En Sıcak Konular

7.5 saatlik ekonomi zirvesindeki sonuç

30 Ocak 2008 21:13 tsi
Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve 7.5 saat süren 'Ekonomi Değerlendirme Toplantısı' sona erdi. Toplantıyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, uluslararası dalgalanmaların Türkiye'ye yansımalarının sınırlı düzeyde tutulacağı belirtildi.
Yeni Başbakanlık Binası'nda gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 7.5 saat sürdü.

Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Şaban Dişli, Reha Denemeç ve Bülent Gedikli, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Halil Aydoğan, Mustafa Açıkalın
ve Alaattin Büyükkaya katıldı.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, toplantıda küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye ekonomisinin performansı ve mevcut durumu, küresel ekonomideki gelişmelerin Türkiye ekonomisine muhtemel yansımaları, bu etkilerin yönetilmesine yönelik geliştirilen inisiyatifler ve politikaların değerlendirildiği kaydedildi.

2007 yılının Temmuz ayından sonra daha da belirgenleşen ABD konut piyasasındaki sorunlar ve bu sorunların kredi piyasalarına yansıma sürecinin devam ettiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede ortaya çıkan zararların finansal kuruluşların bilançolarına yansımalarına ilişkin her gelişme, küresel ölçekte mali piyasalarda da bir dalgalanmaya yol açmaktadır. Bu sürecin bir süre daha devam etmesi beklenmektedir.

Özellikle kredi koşullarının sıkılaşmasının ve risklerin yeniden fiyatlandırılması sürecinin, küresel ekonomide büyümenin yavaşlamasına yol açacağı öngörülmektedir. Büyüme hızındaki yavaşlamanın gelişmiş ülkelerde daha belirgin, gelişmekte olan ekonomilerde ise daha ılımlı olması beklenmektedir" denildi. Dünya büyüme hızı öngörülerinin aşağıya çekilmiş olmasına ve bu revizyona ilişkin aşağı yönlü bazı risklerin bulunmasına rağmen, 2008 yılında dünya genelinde ve özellikle yükselen piyasa ekonomilerinde büyümenin ve ticaret hacminin artışını sürdüreceğinin görüldüğü belirten açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Küresel ekonomide beklenen yavaşlama ile kredi koşullarının sıkılaşmasının, Türkiye ekonomisinin son dönemlerde uluslararası ekonomi ve mali piyasalar ile gerçekleştirdiği bütünleşme süreci de dikkate alındığında, ülkemize de yansımalarının olması doğal karşılanmalıdır. Türkiye ekonomisi son dönemde izlenen politikalar neticesinde ciddi bir istikrara kavuşmuş, muhtemel riskler karşısında kendisini koruyabilme özelliğini geliştirmiş, küresel ve yerel şoklara direnebilme kabiliyetini artırmıştır."

Türkiye ekonomisinin temel göstergelerinde son yıllarda köklü iyileşmeler gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda büyümenin özel sektör ağırlıklı ve verimliliğe dayalı bir yapıya kavuşması, ihracatın ürün ve ülke çeşitliliğinin artırılmış olması, kamu açıklarının çok ciddi biçimde azaltılması, kamu borç yükünün ciddi oranda düşürülmüş olması, kamu borcunun yapısının risklere karşı hassasiyetinin düşürülmesi, mali sistemin köklü bir finansal ve operasyonel güçlenmeyi gerçekleştirmesi,Türkiye'nin doğrudan küresel yatırımlar için bir cazibe merkezi haline gelmesi ve enflasyonun tek haneli düzeylere düşürülmesinin son yıllarda elde edilen önemli kazanımlar olduğu kaydedildi.

 Açıklamada, "Bu kazanımlarda, siyasi istikrar, makroekonomik politika uygulamalarında tutarlılık, devamlılık, öngörülebilirlik ve güvenin sağlanmış olması ile gerçekleştirdiğimiz köklü yapısal reformlar belirleyici rol oynamıştır" denildi.

Önümüzdeki dönemde de ihtiyatlı, disiplinli ve tutarlı politika çerçevesinin kararlılıkla devam ettirileceğine vurgu yapılan açıklamada, "Bu çerçevede, mali disiplin korunacak, harcamalarda bütçe büyüklüklerine bağlı kalınacak, enflasyonu hedeflenen düzeye indirme kararlılığından taviz verilmeyecek, özelleştirme programımız kararlıkla uygulanacak. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan yapısal reformlar süratle hayata geçirilecek. Ekonomimizde son yıllarda sağlanan yapısal dönüşümlerin ve ekonomiye yönelik temel politika çerçevemizin kararlılıkla uygulanmaya devam edilmesinin, 2006 ve 2007 yıllarında da görüldüğü gibi, uluslararası dalgalanmaların ülkemize yansımalarını sınırlı düzeyde tutacağı açıktır. Bu politika çerçevesinin, makroekonomik istikrarda sağlanan gelişmenin sürdürülmesine, ekonomimizin büyüme performansının korunmasına, Türkiye'nin hem yerli hem de küresel yatırımcılar için cazibesini devam ettirmesine ve ülkemizin refah düzeyinin yükselmesine önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmiştir"ifadeleri kullanıldı.

 



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs