En Sıcak Konular

İran nükleer için ilk kez tarih verdi

30 Ocak 2008 17:04 tsi
İran nükleer için ilk kez tarih verdi İran, yapım çalışmaları devam eden ve faaliyete başlama tarihi defalarca ertelenen Buşehr nükleer santralını, bu yılın ekim ayında faaliyete geçirmeyi planlıyor.

İran, yapım çalışmaları devam eden ve faaliyete başlama tarihi defalarca ertelenen Buşehr nükleer santralını, bu yılın ekim ayında faaliyete geçirmeyi planlıyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmed Feyyazbahş, düzenlediği basın toplantısında, İran'ın ilk nükleer santralı Buşehr hakkında bilgiler verdi.

Feyyazbahş, ihalesi 1995'te yapılan ve yapımına 12 yıl önce başlanan Buşehr santralının, 1,2 milyar dolara mal olduğunu ve bu paranın da müteahhit Rus firmaya aşamalı olarak ödendiğini söyledi.

Santralın yüzde 95 oranında tamamlandığını belirten Feyyazbahş, Buşehr'in bu yılın ekim ayı içerisinde faaliyete geçeceğini açıkladı. Feyyazbahş, Rusya'nın santralın ihtiyacı olan yakıtın 82 tonluk kısmını gönderdiğini hatırlatarak, ''Rus yetkililerinin bu konudaki tavrı, sözlerinde duracaklarını gösteriyor'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da bugün Buşehr'de yaptığı konuşmada, Buşehr nükleer santralının faaliyete başlayacağını belirterek, ''Gelecek yıl (20 Mart 2008 - 21 Mart 2009), nükleer santralda üretilen elektrik ülke şebekesine girecek'' dedi.

Santralın faaliyete başlama tarihini çeşitli nedenlerle defalarca erteleyen Rusya, en son geçen yıl şubat ayındaki ertelemeye para ödenmemesini gerekçe göstermiş, Tahran yönetimi ise bütün ödemeleri zamanında yaptığını ve borcu olmadığını belirtmişti.

Taraflar arasında daha sonra yapılan görüşmelerde sorun çözülmüş ve santralın bu yılın sonuna kadar faaliyete başlaması kararlaştırılmıştı.

İranlı yetkili Feyyazbahş, aynı zamanda Buşehr santralının 10 yıllık yakıtını temin etmek için de Rusya ile görüştüklerini açıkladı, ancak görüşmelerin geldiği noktaya ilişkin bilgi vermedi.

Rusya, ABD istihbarat birimlerinin İran'ın askeri amaçlı nükleer programını 2003'te durdurduğuna ilişkin raporunun ardından Buşehr'in yakıtını göndermeye başlamıştı. Rusya, 17 Aralık 2007'de başladığı 82 tonluk yakıtın sevkıyatını Pazartesi günü tamamlamıştı.

-''YENİ NÜKLEER SANTRALLAR YAPILACAK''-

Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak için yeni nükleer santrallar yapacaklarını da ifade eden Feyyazbahş, bu nükleer santrallar için ihalenin hala açık olduğunu belirtti ve yabancı ülkeleri ihaleye katılmaya çağırdı.

Resmi olarak şu ana kadar hiçbir ülkeden ihaleye katılım olmadığını bildiren Feyyazbahş, ''İran, ciddi olarak yabancı ülkelerin bu ihaleye katılımını istiyor'' dedi.

Nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ifade eden İran, 2020 yılına kadar 20 bin megavatlık elektriği, kuracağı nükleer santrallardan elde etmeyi planlıyor.

İran, ilk nükleer santralı Buşehrin'in ardından, Huzistan eyaletinin Darkhovin bölgesinde yerel teknolojiyle 360 megavatlık nükleer santral yapımına başlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de 8 yeni nükleer santralın ihale aşamasında olduğunu açıklamıştı.

Haber 10



Bu haber 173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,550 µs