En Sıcak Konular

Hava koşulları ulaşımı aksatıyor

30 Ocak 2008 22:00 tsi
Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, soğuk hava, fırtına ve tipi nedeniyle bazı karayolları ile binlerce köy yolu ulaşıma kapandı; hava ve karayollarında ulaşım aksadı.

Kar yağışı nedeniyle Gümüşhane’de 289, Artvin’de 184, Rize’de 186, Trabzon’da 384, Samsun’da 303, Sinop’ta 258, Ordu’da 455, Amasya’da 65, Zonguldak’ta 103, Karabük’te 117, Bartın’da 141, Bursa’da 80, Balıkesir’de 85, Çankırı’da 113, Giresun’da 482, Bolu 413, Adıyaman’da 304, Kahramanmaraş’ta 280, Bilecik’te 131, Düzce’de 165,Tokat’ta 150, Bitlis’te 315, Kayseri’de 230, Van’da 250, Ağrı’da 260, Hakkari’dei 130, Erzurum’da 856, Erzincan’da 455, Kars’ta 307, Bingöl’de 251, Muş’ta 350, Ardahan’da 226, Tunceli’de 245, Iğdır’da 53, Elazığ’da 499, Sakarya’da 77, Kastamonu’da 290, Kocaeli’nde 121, Sivas’ta 1063, Kayseri’de 355 olmak üzere 11 bin 21 köy yolu ulaşıma kapandı.

MAHSUR KALANLAR
Aksaray’da, bağlantı yolları tipi nedeniyle oluşan kar yığınları yüzünden kapandığı için yola devam edemeyen yaklaşık 3 bin yolcu, geceyi Aksaray’da öğrenci yurtları ve otellerde geçirdi. İli Konya, Adana ve Ankara’ya bağlayan yollar ulaşıma açıldı.

Muş’ta kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan 125 yolcu, Alparslan Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna (YİBO) sığındı.

Yoğun kar yağışı nedeniyle yollarına devam edemeyen 700 yolcu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından huzurevinde misafir edildi.

Niğde’de, servis aracı okula gelmeyince evine yaya gitmek isterken kaybolan ve daha sonra donmak üzereyken bulunan öğretmen Münir Koç’un(45) hayati tehlikesi sürüyor. Kayseri’de kar yağışı ve tipi nedeniyle yollarda mahsur kalan 90 kişi jandarma ekiplerince kurtarıldı.

Bingöl-Erzurum kara yolunda mahsur kalan yolcu otobüsüne 33 saat sonra ulaşılabildi. Yolculardan 3’ünde sağlık sorunu olduğu öğrenildi. Otobüste bulunan 37 kişi kurtarma ekiplerince Çat ilçesine getirildi.

HAVA YOLLARI
Türk Hava Yolları (THY) pazartesi akşamdan beri yapılamayan İstanbul-Kayseri karşılıklı uçak seferlerinde mağdur olan yolcuları için bu akşam saatlerine ek sefer koydu.

Türk Hava Yolları’nın Ankara-Van seferleri karşılıklı iptal edildi.

THY’nin Elazığ-Ankara ve Elazığ-İstanbul arasında yapılması gereken seferleri iptal edildi.

THY’nin İstanbul-Kayseri uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

EKİPLERİN HASTA KURTARMA ÇABALARI
Yozgat’ta köy yolunun kapalı olması nedeniyle hastaneye gidemeyen hamile kadın, Köy Hizmetleri ekiplerince yolun açılmasının ardından hastaneye götürüldü.

Erzincan’ın Tercan ilçesinde yolu kapalı beldede doğum sancısı çeken kadın, karla mücadele ekiplerince yolun ulaşıma açılmasının ardından hastaneye yetiştirildi.

Sakarya’da sağlık ekibi, kar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan köyde doğum sancısı çeken kanamalı hastaya ulaşmak için 8 kilometre yürüdü. Ekibin ulaştığı genç kadın, kız çocuğu dünyaya getirdi.

