En Sıcak Konular

Yeni para kapısı: TV tipi milliyetçilik!

29 Ocak 2008 17:50 tsi
Yeni para kapısı: TV tipi milliyetçilik! Milliyetçilik dozu yüksek diziler, son dönemde TV’ler için büyük kazanç kapısı haline geldi. Psikiyatrist Arif Verimli uyarıyor: Toplumsal duyular kemikleşiyor. Dizi yapımcıları insanların duygularını paraya çevirirken tehlikeli sularda yüzüyor.

Milliyetçilik dozu yüksek diziler, son dönemde TV’ler için büyük kazanç kapısı haline geldi. Dün akşam ekranlarda terörü konu alan 3 dizi birden ekranda idi. Öldürülen Vali Recep Yazıcıoğlu’nun yaşamöyküsü üzerinden idealist bir bürokratı anlatarak yola çıkan, uzun bir zamandan beri ise terör olaylarına yer veren Köprü dizisi Star TV’de ekrana eldi. Sezonun iddialı dizisi Gazi ise ATV’de yayınlandı.

Baş komiserin ‘toz hattı’ ile imtihanı

Her iki diziden birkaç kalem daha büyük reklâm çalışmaları eşliğinde ekrana gelen Pars-Narkatörör’ün üzerinde ise biraz durmak gerekiyor. Dizinin konusu, İstanbul Narkotik Şube’de görevli Baş komiser Şamil Baturay’ın, nişanlısı Zülüf ile birlikte Van'a yaptığı aile ziyaretinin ardından kendisini uyuşturucu baronlarının tam ortasında bulması üzerinde gelişiyor. Şamil ile Zülüf'ün aşkı, Şamil'in abisinin uyuşturucuyla ilgili bir operasyonda şehit edilmesiyle daha da imkânsız bir hâl alır. Afganistan'dan İran'a, Van'dan Berlin'e kadar uzanan yeni bir "toz hattının" kurulmak üzere olduğunu keşfeden Şamil, bu toz hattının terör örgütleriyle bağı olduğunu ve uyuşturucudan kazanılan paranın terörü finanse ettiğini anlar. Şamil'in verdiği mücadele, kişisel bir gayret olmaktan da çıkarak, vatan için verilen bir mücadeleye dönüşür…

Binbaşı Selçuk, sürekli vaaz ediyor!

‘Kahramanlık tarihi’ bir hayli zengin olan necip Türk milleti, film icabı da olsa yeni bir kahraman çıkarmış, çok mu’ deyip meseleyi bağlamak da mümkün ama kazın ayağı o kadar kısa değil! Pars’ın karakterleri de konusunun işlenişi de tam anlamıyla evlere şenlik. Esas adamımız Şamil’in akıl hocası Binbaşı Selçuk, sanki rol kesmiyor da sürekli vaaz ediyor! Bunaltıcı didaktiklik sadece onda olsa gene canımıza minnet. Amiri ile konuşuyor, paşamızın bir kameraya bakıp konuşmadığı eksik. Şamil’in düşmanı ‘kötü kadın’ Süreyya ise resmen gülünç. Katır sırtında uyuşturucu ticareti yapan, gözlerindeki sürmeye bakmadan elindeki kalaşnikof ile bir de snaypır olmaya soyunan Süreyya’yı canlandıran oyuncunun İstanbul Türkçesi ile bölge ağzıyla konuşmaya çalışması izleyiciyi hepten irite ediyor.

Osman Sınav rehavete kapılmış olmalı

Dizinin yapımcısı Osman Sınav, ‘Nasıl olsa milliyetçilikten bize büyük ekmek var’ rehavetine kapılmış olmalı ki, Acı Hayat ve Pusat dizilerinin ardından Pars’ta da meselelere, karakter oluşturmaya sığ bakmaktan kendini alamamış. Oysa aynı Osman Sınav, Süper Baba, Ekmek Teknesi ve Kapıları Açmak gibi, yüreğimizi delip geçen dizi ve filmleri de yapıp çekmedi mi? Deliyürek-Bumerang Cehennemi’nde, kaçakçılığa karıştığı için ordudan atılmış üst düzey bir subay üzerinden bugün de gündemin konusu olan devlet çatısı altındaki çeteleşmeleri anlatan Osman Sınav’a ne oldu da bugün tıpkı pek çok meslektaşı gibi kötülüğün kaynağını belli bir bölgenin ve toplumun üzerine yıkıverdi! Hem merak etmeden duramıyorum, Osman Sınav neden artık yüreğimizi delip geçen dizi ve filmlere imza atamıyor ki?

Psikiyatrist Arif Verimli: Bu diziler huzur ortamına katkı yapmıyor

İçerideki terör olayları ile dışarıdan AB ile ABD’nin Türkiye’ye yaklaşımları gibi nedenler, insanların kabuğuna çekilmesine neden oldu. Güvensizlik duygusu milliyetçi yaşam tarzına yöneltti. Giderek insanlarda milliyetçilik dozu yüksek dizilere ilgi oluştu. Bunlar karşılıklı olarak birbirini besliyor. Dizi yapımcıları insanların duygularını paraya çevirirken tehlikeli sularda yüzüyor. Bu diziler toplumun birbirine karşı yargı ve düşüncelerinin kemikleşmesine neden oluyor. Huzur ortamına katkı yapmıyor.

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs