kazanıyor, kim kaybediyor kazanıyor, kim kaybediyor

En Sıcak Konular

Türban: Kim kazanıyor, kim kaybediyor 30 Ocak 2008 15:10 tsi
Türban: Kim kazanıyor, kim kaybediyor TBMM, MHP, CHP, AKP, Anayasa Mahkemesi, YÖK, AB, asker, halk ve medya! Bunlar türban meselesinin tarafları. Peki kim kazanıyor kim kaybediyor? Bu soruyu yanıtlamak için önce şu soruyu yanıtlayın.. Hiç resimdeki oyunu oynadınız mı?

AKP, tabii ki siyasi bir sembol olan Türban konusunu yeni tanımla birlikte oyun dışına itti. YÖK’e başörtüsünü sokacak ama öte yandan türbanın kimliğini silecek.

Bu da partinin seçmen tabanında ses verecek. Ve ses ne kadar yüksek çıkarsa, anlaşılacak ki türban gerçekten de siyasi sembolmüş! Zaten.. Avrupa Birliği’de bu tasarımı onayladı ve destek verdi.

Yani rahatlıkla denebilir ki, AKP’nin üniversiteler için düşündüğü bu tasarım, tasarlanmış bir hamle. Bu halde yine denebilir ki, hükümet Türban konusuna net bir çözüm getirmedi. “E, bu kadar yorum yeter” diyebilirsiniz.

Ama bir tane daha var. Yeni model anayasal bir düzenlemeden çok biraz dini içtahata da benziyor. AKP’nin örtünme anlayışını de-şifre ediyor. Bunun yansımaları da olacak. Bonus olarak da ulusalcı ve laik kesimlerin ağır eleştirilerine de AKP’nin yaraları hanesine yazabilirsiniz.

Hasılı denebilir ki, yılların yılan hikayesi, yılanın sokması ile bitti. Veya bu yılan sokmaya daha çok devam edecek. Ve buraya kadar ilk görülen AKP’nin bu işten çok büyük “kâr” elde edemeyeceği.

Peki türban da kazanan var mı? Örneğin MHP bu işten politik bir sonuç elde edebilir mi? MHP’nin türban konusunda öncü tavrı ve yeni düzenlemeye destek veriyor olması, hem AKP seçmenine hem de liberal-demokrat bakışlara hoş göründü.

Buradan seçmen bazında bir hediye gelebilir. AKP tabanında türban meselesini başat gören bir kesim de bulunuyor ve politik düşüncelerini bu kulvarda adım atanlara göre değiştirebiliyorlar.

Bu kitlenin oylarında MHP’ye yönelik beğeni oluşabilir. Bir başka kesim ise, türban takmayan ama başını örtenler. Başörtüsü ile üniversiteye giremeyenler bu düzenleme ile rahatlayacaklarından, her iki partiye de mütemayil olabilirler.

MHP’nin kendi tabanı için ise bu kadar parlak bir tablo çizmek zor. MHP içinde de türban konusunu önemseyen muhafazakar bir kesim var ama MHP’nin pozisyonunu iktidara koltuk vermek olarak milliyetçiler de hayli.

Zaten şimdiden MHP Genel Merkezi’ne bu yönde kritikler gelmeye başladı. Bundan önce hem AKP’nin hem de MHP’nin TBMM kulislerinde bazı sızlanma işaretleri de mevcut.



Bu haber 2,512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,645 µs