En Sıcak Konular

Ersin Özince'den kriz uyarısı

30 Ocak 2008 23:02 tsi
Ersin Özince'den kriz uyarısı Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ABD'de yaşanan krizin Türkiye'yi de etkileyebileceğini söyleyerek, "Umarım bu faiz oranları hala çok yüksel reel faiz ödemekte olan Türkiye gibi ülkelere olan ilgiyi arttırır" dedi.

Ersin Özince, Kocaeli'de İş Bankası tarafından düzenlenen "İş'le buluşma" toplantısına katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, Kocaeli sanayisinde işlerin iyi gittiğini, ancak kurulması için büyük uğraş verdikleri serbest bölgelerde çıkartılan yeni yönetmelikler yüzünden iş yapamaz hale gelindiğini belirterek, "Gümrükle ilgili çıkartılan yeni yasalar sonrası içeriye içmek için su bile sokamıyoruz. Bası firmalar üretimlerini durdurdu. Kocaeli Serbest Bölgesi'nde 4 bin ile 5 bin kişi çalışıyor. Tüm Türkiye'de ise bu rakam iki yüz bini buluyor. Sanayiciler kapımıza dadandı. Bu yönetmeliklerle ne yapılmak istendiği anlamıyorum. Madem iş yaptırmak istemiyorlar kapatalım serbest bölgeleri" dedi.

Ersin Özince ise, İş Bankası'nın Kocaeli'de yaptığı yatırımlarla ilgili kısa bilgiler verdi. Toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularına cevaplandıran Özince, Fed'in faiz indirimiyle ilgili olarak, "Amerikan ekonomisi bütün dünyayı etkiliyor. Dolayısıyla Türkiye'yi de etkilemesi kesinlikle söz konusu olacak. Bu faiz indirimlerinin Türkiye'ye iki yönden etkisinin olmasını dilerim. Birincisi Amerika'da beklenen ve artık neredeyse olacağı kesin gibi görünen durgunluk, umarım dünyayı etkileyebilecek

boyutta yaşanmaz ve olmaz. İkincisi bu faiz oranları, hala çok yüksek reel faiz ödemekte olan Türkiye gibi bir ülkeye olan ilgiyi arttırır. İlgi artınca bizim faiz oranlarımız da aşağıya doğru düşer diye ümit ediyorum" diye konuştu.

Özince, İş Bankası'nın yatırımlarının krizden etkilenip etkilenmediği yönündeki bir soruya, "Şu an için böyle bir şey söylemek mümkün değil. İş Bankası özellikle bankacılık sektöründe son yıllarda çok ciddi pazar payı geliştirdi. Bütün rakiplerine nazaran çok daha fazla büyüme sağladı, 2001 krizinden sonra. Biz her gün neredeyse bir şube açıyoruz. Veyahutta her hafta yeni şube açıyoruz diyebilirim. Sürekli bankamatik yatırımlarımızı arttırıyoruz. İş Bankası grubu şirketlerinde özellikle Şişecam'ın fabrikalarının arka arkaya açıldığını görüyoruz. Şu anda bizim grubumuzda böyle bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.

Fed'in faz indirimi karşısında Merkez Bankası'nın da faiz indirmesini beklemediğini söyleyen Ersin Özince, "Türkiye'de özellikle Merkez Bankası'nın biraz tutucu, ihtiyatlı tavrının doğru olduğuna inanıyorum.O konuda öyle bir acelecilik içinde olmamak lazım. Ama şurası muhakkak ki biz Türkiye'nin istikrarını sürekli kılarak, risk primimizi düşürerek, kredi notumuzu arttırarak bu yüksek faiz probleminden kurtulabiliriz" dedi.

Özince son olarak Fransa'da yaşanan bankacılık skandalı ile ilgili bir soruya, "Böyle bir şeyin bizde olmasını ne arzu ederim ne de mümkün görürüm. Bizim piyasalarımız son derece konvansiyonel, yani temel bankacılık finans ilişkileri ile çalışır. ülkemizde türev piyasalar ve sanal işler özellikle finans sektöründe gelişmiş değildir. Gelişmiş değildir demek de aslında bir marifet değil aslında. Keşke biraz gelişseydi de özellikle sektörümüzün muhtelif finansal risklerden korunmasını sağlayabilseydik. Biz bu tür işlerin olabilmesi için henüz çok daha farklı bir konumdayız, yani çok daha gerisindeyiz. O seviyeye ulaşmaya da hevesli de değiliz. Bizde böyle sanal işlerin olduğunu düşünmüyorum" diyerek cevap verdi.

Grand Yükseliş Oteli'ndeki toplantıya Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, İzmit Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Zeytinci işadamları ve sanayiciler katıldı.

yeni şafak



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,931 µs