En Sıcak Konular

'Atilla Yayla'ya köle muamelesi yapılıyor'

30 Ocak 2008 11:31 tsi
'Atilla Yayla'ya köle muamelesi yapılıyor' Prof Dr. Atilla Yayla Atatürk'e hakaret suçlamasıyla hapis cezası almıştı. Yayla'nın, bir memur tarafından 2 yıl boyunca 'izlenmesine' karar verilmişti. İHD bir basın açıklaması yaparak uygulamanın kabul edilemeyecek kadar vahşi olduğunu ifade etti..

Mustafa Kemal Atatürk'ten "Bu adam" diye söz ettiği iddiasıyla yargılanan ve hapis cezası verildikten sonra denetim altında tutulması kararlaştırılan Prof. Dr. Atilla Yayla, bir memur tarafından 2 yıl boyunca 'izlenecek'. Atanacak memurun konuşma ve yazılarını takip edeceği Yayla, bu sürede aynı yönde bir suç işlemezse, cezası infaz edilmiş sayılacak. İnsan hakları örgütleri, 'Yayla'nın denetimi' kararını eleştirdi.
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, "Bir memurun bir profesörü denetlemesi kabul edilemez. Bilim insanına köle muamelesi yapılmaktadır. Bu vahşi bir uygulama" dedi.
AKP İzmir Gençlik Kolları'nca önceki yıl düzenlenen panelde Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Yayla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılırken, bu cezasının ertelenmesine ve iki yıl boyunca denetim altında tutulmasına karar verildi. Buna göre Yayla, iki yıl boyunca bir memur tarafından denetlenecek. Bu memur, Yayla'nın yaptığı konuşmaları ve yazılarını inceleyecek. 2 yıl içinde Yayla aynı yönde suç işlemediği takdirde, cezası infaz edilmiş sayılacak.

Uygulamaya tepki

Ancak mahkeme kararı, insan hakları örgütlerinin tepkisiyle karşılaştı. İHD Genel Başkanı Öndül, mahkeme kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunarak, "Yurttaşların haklarını ve özgürlüklerini koruması gereken yargı pratiği tarafından ihlal edilmiştir. Yargı eleştirel yaklaşımı cezalandırmıştır, dolayısıyla yargı Türkiye'de ifade özgürlüğünün koruyucusu değil bizzat ihlal edicilerinden birisi olduğunu ortaya koymuştur" dedi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen de, düşüncelerinden dolayı kimsenin cezalandırılmaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Eleştiri, şiddet içermediği sürece doğal ve korunması gereken bir haktır. Bir suçlamaya dönüşmesi insan hakları açısından kabul edilebilir bir durum değildir."
Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, yargı süreci tamamlanmadığı için görüş bildiremeyeceğini belirtti. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Alparslan Işıklı, kararı değerlendirmek istemediğini söyledi.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise, "Yayla'nın cezalandırılması düşünce özgürlüğüne aykırıdır. Bir bilim insanını düşüncesini özgürce ifade etmesinden dolayı ceza alması üzüntü verici. Yayla olayı hukuk tarihimize geçecek olan bir olaydır" dedi.

Milliyet



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,333 µs