En Sıcak Konular

"Türbanlılardan oy istiyorum"

31 Ocak 2008 11:24 tsi
Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırma girişimine, “Nedir bu türban, 50 yıl önce türban var mıydı?” diye sert tepki gösteren Deniz Baykal'ın 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce ise başörtüsü sorununu çözmeyi vadettiği ve “Türbanlılar

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırmak için AK Parti ile MHP arasında varılan anlaşmaya, “Nedir bu türban 50 yıl önce türban var mıydı?” diye sert tepki gösteren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce başörtüsü sorununun çözümünden söz ettiği ve “Türbanlılardan oy istiyorum” dediği ortaya çıktı.
Türban sorununun çözümüne ilişkin atılan adımlar karşısında, “İslamiyet yeniden mi yorumlandı yeni bir peygamber mi geldi?” diyerek İslam dinine dil uzatan CHP lideri Baykal'ın, “Türkiye'de türbanı sorun olmaktan çıkaracağım” diye konuştuğu belirlendi.

Oy istiyorum

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 15 nisan 2002 tarihinde Milliyet gazetesinin manşetinde yer alan açıklamasında,” Türbanlılardan oy istiyorum” demişti.

Milliyet Gazetesi'nden Serpil Çevikcan'ın sorularını yanıtlayan Baykal'ın, “Önümüzdeki seçimlerde MHP'lilerden de türbanlılardan da oy istiyorum” şeklindeki sözleri siyasi gündemi belirlemişti.

Türbanla ilgili düzenlemenin laikliği ve cumhuriyeti hedef aldığını savunan Baykal, Milliyet Gazetesi'nde yer alan açıklamasında ise türbanla ilgili olarak şunları dile getirmişti:

“Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Türkiye'de çok küçük bir azınlık hariç insanların bir ideolojik şartlanma içinde olmadığını biliyoruz. Araştırmalarımız gösteriyor ki geçmiş seçimde sağa oy verenler bu seçimde sola oy verecek. Biz bu seçimde MHP ve RP'yi seçenlerden de oy alacağız. Şimdi Türkiye'de sosyal demokrasi zamanı. Türbanlı kadınlardan da oy istiyorum. Dar bir anlayış içinde değilim. Bütün Türkiye'yi kucaklamaya çalışıyorum. HADEP tabanından da oy alma iddiamız var. Kapsama alanı en geniş partiyiz. Herkesi kucaklayacağız. Dinci sağdan, merkez sağdaki çok değişik partilere kadar.”

Türban sorununu laikler halletsin şeklindeki yaklaşıma değinen Ertuğrul Özkök'ün türban yasağının kaldırılması gibi bir niyeti olup olmadığını sorması üzerine Baykal, 'Oy için bir pazarlık içinde olmam. Bizim programımız belli. Onları tatmin edecek bir siyaset içinde olamayız. Ben onlara sorununuzu çözerim de demiyorum. Ama şunu diyorum. Ben sizi ikinci sınıf vatandaş olarak, bir düşman olarak görmüyorum.' karşılığını veriyor.

Sorunu çözeceğim

Türban konusunda çözüm arayışlarını laik cumhuriyeti yıkmaya yönelik bir girişim olarak nitelendiren CHP lideri Baykal'ın 25 Eylül 2002 tarihinde Hürriyet Gazetesi'nde yer alan açıklamasında ise, “Türkiye'de türbanı sorun olmaktan çıkaracağım” dediği ortaya çıktı.


Şekil ve marka bizi ilgilendirmez

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, YÖK Kanunu'nun Ek 17. maddesindeki düzenlemenin çok iyi okunması gerektiğini belirterek, “Kız öğrenciler çene atından olmak şartıyla istedikleri şekilde başörtülerini bağlayabililir. Biz türban veya başörtüsü tabiri kullanmadık. Kızların başlarını örtme şeklinin nasıl olacağı bizi ilgilendirmez. Markalarına karışma yetkimiz de yok” dedi. Bozdağ, “CHP lideri Baykal ve Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere 'Böyle olursa biz karşı olmayız' diyenlerin taleplerini karşılayan bir formüldür. Biz bu formülü bu nedenle yasaya koyduk. Yasağın kaldırılmasına karşı olmasına rağmen bu konuda fikir söylemiş olanların fikirlerini ve taleplerini karşılayan bir düzenlemedir” dedi.

5 yılda büyük değişim

YIL 2002

CHP lideri Baykal, Hürriyet yazarlarını kabulünde Türban konusundaki sorulara çarpıcı cevaplar vermiş. 2002'de Hürriyet yazarlarından olan Emin Çölaşan'ın türban konusundaki sorularına Baykal'ın verdiği cevaplar şöyle:

Çölaşan: Türbana tutumunuz nedir? Yasak sürmeli mi?

Türkiye'de asıl sorun Anayasa'nın temel ilkeleri üzerinde yaygın bir mutabakatın hálá sağlanamamış olmasındadır. Ülkenin ana siyasi partileri, ülkenin temel nitelikleri üzerinde mutabakat içinde olmalıdır.

Çölaşan: Bazı partiler bu mutabakatın dışındalar...

...Mutabakat sağlanırsa, rahatlarız. Biz buna katkı yapıyoruz. Umarım başkaları da kendi bakış açılarından aynı katkıyı yaparlar. O zaman sorun çözülür. Ben buna katkı yapmak için türbanlılardan da oy istiyorum diyorum.

YIL 2007

CHP lideri Baykal, geçtiğimiz günlerde partisinin grup toplantısında 2002'deki görüşlerinden farklı bir söylem kullandı. Baykal, türban serbestisiyle, Türkiye'ye dışarıdan siyasi amaçla yabancı bir üniformanın dayatılmak istendiğini ileri sürdü. Türbanın 50 yıl önce olmadığını söyleyen Baykal şöyle konuştu: "Türban denilen, geleneklerimizin bir parçası olmayan, dışardan siyasi amaçlarla dayatılmış ithal bir kıyafetin Türkiye'de devlet sistemi içinde önü açılmıştır. Gelen, Anadolu'daki yazma değildir, gelen, Arap-Vahabi, Abbasi-Emevi İslam yorumunun, Türkiye'ye yönelik projelerinin bir simgesi olarak, Türkiye'deki işbirlikçileriyle birlikte Anadolu halkına dayatmaya başladığı bir yabancı üniformadır. Hedef Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Yeni Şafak



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs