En Sıcak Konular

Ergenekon’da garip Kilise ağı

30 Ocak 2008 17:27 tsi
Ergenekon’da garip Kilise ağı Finansbank'ın eski patronu Hüsnü Özyeğin ile tutuklu Veli Küçük Paşa arasındaki ilişki kafa karıştırmayı sürdürüyor. Yeni Şafak Yazarı Taha Kıvanç, bugünkü yazısında, ikili arasındaki ilişkiyi Yunan Ortodoks Kilisesi’ni de konuya dahil ederek sorgu

Finansbank'ın eski patronu Hüsnü Özyeğin ile tutuklu Veli Küçük Paşa arasındaki ilişkiyi merak ediyordum ya; konuya değindiğim dünkü Kulis'te herkesin her şeyi bildiğini varsaymışım.

Oysa Hüsnü Özyeğin'in bankasını Yunan National Bank of Greece'e (NBG) satışı konusuna biraz daha fazla eğilmeliydim. Neyse o açığı bugün telâfi ederiz artık. Lâfı uzatmak yerine o günlerde yazdıklarımı derli-toplu sunayım. Aşağıda okuyacaklarınız eski yazılarımdan derlemedir.

Türkçe gazetelerde karşılaşmadığınız, ekonomi basınının büyük çapta görmezden geldiği, Finansbank tarafından düzenlenen Çırağan yemeğine katılan anlı şanlı yazarların hiç ses çıkarmadığı, manşetlerin ilgisiz kaldığı bu ayrıntı, Turkish Daily News (TDN) gazetesinde karşıma çıkıverdi. Ariana Ferentinu ile Melis Şenerdem imzalı haberde Yunan Kilisesi ile NBG arasındaki mülkiyet ilişkisine dair her türlü bilgi var.

Verilen bilgiler 2004 yılı sonu itibariyle. Yunan Ortodoks Kilisesi, bankada 10 milyon Euro civarında bir meblâğa tekabül eden 265.729 hissenin sahibiymiş... Banka yönetim kurulunun iki üyesi Kilise tarafından atanıyormuş... Bu üyelerden biri Yannina Metropoliti Theoklitos, diğeri de Kilise'nin mali işler sorumlusu Kostas Pilarinos imiş...

Theoklitos ile Pilarinos, NBG tarafından yarıya yakın (yüzde 46) hissesi 2,8 milyar dolara satın alınan Finansbank'ın da yönetimine girmiş oluyorlar böylece... (...)

Finansbank'ta söz sahibi hale gelen Yunan Kilisesi Türk siyasetinde hangi partiyi tutar sizce? "Kilise? Parti tutmak?" diye bön bön bakmayın lütfen. TDN'da çıkan Atina kaynaklı haberde açık açık yazıyor işte: "Yunan Ortodoks Kilisesi iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin en büyük destekçilerinden biridir..." İleride, Türk siyasetinden söz edilirken şöyle bir cümle bir yerlerde çıkacak mı bakalım: "Yunan Ortodoks Kilisesi Türkiye'deki siyasî partilerden falancanın en büyük destekçilerinden biridir..." Neden olmasın?

Eh, Kilise bir banka aracılığıyla da olsa Türk ekonomisine girdiğine göre, bu giriş belki finans sektörünü daha ahlâklı hale getirebilir... İlk önce böyle düşündüm. Ancak, kalemini sakınmaz biri olmalı Yunan gazeteci Ariana Ferentinou, habere bu noktadaki umutlarımı berhava eden bir bilgi koymadan edememiş. Şöyle deniliyor haberde: "2005 yılı ocak ayından başlayarak, yüksek düzeyde Kilise yetkililerinin adlarının karıştığı gürültü koparan yolsuzluk skandalları yaşandı. O dönemde, kilise ile devletin gerçek anlamda birbirinden ayrılmasını ve Yunan Ortodoks Kilisesi'nin malvarlığının daha iyi denetlenmesini talep edenler çıktı."

Hatırlar mısınız bilmem, 1984 sonrası, ANAP Hükümeti, faizsiz finans kurumları açılmasına izin verdiğinde, ilk kurulan kurumlardan biri, yanına, Türkiye Diyanet Vakfı'nı (TDV) küçük ortak olarak almıştı. O dönemde kopan 'lâiklik' eksenli gürültü sonucu bağımsız bir vakıf olan TDV mâlî sektörden çekilmek zorunda kalmıştı diye hatırlıyorum.

Şimdi ise Yunan Ortodoks Kilisesi ülkemizin bir bankasını satın alıyor, muhtemelen bir papaz banka yönetim kurulunda söz sahibi hale geliyor ve bu bilgiyi ancak İngilizce çıkan bir gazetede okuyabiliyoruz. Medyada ise, yalnızca, NBG genel müdürü Takis Arapoglu'nun ağzından aktarılan, "Dedem Mardinliydi, eşimin ailesi İzmirli" muhabbeti... Lâiklik konusunda hassas bilinen tek bir kalem itiraz etmiyor satışa... Herkes mutlu, mesut, bahtiyar...

Yoksa lâiklik çoktan elden gitti de benim haberim mi olmadı? (Yeni Şafak, 8 Nisan 2006)

Dün, Milliyet'te, Finansbank satışının Yunan basınına nasıl yansıdığına ilişkin bir haber vardı. Kathimerini gazetesi, Yunan bankasının Türk bankasına ortaklığına Atina'dan kolay izin kopartıldığını, buna karşılık Türk tarafının hayli zorlandığını yazmış. Okuyalım isterseniz: "Yunan hükümetinin yeşil ışık yakması Yunan Ulusal Bankası Başkanı Takis Arapoglu açısından nispeten kolay olsa da, Türk girişimci Hüsnü Özyeğin için aynı şey geçerli değil. Özyeğin, söylendiğine göre, Türkiye'nin güçlü ordusu dahil olmak üzere anlaşmaya onay almak için çok daha karmaşık bir süreçten geçmek zorunda kaldı. Bu açıdan iki hükümetin de onay vermesi, ticari işbirliğini artırmak ve iki toplum arasındaki anlayışı güçlendirmek için istekli olunduğu sinyalini verdi."

Ordu onay mı vermiş? (...)

Genelkurmay, "Bize danışılmadı" diye bir açıklama yaptı. Merak edeceğinizi bildiğim için bu açıklamayı da aktarsam iyi olacak: “Bugün bir gazetede bir bankanın belli oranda satışına ilişkin olarak Genelkurmay Başkanlığından vize verildiğine dair bir haber yayımlanmıştır. Haber yalandır. Böyle bir görüşme olmamıştır. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığının bankaların satışı ile ilgili olarak mevcut yasal düzenlemelerden kaynaklanan herhangi bir sorumluluğu da bulunmamaktadır." (Yeni Şafak, 12 Nisan 2006)

Hüsnü Özyeğin ile Veli Küçük 2001 yılından beri ortaklar... Hüsnü Bey Veli Paşa'nın izniyle mi yetindi acaba?

Yeni Şafak

Hüsnü Özyeğin ile Veli Küçük'ün arasındaki ilişkiye daha yakından bakmak için tıklayınız!



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs