En Sıcak Konular

Memurların maaşını kimler çalıyor?

31 Ocak 2008 10:31 tsi
Maaşlarını almak üzere bankamatiklere gittiklerinde hesaplarındaki paranın çekildiğini ya da başka hesaplara aktarıldığını gören binlerce memur ve çalışan kazan kaldırdı.

Yıllardır maaşlarını aldıkları banka hesaplarının ele geçirildiğini belirtip rotahaber.com’a mail ve telefonlarla ulaşan, internette mağdur forum kuran işçi ve memurlar mağduriyetlerinin giderilmesi için çare arıyorlar.

HESAPLAR ELE Mİ GEÇİRİLDİ?

Ay sonunda maaş zamanı geldiğinde hesaplarına yatan paranın başka birileri tarafından iki üç kerede çekilip ya da başka hesaplara aktarıldığını belirten memurların sayısı binleri aşmış durumda.

Esrarengiz bir şekilde maaş ve bankanın verdiği maaş ekstrelerinin çalındığını belirterek maaşlarını aldıkları banka ve savcılığa başvurduklarını ifade eden vatandaşların ‘memurular.net ve sikayetvar.com’da dile getirdiği şikayetler tek bir banka üzerine yoğunlaşmış durumda; Akbank…

“BANKANIN BİLGİLERİ ÇALINMIŞ OLABİLİR”

Hesaplarının boşaltılmasından sonra hemen ilgili bankaya başvurduklarını fakat aradan geçen zamanda mağduriyetlerinin giderilmediğini belirten vatandaşların içinde bulundukları durum üzerine kendisine yönelttiğimiz soruları cevaplayan Tüketiciler Birliği Başkan Vekili Kemal Özer çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 Son günlerde, ağırlıklı olarak bir bankadan maaş alan çalışanların işte oldukları saatlerde, farklı illerdeki bankamatiklerden paralarının çekildiği, havaleler yapıldığı, telefon, kredi kartı vb faturaların ödendiğine dair birçok şikayet aldıklarını belirten Özer, gelen şikayetlerin önemli bir kısmının aynı bankadan olmasına dikkat çekerek, “Bu bankaya ait kredi kartı ve banka kartları verilerinin çalındığı yönündeki düşüncelerimiz” artmaktadır diye konuştu.
İlgili bankanın mağdur müşterilerine karşı olan ilgisizliğini de değinen Özer, hesapları boşaltılarak mağdur olan vatandaşları, hesap güvenliğini sağlayamayan banka ve maaşlarını kendilerine güvenli bir şekilde ulaştırmayan kurum amirleri hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmalarını yönünde uyardı.

“BANKA İLGİ GÖSTERMİYOR”

Konuyla ilgili olarak bir diğer açıklama ise Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser’den geldi.  TÜ-MER Şikayet Komitesine 100'ü aşkın tüketicinin, bilgileri dışında banka kartlarından, hesaplarından para çekildiğini ve mağdur olduğunu belirterek müracaatta bulunduğunu ifade eden Keser, Şikayetçilerin çoğunluğunun öğretmen, tamamının ise devlet memuru olduğunu açıkladı. Kurumalarına Türkiye’nin her yerinden şikayetlerin geldiğini söyleyen Keser de bir bankaya dikkat çekiyor.

''Şikayetler genel olarak incelendiğinde, söz konusu bankanın ciddi bir güvenlik açığının bulunduğu ve bu açıktan faydalanan dolandırıcılar tarafından çeşitli yöntemler ile hesapların boşaltıldığı kanaatine varılmıştır.” Diyen Keser yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bazı şikayetlerde ise mağdur tüketicilerin hesap bilgilerini internet dahil hiçbir yerde kullanmadığı, sadece para çekmek için banka kartı bulundurduğu, hesap numarası ve şifre bilgilerini bugüne kadar kimseyle paylaşmadığı buna rağmen hesaplarının boşaltıldığı belirtilmektedir. Şikayetlerin tamamı, Şikayet Komitemiz tarafından ilgili bankanın genel merkez müşteri hizmetlerine ulaştırılmış olmasına rağmen, bugüne kadar çözümlendiği veya çözümlenmediği konusunda Derneğimize geri bildirimde bulunulmamıştır. Müracaatta bulunan mağdur tüketiciler, banka şubelerine ve savcılıklara müracaat etmeleri noktasında yönlendirilmiştir.''

TEK SORUMLU BANKA

Kart çıkaran kuruluşların, tüketicilere karşı belirli hukuki sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Keser, bir tüketicinin kendi banka hesabından rızası dışında para çekildiğini, kendisinin hiçbir şekilde kart şifresini ya da gizli kalması gereken bilgileri üçüncü kişilere aktarmadığını, hiçbir surette kart bilgilerinin rızası dışında elinden çıkmadığını düşünmesi halinde ilgili kuruluşa itirazını, şikayetini yazılı olarak ya da elektronik ortamda veya telefonla bildirmesi gerektiğini belirtti. İlgili kuruluşun bu şikayeti, itirazı 20 gün içinde aynı usulle cevaplamakla mükellef olduğunu kaydeden Keser, ''Kart sahipleri ile kart çıkaran kuruluşlar arasında çıkan uyuşmazlıkların çözümünde ispat külfeti, kart çıkaran kuruluşa yani bankaya aittir'' dedi.

AKBANK: ‘ARA SIRA YAŞANAN MÜNFERİT’ OLAYLAR

Maaşlarını Akbank’tan aldıklarını söyleyen yüzlerce mağdurun içinde bulunduğu durum üzerine görüştüğümüz banka yetkilileri, yaptıkları açıklamada meydana gelen olayları ‘Ara sıra yaşanan münferit’ olaylar olarak tanımladı.

Banka hakkında ortaya atılan, müşterilerin bilgilerinin yer aldığı ‘bilgi bankasının’ çalındığı iddialarına ilişkin sorumuza herhangi bir yanıt vermeyen Akbank yetkilileri yolladıkları açıklamada,  bankalarının internet şubesi erişiminin uluslar arası güvenlik standartlarında olduğunu, internet ve telefon bankacılığı kullanımına yönelik banka hizmetlerinde ise herhangi bir güvenlik açığı bulunmadığını belirttiler.

“Müşterilerimizin hesaplarından izinsiz olarak para transferi yapılması teknik olarak mümkün değildir.” diyen Akbank yetkilileri, yaşanan yüzlerce olayı ise, ‘Ara sıra yaşanan münferit’ olaylar olarak değerlendiriyorlar.

Yaşanan hadiselerin, müşterilerine verilen şifrelerin, ‘bankaların sistemi dışında’ temin edilip kullanılması nedeniyle meydana geldiğini belirten Akbank yetkilileri “Bunun dahi önüne geçebilmek için’ her türlü teknolojik yenilikleri banka sistemine dahil etmiş” olduklarını ifade ediyorlar.

 Haber 7



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,227 µs