Tokat’ın Niksar ilçesinde yolu kapanan köyde mahsur kalan hamile bir kadın, ekiplerin açtığı yolda ambulansla hastaneye götürülürken doğum yaptı. Yaren adı verilen bebek ile annenin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 3 gün önce dünyaya gelen bebeği hastaneye götürmek isteyen aile, kar nedeniyle kapalı yolun açılması için ilçe kaymakamından yardım istedi. Bunun üzerine bölgeye giden Köylere Hizmet Götürme Birliğine bağlı ekipler, köy yolunu açıp, bebeği hastaneye ulaştırdı.

Muş’ta, kar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan köyde mide kanaması geçiren genç kız, il özel idaresine bağlı karla mücadele ekibi yolları açınca hastaneye yetiştirildi.

KARA YOLLARINDA ULAŞIM
Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, karla mücadele ekiplerinin şehirler arası yollarda yaptığı çalışmalar sonucu Erzurum-Bayburt, Erzurum-Muş, Erzurum-Ağrı, Erzurum-Van, Ağrı-Van, Iğdır-Ağrı, Artvin-Ardahan kara yolları yeniden ulaşıma açıldı. Kapalı bulunan Erzurum-Erzincan, Erzurum-Bingöl, Erzincan-Gümüşhane ve Erzincan-Tunceli kara yollarını açma çalışmaları ise devam ediyor.Bu arada, kar ve tipi nedeniyle kapanan Erzurum-Aşkale ve Muş-Bulanık kara yollarının da açıldığı belirtildi.

Kayseri-Malatya kara yolunda ise tipi nedeniyle ulaşım yapılamıyor. Kayseri’de dün sabah ulaşıma kapanan Kayseri-Ankara, Kayseri-Sivas ve Kayseri-Kahramanmaraş kara yolları, bu sabah kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Bolu Dağı Tünel viyadüklerinde, yoğun sis ve kar yağışı nedeniyle görüş mesafesi 30 metreye kadar düştü.

Siirt-Şırnak ve Şırnak-Hakkari, Şırnak-Uludere, Uludere-Beytüşşebap karayolu ulaşıma kapandı.

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Giresun- Şebinkarahisar kara yolu Eğribel Geçidi’nde 2 gündür ulaşım sağlanamıyor.

Karaman’da ise kar yağışı ve tipi nedeniyle Sertavul geçidinde yaşanan sorun nedeniyle dün akşamdan bu yana kapalı olan Karaman-Mersin kara yolu henüz trafiğe açılamadı. Ayrıca yolda oluşan kar yığınları nedeniyle Karaman-Ereğli yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Ereğli-Halkapınar, Hadim-Bozkır, Taşkent-Ermenek ve Taşkent-Alanya yolları halen ulaşıma kapalı bulunuyor. Hadim ve Taşkent’te dünden bu yana elektrik kesintisi sürerken, bu ilçeleri Konya’ya bağlayan yollar da halen kapalı bulunuyor.

Hakkari-Çukurca 9. Bölge Hududu, Yüksekova-Esendere ve Yüksekova-Şemdinli yollarının ulaşıma kapandığını belirttiler.

Şarkışla-Altınyayla il yolu, Divriği Arapkir ayrımı Danişmend il yolu, Yıldızeli Sivas ayrımı Çırçır il yolu, Şarkışla-Ortaköy il yolu, Gemerek-Şarkışla ayrımı Sızır Çayıralan il yolu, Şarkışla-Akçakışla il yolu, Çamoluk il yolu, Sivas-Karaçayır yolu, Gemerek-Çayıralan yolu, Şarkışla-Pırabaşı yolu ve Divriği-Arapkir yollarında da ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.

Sivas-Erzincan, Sivas-Malatya ve Sivas-Kayseri kara yollarının ise halen ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.

Elazığ-Diyarbakır karayolu, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Öte yandan, olumsuz hava koşulları nedeniyle Van’da şehirlerarası otobüs seferleri iptal edildi.

