En Sıcak Konular

FED faizi yarım puan düşürdü

30 Ocak 2008 22:08 tsi
ABD Merkez Bankası, beklendiği üzere faiz oranlarını yarım puan (0,50) indirdi. Merkez Bankası, böylece faiz oranlarını hedef olan 3 puana indirmiş oldu. Bu indirimle birlikte, faiz oranları Haziran 2005’den bu yana en düşük seviyesine indi.

ABD’DE BÜYÜME RESMEN YAVAŞLADI

ABD’de büyüme son çeyrekte yüzde 0.6 ile beklentilerin çok altında gelirken, özel sektördeki istihdam artışı Ocak’ta beklentileri aştı. Çekirdek PCE de tahminlerin üzerinde çıktı. İMKB günü yüzde 0.6 kayıpla tamamladı.

ABD ekonomisine ilişkin resesyon kaygılarıyla piyasalarda dalgalanma sürerken, bu ülkeden gelen veriler ABD’nin yavaşlama sürecine girdiğini gösterdi. ABD ekonomisi 4. çeyrekte yıllık bazda yüzde 0.6 ile son beş yılın en düşük büyümesini gerçekleştirdi. Beklenti büyümenin yüzde 1.2 olacağı yönündeydi. ABD üçüncü çeyrekte yüzde 4.9 büyümüştü.

Üçüncü çeyrekte yüzde 2 seviyesinde olan çekirdek PCE de, son çeyrekte yüzde 2.7’yle 2006’nın ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti. Beklenti çekirdek PCE’nin yüzde 2.5 seviyesinde olması yönündeydi.

ABD’den gelen olumlu veri ise özel sektördeki istihdam artışına ilişkin oldu. Özel sektörde istihdam büyümesi Ocak ayında 130 binle beklentilerin oldukça üzerinde çıktı. Özel sektördeki istihdam artışı 45 bin olarak tahmin ediliyordu.

Büyümenin son çeyrekte yavaşlamasına karşın özel sektörden gelen istihdam rakamları piyasalarda yatay seyrin oluşmasını sağladı. İlk seansı 44 bin 310 puandan tamamlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi gün sonunda 268 puanlık düşüşle 44 bin 304 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 0.6 olarak gerçekleşti. Avrupa borsalarında ise yüzde 1 civarında kayıplar var.

ntvmsnbc.com



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs