En Sıcak Konular

'Üniversitede öğrenciye kıyafet dayatılmamalı!'

30 Ocak 2008 18:27 tsi
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, inançla ilgili konuları Anayasa çerçevesinde çözme çabasının modern bir anlayışın ürünü olmadığını söyledi, AK Parti ve MHP'nin ortak teklifinin türban sorununu çözmeyeceğini savundu.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, inançla ilgili konuları Anayasa çerçevesinde çözme çabasının modern bir anlayışın ürünü olmadığını söyledi, AK Parti ve MHP'nin ortak teklifinin türban sorununu çözmeyeceğini savundu.

"Bu teklif, kurumsal, siyasal ve gündelik hayatta karmaşa yaratmaya namzettir" diyen Uras, başörtüsünün, bugün inanç ve öğretim alanıyla sınırlı bir mesele olmadığını, siyasal güçler tarafından kuşatılmış bir konu olduğunu söyledi.

Türbanın, Türkiye'nin 12 Eylül 1980 darbesinden sonra sert olarak hissetmeye başladığı bir sorun olduğunu ifade eden Ufuk Uras, "Alevi yurttaşların sorunları, Kürt sorunu, TCK'nın 301'inci maddesi, kamu çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı gibi konular önemsiz mi?" diye sordu.

"Korku yayarak siyaset yapma anlayışı"

ÖDP Genel Başkanı Uras, üniversitelerde öğrencilere kılık kıyafetin dayatılmaması gerektiğini savunarak, "Üniversite ortamında eğitim alan reşit insanlara yasa yoluyla 'GATA fiyongu, çene altı bağlaması' gibi örtünme metotları önerilmesi de laik ve demokratik bir ülkede oldukça tuhaf kaçmaktadır. Başörtüsünün nasıl bağlanacağına ilişkin bir tanımın yasalara girmesi, Türkiye'nin yaşamakta olduğu son derece sağlıksız koşulları göstermektedir" dedi.

"İnançla ilgili konuları Anayasa çerçevesinde çözme çabası modern bir anlayışın ürünü değildir" diyen Uras, "Bu yolla sağlanan bir özgürlük sorunlu olacaktır. Özgürlükçü bir laiklik anlayışını benimsemek yerine, laikliğin içini boşaltarak dogmalaştıran anlayışın, bu sorunla ilgili payının yüksek olduğu aşikardır. Türkiye, korku yayarak siyaset yapma anlayışından bir an evvel uzaklaşmalıdır" diye konuştu.

Uras, konuya, özgürlükçü laiklik anlayışı çerçevesinde bakılması gerektiğini belirterek, "Nasıl bu konuda devlet baskısına karşı çıkıyorsak, cemaat baskısına da karşı çıkmalıyız. Reşit olmayanlara yönelik uygulama eğilimlerine karşı tutum almalıyız. Herkese demokrasi, herkese özgürlükler çerçevesinde, uluslararası hukuk ve demokrasinin normlarını esas alarak sorunu çözmek mümkündür" diye konuştu.

Haber10



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs