En Sıcak Konular

Gribe karşı ne yapabiliriz?

31 Ocak 2008 09:46 tsi
Gribe karşı ne yapabiliriz? Her sene beklenen ‘olağan grip salgını’ Avrupa ülkelerinden sonra bizim de kapımızı çaldı sonunda. Hastaneler, yüksek ateş, kas ve baş ağrıları, öksürük, halsizlik iştahsızlık... gibi şikayetlerle başvuran hastalarla dolup taşıyor... Peki grib

Ahmet R. Küçükusta / Star

 
Her sene beklenen ‘olağan grip salgını’ Avrupa ülkelerinden sonra bizim de kapımızı çaldı sonunda. Hastaneler, yüksek ateş, kas ve baş ağrıları, öksürük, halsizlik iştahsızlık... gibi şikayetlerle başvuran hastalarla dolup taşıyor. Grip çoğu zaman okul çocuklarından başlayıp onlardan erişkinlere yayıldığı için öğrencilerin yarıyıl tatiline girmiş olmaları bu seneki en büyük şansımız.

Japon usulü selamlaşın

Grip olmamanın tek çaresi hasta kişilerle temas etmemek. Evinizde oturur, kapı dışına çıkmazsanız grip de olmazsınız. Ama, işe gidiyor, otobüse, trene biniyor... kapalı ortamlarda bulunuyorsanız grip salgınından etkilenmemeniz çok zor, çünkü grip virüslerinin bulaşıcılıkları çok fazla. Hastalık, gripli kişinin öksürmesi, aksırması, hatta konuşması sırasında havaya saçılan virüslerle veya bunlarla kirlenmiş eşyalara temas edilmesiyle bulaşıyor. Gripli kişi hapşırdığında ağzını eliyle kapatmasıyla eline bulaşan virüsler de hastalığın yayılmasında büyük önem taşıyor.

Gripten korunmada, salgınlar sırasında mümkün olduğunca ‘kapalı mekanlarda bulunmamak, tokalaşmamak, göz veya başla selamlaşmak, oraya buraya dokunmamak, başkalarına ait eşyaları kullanmamak, elleri sık sık yıkamak çok önemli.

Grip belirtileri gösterenler de evde istirahat etmeliler. Böylece hem hastalığı daha çabuk atlatırlar ve hem de başka insanlara virüs bulaştırmamış olurlar.

Aşı mutlak koruyucu değil

Gripten korunmada en etkili yöntem grip aşısı olmak, ama bunun salgınlar başlamadan en az 2-3 hafta önce yapılması gerekiyor. Aşı, gribin hafif atlatılmasını, gribe bağlı komplikasyonların ve ölümlerin azalmasını sağlayabiliyor, ancak tabii ki yüzde yüz etkili değil.

Aşı olamadım diye de üzülmeyin. Gribe karşı alabileceğiniz başka tedbirler de var. Bunlardan biri düzenli yapılan egzersiz. Son yıllarda yapılan araştırmalar, düzenli egzersizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirebileceğini ve grip ve diğer enfeksiyon hastalıklarını önlenmesinde önemli rolü olabileceğini ortaya koydu.

Hastalıklardan korunmada önerilen egzersiz, herkesin kolayca uygulayabileceği, her gün 30 dakika süreyle tempolu bir şekilde yürümek. Bu efor sonrası bir miktar terlenilmesi ve solunumun da biraz hızlanmış olması gerekiyor. Ama, nefes nefese de kalınmamalı.

Egzersiz sırasında vücut ısının yükselmesi de enfeksiyonlarla savaşta çok önemlidir. Çünkü, ateş birçok bakteri ve virüsün üremelerini durduran önemli bir etkendir. Düzenli egzersiz bağışıklığı kuvvetlendirir ve enfeksiyonları önlerken ağır egzersizlerin ise tam tersine üst solunum yolları enfeksiyon riskini artırabileceği de unutulmamalı.

Beslenmenize özen gösterin

Bol sebze ve meyve yiyin. Sıcak sıvılar için; Mesela, ıhlamur, adaçayı, nane, limon çayları bunun için idealdir. Kokusundan rahatsız olmayacaksanız sarımsak da gribe karşı koruyucu olabilir.

Sofranızdan tavuk sulu sebze çorbasını eksik etmeyin. Büyüklerimizin üşütmelere ve gribe karşı önerdikleri havuçlu, patatesli, kerevizli, soğanlı, maydanozlu tavuk suyuna çorbanın soğuk algınlığı ve grip belirtilerini gidermede etkili olduğu artık bilimsel olarak da gösterildi.

Doğal beslenme ürünleri veya bitkisel ilaçlar adı altında satılan ıvır-zıvırlara da çuvalla para vermeyin. Gidin pazardan portakal, mandalina, yer elması, marul, maydanoz... kesenize uygun ne bulursanız alıp afiyetle yiyin.

Öksürük şurupları da antibiyotikler de gereksiz

Grip genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Grip tedavisinde amaç, hastalık belirtilerini gidermek ve hastayı rahat ettirmektir. Antibiyotik kullanmak gereksiz, hatta zararlıdır. Çünkü, virüslere antibiyotiklerin hiçbir etkisi yoktur. Antibiyotikler, sadece orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi komplikasyonlar için ancak doktor önerisiyle kullanılabilir.

Öksürük şurupları ve grip ilaçlarının da genellikle hiçbir yararları olmadığı gibi, yan etkileri hastaları daha çok rahatsız da edebilir. Özellikle 6 yaşından küçük çocuklara bu tür ilaçları vermekten olabildiğince kaçınmalıdır.

Karaciğerde yağ birikimi, beyin içi basınçta aşırı yükselmeye yol açan Reye sendromuna karşı da, 16 yaşından küçüklere ateş düşürücü olarak aspirin verilmemelidir.

 



Bu haber 219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,238 µs