En Sıcak Konular

Üniversitelerin kurulma şartı değişiyor

30 Ocak 2008 21:58 tsi
Üniversitelerin kurulma şartı değişiyor Yeni üniversiteler kurulurken, bünyesinde fen, edebiyat veya fen-edebiyat fakültesi bulunma zorunluluğu kaldırılıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine dün başlanan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.
 
Yasayla, üniversitelerin kurulabilmesi için fen, edebiyat veya fen-edebiyat fakültelerinin bulunma zorunluluğu kaldırılırken, en az 3 fakülte bulunma zorunluluğu getiriliyor.
 
Ayrıca, günün ihtiyacına göre fakülte kurulmasına da imkan tanınıyor.
 
Düzenlemeyle, Türk Deniz Vakfı tarafından İstanbul'da "Piri Reis Üniversitesi" adıyla vakıf üniversitesi kurulması da öngörülüyor.
 
Kurulacak bu üniversitenin bünyesinde, fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik fakülteleri ile denizcilik yüksekokulu, fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü bulunacak.
 
Tasarının kabul edilmesinin ardından, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderilen Vakıflar Kanunu'nun görüşmelerine başlandı.
 
9 ilde daha üniversite kurulacak
 
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu yıl içinde 9 ilde üniversite kurulacağını söyledi.
 
Türkiye'de ihtiyacın üzerinde teknik eğitim fakültesi bulunduğunu belirten Çelik, yenilerinin kurulmasını öngörmediklerini söyledi.
 
Meclis'te tasarı üzerinde konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan da, Türkiye'de 30'u vakıf, 85'i devlet olmak üzere 115 üniversite bulunduğunu belirterek, sayıdaki bu gelişmeye karşılık kalitede aynı gelişmenin olmadığını söyledi.
 
Üniversitelerdeki rektör seçimini de eleştiren İnan, "155 üyeli bir üniversitede 5 üyenin oyunu alan bir kişi rektör olabiliyor. Bu garabeti devam ettirecek miyiz?" dedi.
 
Genç: "Kara çarşaflılar ülkesi..."

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, verdiği önerge üzerinde konuşurken, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılması amacıyla yapılmak istenen Anayasa değişikliğini eleştirdi.
 
Yeni düzenlemeyle, "üniversitelerde farklı kesimlerin farklı renkte türban takacağını" ileri süren Genç, bunun ayrımcılık yaratacağını ve yükseköğretim kurumlarında barış ortamını yok edeceğini söyledi.
 
Getirilen düzenlemenin ülkeye fayda getirmeyeceğini ifade eden Genç, "Boynun altından mı bağlanacak, üstünden mi? Çocuk oyuncağı bu... Türkiye'de ciddi sıkıntılar yaratacak. Ülkeyi vahim olaylara götürür. Üniversiteye türbanla gidecek olan liseye niye gitmesin, okulu bitirdikten sonra niye hakim, savcı olmasın? Birşey yapacaksanız,Türkiye'yi kara çarşaflılar ülkesi yapın. Ülkeyi karanlığa götürecek olayların içinde oluyorsunuz" dedi.

cnnturk.com



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs