Bir çarpıtma klasiği: Hürriyet yaparsa tam yapar! | " /> Bir çarpıtma klasiği: Hürriyet yaparsa tam yapar! | "/>

En Sıcak Konular

Bir çarpıtma klasiği: Hürriyet yaparsa tam yapar!

30 Ocak 2008 15:07 tsi
Bir çarpıtma klasiği: Hürriyet yaparsa tam yapar! Artık alıştık sayılır. Hürriyet gazetesinin yalnızca başlıklarını okuyarak çok yanlış sonuçlara varabileceğimizi biliyoruz. Başlık ile haberin geneli, her nedense birbiriyle çok alakasız yönleri işaret edebiliyor. Biz kötü niyet aramasak da, bazen çok büy

 İşte bu haberlere bir örnek bugünkü Hürriyet gazetesinin 15. sayfasındaydı. haberin başlığı "Türkiye'ye 'laik' demeyin lütfen"

Başlığı okuyunca insanın tüyleri diken diken oluyor değil mi? Başlığı görür görmez spota yöneliyorsunuz. Bunu kim söyledi? Kime söyledi? Hemen spota yöneliyorsunuz. Orada ne yazıyor?

ABD’li ’çok önemli’ bir kaynak, AKP’den ABD yönetimine, Türkiye ile ilgili açıklamalarda ’laik’ ifadesinin ’kullanılmaması’ yolunda talep geldiğini iddia etti. Bush da, Gül’ün ziyaretinde bu ricaya uydu.

İnsanın kanını donduran bu manzara, aslında böyle değil... Haberi okuduğumuzda başka bir sonuç çıkıyor. ABD ziyaretindeki Cumhurbaşkanı, AB'ye uyum sürecindeki bir ülke olarak Türkiye'den hep 'laik' vurgusuyla bahsedilmesinden yakınıyor. AB ülkelerinden 'demokratik' diye söz edilirken, Türkiye'den 'laik' diye söz edilmesi, insanda bir tür ters psikoloji oluşturuyor çünkü.

Çünkü Türkiye, demokrasiyle yönetilen, demokratik bir ülke... Peki Hürriyet'in bu başlığı ve spotu ne anlama geliyor? Siz karar verin...

İşte Hürriyet'teki metnin orjinal hali:
 
Türkiye'ye 'laik' demeyin lütfen

ABD’li ’çok önemli’ bir kaynak, AKP’den ABD yönetimine, Türkiye ile ilgili açıklamalarda ’laik’ ifadesinin ’kullanılmaması’ yolunda talep geldiğini iddia etti. Bush da, Gül’ün ziyaretinde bu ricaya uydu.

AKP’nin, ABD’den, Türkiye’den söz ederken ’laik demokrasi’ ifadesi yerine ’demokrasi’ sözcüğünü tercih etmesini istediği öğrenildi. Hürriyet’e konuşan ABD’li ’güvenilir’ bir kaynak, konuyu ’önemli’ bir ABD yetkilisi ile yaptığı görüşme sırasında öğrendiğini söyledi. Bu kaynağın aktardığına göre, Amerikalı yetkili, AKP Hükümeti’nin, ’laik demokrasi’ ifadesinin Washington tarafından vurgulanmasından ’rahatsız olduğunu’ belirtti.

AB YOLUNDAYIZ, GEREK YOK

Yine aynı ABD yetkilisine göre, AKP’nin neden rahatsız olduğu Washington’a şu şekilde aktarıldı: ’Siz Avrupa ülkelerinden söz ettiğinizde demokrasi ve demokratik gibi sözcüklere vurgu yapıyorsunuz. Bu doğru ve güzeldir. Türkiye de AB ile tam üyelik müzakeresi yapan bir ülkedir. Türkiye’ye gelince neden -laik- eklemesine gerek duyuyorsunuz? Biz bir demokrasiyiz ve demokratik bir ülkeyiz." Hürriyet’e konuşan kaynak, Amerikalı yetkilinin kimliğini belirtmedi, sadece ’önemli’ demekle yetindi.

’KASIT ARANMASIN’ DENMİŞTİ

Gerçekten de, ABD Başkanı George W. Bush, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile son görüşmesi çerçevesinde yaptığı açıklamalarda, ’laik’ tanımlamasını kullanmadı. Hürriyet’in o günlerde bu nüansı sorduğu üst-düzeyli bir ABD yetkilisi, durumu, "Başkan Bush Türkiye uzmanı değil. 191 ülke ile ilgili açıklamalar yapıyor. Burada kasıt aramak büyük hata olur" demişti. 
 
www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,347 µs