Bon Jovi dinlediğimi veya Nazım Hikmet okuduğumu gördüklerinde şaşırıyorlar. Çünkü insanlara göre ben başörtülüysem ilahi dinlemeliyim veya en sevdiğim şair Necip Fazıl olmalı. Bunun dışına çıkınca insanlar şaşırıyor."

Başörtüsü bütün partilerin sorunu

Çimen Usanmaz (MHP İstanbul Kadın Kolları 3. Bölge Başkanı): "İnançlarım gereği başörtüsü takıyorum. Başörtünün siyasi bir simge olduğunu kabul etmiyorum. Siyasi simge diyerek bu sorunun çözülmesini engellemek istiyorlar. Milliyetçi ve muhafazakâr bir dünya görüşüne sahip olduğum için MHP'deyim. Bütün başörtülü kadınların tek bir partiye oy verdiğini düşünmek çok saçma CHP'ye bile oy veren başörtülü kadınlar var. Dolayısıyla bu sorun bütün partilerin sorunu. Partimin başörtüsü konusundaki tavrı çok net. Bu sorunun da partiler arası uzlaşmayla çözüleceğine inanıyorum. Umarım en kısa zamanda bu sorun çözülür"

Başörtüm parti rozeti değil

Hatice Saka (23) (Büyükçekmece BBP Hanımlar Komisyonu Başkanı) : "Babamın 12 Eylül hatıralarını dinleyerek büyüdüm. Dolayısıyla siyasetle ilgilenmem çok normal. Milliyetçi ve maneviyatçı bir çizgide olduğu için de BBP'ye oy veriyorum. Ben inancım gereği başörtü takıyorum. Başörtüm bir parti rozeti değil. Hiç bir başörtülü kadın bir parti için bu dışlanmışlıklara katlanamaz. Şahsen ben başörtüsü farz değil de sünnet olsaydı belki bu zor şartlarda başörtüsü takmazdım. Çünkü çok ağır şeyler yaşıyoruz. Başörtüsü siyasi simge olsaydı bütün başörtülü kadınlar tek bir partiye oy verirdi. Hiç kimse birbirine benzemediği gibi başörtülü kadınlar da birbirine benzemez. Bizler de birer bireyiz ve birbirimizden farklı düşünürüz."

Zeynep Çiftçi / Yeni Şafak



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,634 µs