En Sıcak Konular

Fransa, İmamların eğitimine başladı

30 Ocak 2008 09:22 tsi
Fransa'da geleceğin Müslüman din adamlarının eğitiminde dün bir ilke imza atıldı.

Fransa'da, camilerde veya ordu ile hastane gibi kamuya ait mekanlarda imamlık yapmak isteyen adaylar, din eğitiminden ziyade, "Özgürlük, eşitlik, laiklik, kardeşlik ve demokrasi" gibi ilkeleri öğrenecekleri 6 aylık diplomalı bir kursa tabi tutulacak.

İçişleri Bakanlığı'nın girişimi üzerine Paris Katolik Enstitüsü tarafından Müslümanlar için hazırlanan özel ilahiyat eğitimine dün resmen başlandı.

Resmi adı "Dinler, laiklik ve kültürlerarası etkileşim" olan eğitim 6 ay sürecek. Toplam 400 saatlik dersler sonunda sınavları başaran öğrencilere, 2 yıllık eğitim sonrası elde edilen üniversite diplomasına eşit değerde bir diploma verilecek.

NTV'nin haberine göre derslerin din eğitimi üzerinde değil, "özgürlük, eşitlik, laiklik, kardeşlik ve demokrasi" gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşacağı belirtiliyor. Bir diğer deyişle, Fransa'da camilerde veya ordu ve hastane gibi kamuya ait mekanlarda imamlık yapacak adaylar Fransa Cumhuriyeti'nin ilkelerini ayrıntılarıyla öğrenecek. Elde edilecek diplomanın kamuya ait yerlerde çalışmak için referans olacağı da bildiriliyor.

25 BAŞVURU YAPILDI

Paris Katolik Enstitüsü, eğitim için yazılan öğrenci sayısının şu anda için 25 olduğunu, bunların çoğunu Cezayir, Fas, Tunus ve Komor Adaları kökenlilerin oluşturduğunu açıkladı. Öğrenciler arasında ikisi türbanlı üç kadın da bulunuyor. Yaş ortalamasının 40 olduğu belirtilen öğrencilerin büyük çoğunluğunun güncel yaşamda imamlık yaptığı ve Fransız kültürüyle İslam arasında karşılıklı anlayışı artırmayı istedikleri bildiriliyor.

Fransa'da yaşayan Kuzey Afrika kökenli Müslümanların dini temsilcisi olarak bilinen Paris Camii, bu projeye destek verirken, "Fransa İslami Teşkilatlar Birliği" ise "Katolik bir or-tamda gerçekleştiği" gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

dunyabulteni



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,473 µs