En Sıcak Konular

Nutuk 'Arapça'ya çevriliyor

30 Ocak 2008 10:44 tsi
Talep üzerine Türkiye, İran’dan sonra Arap ülkelerine de Nutuk ihraç etmeye başlayacak. Atatürk’ün mirasını reddetmek, onunla kavgalı olmak moda olsa da; Cumhuriyet kurulduğu günlerden bu yana Doğu ülkelerinde Atatürk’e ve onun başlattığ

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu gelişim aşamasında, ‘Nutuk’un Arapça çevirisinin yapılması zorunluluğu ortaya çıktı.

Hayır sandığınız gibi değil henüz durum. Bu iç tüketime yönelik bir girişim değil. O aşamaya daha gelinmedi. Talep üzerine Türkiye, İran’dan sonra Arap ülkelerine de ‘Nutuk’ ihraç etmeye başlayacak.

Bunun ortaya çıkması bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü kendi kurduğu ülkede Atatürk’ün mirasını reddetmek, onunla kavgalı olmak moda olsa da; Cumhuriyet kurulduğu günlerden bu yana Doğu ülkelerinde Atatürk’e ve onun başlattığı modernleştirme projesine hayranlık duyulur.

İşte bu nedenle şimdi emin olunuz ki; birçok Arap ülkesi Türkiye’nin bunca yıl sonra modernleşme projesini neden geri götürmeye çalıştığını anlayamıyor.

Özetle; Araplar Türkiye gibi olmak istiyor. Ne yazık ki Türkiye’de de Araplar gibi olma istekleri ortaya çıkmış durumda.

O bölgeleri iyi bilen uzmanlar, Arap ülkelerinin bu yeni durumu şaşkınlıkla ve Türkiye’nin tavrını anlayamayarak karşıladıklarını anlatıyorlar.

Dünyanın o çalkantılı döneminde, Atatürk’ün diğer büyük liderlerden ayrıştığı çok önemli yanlar vardı.

O, Türkiye’ye getirdiği modernleştirme projesine, zorla yaptırılacak ve keyfi bir süreç olarak bakmıyordu.

Buna kanıt olarak, ona hayranlık duyan ve tavsiyelerini almak için Türkiye’ye gelen Doğu ülkeleri liderlerine söylediklerini gösterebiliriz.

Bu ülke liderleri, modernleşme adımında kadınların başının açılması sürecini ilgiyle takip etmişler ve kendi ülkelerinde de bu işi yapıp yapamayacaklarını Atatürk’e sormuşlardı.

Atatürk bu konuya ideolojik bir dayatma olarak bakmıyordu. Bu nedenle birçok Doğu ülkesi liderine Türkiye örneğini hemen taklit etmemelerini çünkü bizdeki modernleşme talebinin toplumun kendi dinamiklerinden kaynaklandığını, o aşamada birçok nedenin bir araya gelmesi sonucunda Türkiye’nin bu işe girişmeye hazır olduğunu söylemişti.

Yaptığı analiz sonucunda onlara kendi ülkelerinde kadının örtünmesinin sonunu getirmelerinin şu aşamada doğru olmayacağını, zamanı gelmeden, koşullar oluşmadan buna girişilmesinin toplumlarında büyük karmaşaya yol açacağını söylemiştir.

Bu nedenle o liderler, Atatürk’ün büyük lider olduğunu görmüşlerdi.

Bunlardan Afganistan Kralı Emanullah Han; ‘O büyük insan sadece Türkiye için değil, bütün Doğu milletleri için büyük liderdi’ demiştir.

Afganistan’da modernleşme aşamasının vakti bir türlü gelemedi ama Türkiye modeli arzuları hiç sönmedi. İşte bu nedenle yakında Afganistan’da eğitim sisteminin Türkiye modeli doğrultusunda düzenleneceği ve ülkeye Türk öğretmenler gönderileceği haberleri geldi.

Bazı Arap ülkelerinde ve İran’da resmi düzeyde Atatürk’e pek sevgi lafı edilmese de; o toplumlarda Atatürk ve onun kurdurduğu Cumhuriyet hep kıskanılmış, hep arzu edilen bir model olmuştur.

İran’a Farsça ‘Nutuk’ gönderilip, bunun talep eden üniversitelerde dağıtılmasından sonra, Irak, Filistin, Lübnan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’e de Arapça ‘Nutuk’ gönderilmesi planlanıyor.

Bu gibi süreçler zorlamayla olmaz. Toplumun yapısından, okuyuculardan talep olmadan hiçbir kitap zorla okutulamaz. Tarihin bu aşamasında Ortadoğu ülkelerinin Atatürk’e saygı ve sevgileri artmaktadır.

İşte tam bu aşamada bizim gibi tüm yaşam biçimlerini Atatürk’ün modern Cumhuriyeti’ne borçlu insanlar, herkesin kıskanarak izlediği Türkiye Cumhuriyeti’nde Atatürk ilkelerine planlı ve koordineli bir yıkım saldırısını üzüntüyle izliyoruz.

Atatürk’ü yanlış anladıkları için, onun hayatını koyarak kurduğu bu Cumhuriyet’in bazı evlatları şimdi ona içlerinde düşmanlık duyabiliyor.

Dini, devlet ideolojisi olarak kabul eden ülkelerde bile Türkiye’nin attığı adımlar hayretle izleniyor. Çünkü onlar için Türkiye biricikti, özeldi ve zor olan işi gerçekleştirmiş, modernleşmiş, Avrupalı olan bir İslam ülkesiydi.

Şimdi insanlar, yanlış anladıkları tarihimiz nedeniyle bazı hesaplaşmalar içine girmiş. Türkiye’nin bütün güzelliklerini tek tek ayaklar altına alıyor. Türkiye özel olmaktan çıkarılıyor, sıradanlaşıyor.

Bunu da o kadar mutlu bir hırsla yapıyorlar ki; onların bu Cumhuriyet’in evlatları olduklarını düşünmek zor artık.

İnsanın içi kan ağlıyor, yazıklar olsun...

Serdar Turgut/AKŞAM

 



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,390 µs