Bayburt’tan aldığı 44 yolcuyu İstanbul’a götürürken Kelkit-Erzincan arasındaki Pöske Dağı mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kalan otobüse mazot takviyesi yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucu yolun açılmasının ardından otobüs İstanbul yönüne hareket etti.

TREN SEFERLERİ
Kar yağışı ve tipi nedeniyle, İliç-Divriği ve Erzincan-Mercan arasında demiryolu ulaşımı sağlanamıyor.

Erzurum-Ankara seferini yapan Erzurum Ekspresi, Kars-İstanbul ve İstanbul-Kars seferini yapan Doğu Ekspresi trenleri Erzincan Garı’nda bekletiliyor.

Erzurum Gar Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Erzincan-Erzurum arası tren yolu yoğun kar yağışı nedeniyle tamamen ulaşıma kapanırken, ekiplerin yol açma çalışmaları aralıksız sürüyor.

Kars-Erzurum arası demir yolu güzergahında karın çok fazla olduğunu, ancak tren yolu ulaşımında bir engel bulunmadığını belirten yetkililer, bu güzergahtaki tren seferlerinin yapıldığını ifade ettiler.

Muş Gar Müdürlüğü yetkilileri de Tatvan-Haydarpaşa seferini yapan Vangölü Ekspresi’nin gecikmeli de olsa seferlerine devam ettiğini kaydettiler.

İMRANLI’DAKİ ÇIĞ
Sivas Valisi Veysel Dalmaz, İmranlı ilçesinde üzerine çığ düşen evde bulunan annenin kızı ile birlikte kurtarıldığını, oğlunun ise hayatını kaybettiğini bildirdi. Vali Veysel Dalmaz, “Şu anda çığ altında bulunan aileden 55 yaşındaki anne Elif Ün, hayati tehlikesi mevcut bir şekilde kurtarıldı. Kızı 26 yaşındaki Hediye Ün kurtuldu. Ailenin 22 yaşındaki oğlu Sinan Ün ise çıkarıldığı zaman hayattaydı. Ancak şu anda en son aldığım habere göre maalesef oğlumuzu kaybettik” dedi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Kadıköy köyünde çığ altında kalan 2 kişiyi arama çalışmaları, kar yağışı ve fırtına nedeniyle yapılamıyor.

TURİZM MERKEZLERİ
Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’da kar kalınlığının 155 santimetreye ulaştığı bildirildi.

Peri bacaları ile ünlü Kapadokya’da, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle 3 gündür balon turları yapılamıyor.

İSTANBUL’DAKİ KAR YAĞIŞI
İstanbul’un ana arterleri, viyadük ve köprülerde buzlanmaya karşı gece boyunca 1737 ton tuz ve 141 ton 450 kilogram solüsyon kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamada, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğüne bağlı 2049 personelin 909 araçla gece boyunca buzlanmaya karşı çalışma yürüttüğü belirtilerek, “Ana arterler, viyadükler, köprüler, E-5 ve TEM Otoyolu’nun bir bölümünde saat 22.00’den sabah 07.00’ye kadar 1737 ton tuz, 141 ton 450 kilogram solüsyon kullanıldı” denildi.

SOĞUK HAVANIN ETKİLERİ
Antalya’nın Kumluca ilçesinde çiftçiler, ürünlerini dona karşı korumak için seralarda yağmurlama sistemi ve soba kullanıyor.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren bazı mobilya fabrikalarının hammadde temini ve ürün sevkinde nakliye problemi yaşadıkları için üretimlerini durdurdukları öğrenildi.

Marmara ve Karadeniz’de dünden itibaren etkili olan olumsuz hava koşulları balık avını da etkiledi. Balıkçılar, fırtına nedeniyle denize açılamayınca balık fiyatları arttı.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Konya’nın Taşkent ilçesine 2 gündür elektrik verilemiyor.

ntvmsnbc.com



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs