En Sıcak Konular

'Laiklik dogmatik bir dine dönüşmeseydi!'

30 Ocak 2008 10:01 tsi
'Laiklik dogmatik bir dine dönüşmeseydi!' Türkiye'de laikliğin dogmatik bir din haline geldiğini söyleyen Radikal gazetesi yazarı İsmet Berkan bugünkü yazısında laikler ile ilgili eleştirilerini sıralıyor. Bu hale gelmemizdeki sorumluların gücü ceberrutça kullanan laikler olduğunu belirten Berk

İsmet Berkan / Radikal

Laikler akıllı olmazsa laiklik korunamaz

Mesele bakış açısıyla ilgili. Orası üniversite. Orada kılık kıyafet yerine bilimle uğraşılmalı. Evet evet, eğitim bile ikinci plandadır üniversitede, önce bilim gelir.
Ama biz ne yaptık, kılık kıyafetle, saçla sakalla uğraştık, üniversitelerimizi de uğraştırdık. Çünkü oranın üniversite olduğunu unuttuk, lise sandık, daha da beteri devlet dairesi sandık. Sıradan bir işyeri sandık. Kışla sandık.
Sonunda devasa bir sorunumuz oldu. Bugün o sorunu laiklik ilkesini, ki demokrasiyle birlikte her şeyin üzerinde tutmamız gereken bir ilke, rencide etmeden çözemiyoruz.
Evet laiklik ilkesini yıkmasak bile rencide ediyoruz, zedeliyoruz. Neden? Laiklerimiz akıllı olmanın yerine ceberrut olmayı koydukları için. Neden? Dinle ilgili, inanç dünyasıyla ilgili konuları yasaların çerçevesine sokabileceğimizi sandığımız için. Neden? Geleceği görmekle ilgilenmek yerine günü kurtarmaya çalıştığımız için.
Daha ilk günden bu 'sorun' bir sorun olmayabilirdi. Türbanlıyı, başörtülüyü kimse yadırgamazdı, olur biterdi.
Ama böyle olması için 'ora'nın en önce 'üniversite' olması gerekiyordu. Kelimenin dolu dolu anlamıyla ÜNİVERSİTE.
Bakın şimdi devlet dairesinde türbanı konuşuyoruz, abuk sabuk hizmet alan-veren ayrımları icat ediyoruz.
Şimdi bulunan bu 'çözüm'ün günlerce sürecek tartışması, kavgası, gürültüsü olacaktır. Mitingler düzenlenecektir. Milyonlarca kilobitlik yazılar yazılacak, nutuklar atılacaktır. Son otuz yıldır boşa akan enerjimiz biraz daha boşa akacaktır.
Belki de Anayasa Mahkemesi, yapılacak Anayasa değişikliğini iptal bile edecektir. Belki Anayasa Mahkemesi, başörtüsü bağlamayı tarif ettiği için yasa maddesini iptal edecektir.
Ama sonuç değişmeyecektir: Ortada net bir irade var, o irade eninde sonunda bu serbestiyeti yasa-anayasa zoruyla sağlayacak.
Değişmeyecek bir sonuç daha var: Bu anayasa-yasa zoruyla serbestiyet, laiklik ilkesinin yara alması pahasına yapılacaktır. Çünkü Türkiye, bir dini özgürlüğü sağlamak için yasa çıkartmış, anayasa değiştirmiş ülke olacaktır.
Oysa anayasanın o özgürlüğü daha en baştan, laiklerimizin pek sevgilisi olan 24. madde aracılığıyla sağlıyor olması gerekirdi ve bana
göre sağlıyordu da.
Ama laiklerimiz ellerine her güç geçişinde, akıllı olmak yerine o gücü ceberrutça kullanmayı tercih ettiklerinden, laikliğin kendisi epey bir dogmatik dine dönüştü. Ve bu laik dogmalar yüzünden bugün bu noktaya geldik, laikliği zedeledik.
Aferin bize.



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,558 µs