En Sıcak Konular

Türk kadınının yarıdan fazlası örtülü

29 Ocak 2008 15:03 tsi
Konya Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gökçe başkanlığında 18 ilde, 4 bin 124 kişiyle yapılan ankette, katılımcıların yarısından fazlasının başörtüsü, türban, eşarp, çarşaf ve peçe kullan

Ankette, ‘Siz ya da eşiniz sokağa çıkarken başını örtüyor mu?’ sorusuna katılımcıların yüzde 39.1’i ‘başörtüsü- eşarp örttüğünü’, yüzde 10.6’sı ‘türban kullandığını’, yüzde 1.8’i ‘çarşaf-peçe’ kullandığını belirtirken, yüzde 44.9’u ‘örtünmediğini’ söyledi. Ankete katılanların Yüzde 5.4’ü ise fikir belirtmedi. Prof. Dr. Orhan Gökçe, “Anketimizin sonucuna göre Türk kadının yarıdan fazlası başını örtüyor'' dedi.
     

Prof. Dr. Orhan Gökçe başkanlığında yapılan ‘2008 Türkiye’nin Gündemi Araştırması’ tamamlandı. Araştırma Yrd. Doç. Dr. Ali Şahin, Araştırma Görevlisi Erhan Örselli ve 100 anketörden oluşan bir ekip tarafından 1- 10 Ocak 2008 tarihleri arasında 18 ilde toplam 4 bin 124 kişiyle yüz yüze görüşme metoduyla gerçekleştirildi. Anket kapsamında Türkiye’nin gündemini meşgul eden ‘Türban’, ‘301’inci madde’, ‘Kuzey Irak’, gibi konuların yanı sıra seçmenlerin ‘22 Temmuz Genel seçimlerinde siyasi tercihleri’, oylarını neden ve ne kadar gönülden verdikleri, geleceğe yönelik beklentileri, şu andaki tercihleri de soruldu.
      
SİYASİ SİMGE DEĞİL DİYENLER ÇOĞUNLUKTA
Ankette, ‘Türban laiklik karşıtlığının simgesi midir? sorusuna katılımcılar yüzde 61.7’lik oranla ‘hayır’, yüzde 27.8’lik oranla ‘evet’, yüzde 10.8’lik oranla da ‘fikrim yok’ yanıtını verdi. ‘Siz ya da eşiniz sokağa çıkarken başını örtüyor mu?’ sorusuna katılımcıların yüzde 39.1’i ‘başörtüsü-eşarp örttüğünü’, yüzde 10.6’sı ‘türban kullandığını’, yüzde 1.8’i ‘çarşaf-peçe’ kullandığını belirtirken, yüzde 44.9’u ‘örtünmediğini’ ifade etti. Yüzde 5.4’ü ise bu konuda fikir belirtmedi. Ankette AKP’nin üniversiteler için hazırlattığı türban serbestliği yasası da yer aldı. ‘AKP’nin hazırlattığı yeni anayasa tasarısında, üniversitelerde türbanın serbest bırakacağını beyan edilmiştir. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 61.9’u ‘özgürlük kapsamında serbest bırakılması gerektiği’, yüzde 27.7’si ‘türbanın siyasi bir simge olması nedeniyle izin verilmemesi gerektiğini’ söylerken, yüzde 10.4’ü fikir belirtmedi.
     

 İNANÇ GEREĞİ ÖRTENLER ÇOĞUNLUKTA
Ankete katılanların büyük bölümü başörtüsünü dini inanç gereği örttüğünü belirtti. ‘Başınızı örtüyorsanız (eşiniz örtüyorsa) nedenini söyler misiniz?’ sorusuna katılımcılar yüzde 39.8’lik oranla ‘dini inanç gereği’, yüzde 8.6’lık oranla ‘gelenek-görenek’, yüzde 3.6’lık oranla ‘alışkanlık’, yüzde 4.4’lük oranla ‘eşinin isteği üzerine’, yüzde 3.4’lük oranla ‘aile büyüklerinin isteği üzerine’, yüzde 1.1’lik oranla ‘bulunduğum çevreye uymak’ yanıtı verdi. Katılımcıların yüzde 6.4’ü ‘fikrim yok’ derken, yüzde 38.7’si hiçbir yanıt vermedi. ‘Türbanlı sayısının artıp artmadığı’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 27.6’sı ‘ciddi bir biçimde arttığı’, yüzde 36.7’si ‘sayılarının artmadığı ancak türbanlıların kamusal alana daha fazla çıkmaları nedeniyle sayılarının artmış gibi algılandığını’, yüzde 23.1’i ‘sayılarının arttığı ancak çok aşırı derecede artmadığını’, yüzde 12.6’sı da fikrinin olmadığını beyan etti.

ERDOĞAN'IN İMAJI İYİ, BAYKAL VE BAHÇELİ'NİN KÖTÜ

Selçuk Üniversitesi tarafından hazırlanan ankette liderlerin imajı da değerlendirildi. Ankette CHP Lideri Deniz Baykal ile MHP Lideri Devlet bahçeli’nin imajları olumsuz çıktı. Recep Tayip Erdoğan yüzde 34 ‘olumsuz’, yüzde 54.8 ‘olumlu’, Deniz Baykal yüzde 75.5 ‘olumsuz’, yüzde 13.6 ‘olumlu’, Devlet Bahçeli yüzde 52.4 ‘olumsuz’ yüzde 30.6 ‘olumlu’ değerlendirildi.
İRTİCA TEHLİKESİ Ankette katılımcıların yüzde 38.7’si Türkiye’de irtica tehlikesi bulunduğunu bildirdi. Türkiye’de İrtica Tehlikesi Var mı? sorusu karşısında katılımcılardan yüzde 38.7’i ‘evet’, yüzde 51.5’i ‘hayır’, yüzde 9.3’ü ‘fikrim yok’ yanıtını verdi. ‘Türkiye’nin gelecekte laik düzeni terk edip din devletine dönüşme ihtimali var mı?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 29.6’sı ‘evet’ derken, yüzde 58.7’si ‘hayır’ cevabını verdi.
     

‘DTP KAPATILSIN’ ‘DTP yönetici ve milletvekillerinin PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmesi bir yana PKK’yı koruyup kollaması ve Türk Devletine ve milletine yönelik açıktan, kışkırtıcı beyanlarda bulunmaların sonucu DTP’nin kapatılmasına yönelik hukuki süreç başlatılmıştır. Ancak başta Başbakan olmak üzere bir çok kişi DTP’nin kapatılmasının iyi bir çözüm olmayacağını söylemiştir. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 44.6’sı ‘partinin mutlaka kapatılması gerektiği, yüzde 25’i ‘hukuki süreç beklenmeli ancak ya bu ülkenin bir milletvekili gibi davransınlar ya da cezalandırılsınlar’, yüzde 14.2’si ‘DTP’lilerin bağımsız olarak Meclise girmesinin akıl almaz olduğu’, yüzde 8.2’si ‘Kürtlerin temsili ve katılımı için DPT’nin kapatılmaması gerektiği’ yanıtını verdi.

AKP’nin terörle ilgili mücadele konusunda izlediği politika yüzde 33.6 oranla başarılı bulunurken, yüzde 32.8 ile başarısız bulundu. AKP’nin PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon düzenlemesi konusunda gecikip gecikmediği yolundaki soruya katılımcıların yüzde 88’i ‘geciktiği’, yüzde 12’si de ‘gecikmediği’ yanıtını verdi.

Milliyet



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs