En Sıcak Konular

Baykal'ın başörtüsü yorumu...

29 Ocak 2008 15:30 tsi
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Deniz Baykal başörtüsüne serbestlik kazandıran düzenlemeye sert tepki gösterdi. Başörtüsü sorunun çözümü için referandum önerilerini de eleştiren Baykal, "Cumhuriyet referandumla kurulmadı" dedi.

CHP Lideri Deniz Baykal Partisi'nin grup toplantısında konuştu. Başörtüsü düzenlemesine değinen Baykal, bütün taleplerin masumane bir görünümle ortaya konulduğunu savundu.

"Toplumumuzun büyük çoğunluğu Müslüman bir topluluktur" diyen Baykal, Türkletin İslam dinine 10. yüzyılda girdiğini hatırlattı. "Avrupa'ya İslamiyeti taşıyan bizim atalarımızdır." diyen Baykal, "İslam'a yeni yorumlar katanlar atalarımızdır. Ahmet Yesevi, Alperenlerdir. Daha İstanbul fethedilmeden İstanbul'a gelşmişlerdir. Silahla değil, doğru düşünce, doğru davranışlarla çekim merkezleri oluşturmuşlardır. Bu islamiyet 72 milleti bir sayan bir İslamiyet. Allah iradesinin insana yansıdığına inanan, korkuya dayalı, suçlamaya dayalı İslamiyet değildir. Bu islamiyet Anadolu'da Balkanlar'da kabul görüyor." dedi.

CUMHURİYET REFERANDUMLA KURULMADI
CHP Lideri Deniz Baykal, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu söyleyerek, cumhuriyetin din temelli kurulmadığını ve kuruluş aşamasında herhangi bir referandum yapılmadığını söyledi. Başörtüsü'yle ilgili yapılacak düzenlemelerin sıkıntı oluşturacağını savunan Baykal, "Bu karar önemli bir karar. Bunun uygulaması tarihi bir karar" dedi.

İLK KEZ BUNLAR LAİKLİĞİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR
Çok partili sisteme geçilmesinden bu yana pek çok partinin iktidara geldiğini hatırlatan Baykal, "Şimdiye kadar gelenlerin hiç biri şimdiye kadar laikliğin değiştirilmesine yönelik bir talepte bulunmamıştır. İlk kez bu iktidar bunu dile getirdi. Daha iktidara gelmeden önce 'laiklik de neymiş, halk istemezse değiştirir' demişlerdir. Daha sonra iktidara geldiklerinde bu sefer biraz daha dikkatli, amaçlarının ne olduğunu göstermişlerdir." ifadelerinde bulundu.

YENİ BİR PEYGAMBER Mİ ÇIKTI?
"Niyet belli, anlayış belli" diyen Baykal, "Şimdi önümüze 'türban' konusu getirildi. Önce başörtüsü dediler şimdi türban... Başörtüsü bizim kültürümüzün bir parçası. Bu bizim toplumumuzun getirdiği bir gelenek. Şimdi 'türban' denen bir giysiyi gelenekselleştirmeye çalışıyorlar. 50 yıl önce 'türban' var mıydı? İslamiyet'in ayrılmaz bir parçası olarak sunulan 'türban' 50 yıl önce niçin yoktu? Yeni bir peyganber mi çıktı? 'Türban'ı İslamiyet'in bir ön şartı olarak sunuyorlar." şeklinde konuştu.

MHP'YE TAŞ ATTI
CHP Lideri üstü kapalı olarak MHP'yi de eleştirdi. "Teslim olarak, boyun eğerek, işbirliği yaparak ayakta kalmak mümkün değil" ifadelerinde bulunan Baykal, "Anayasa'ya bir vatandaşlık hakkı olarak koymuşsun, herkes vatandaş. YÖK Yasası'nda sınırlama getirmişsin. Yarın başka biri de düzenleme getirir. Türkiye cumhuriyeti Anayasal bir devletir. Bu düzenlemelerle Anayasal bir devlet olmaktan çıkıp Meclis çoğunluğuna dayalı hale geliyor. Anayasa'da kamu hizmeti alan, kamu hizmeti veren diye bir ayrım yapıyorsunuz. Böyle şey mi olur? Bir sınıf düşünün, öğrencilerin hepsi türbanlı olacak öğretmenin başı açık olacak, olur mu böyle şey?" diye konuştu.

8 Sütun

 



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs