En Sıcak Konular

Dink ailesi: Kamu görevlileri sorgulansın

31 Ocak 2008 13:15 tsi
Dink ailesi: Kamu görevlileri sorgulansın Hrant Dink'in ailesi TBMM'ye on maddelik bir talep listesi iletti. Cinayetle ilgili karanlıkta kalan konularla ilgili araştırma yapılmasını talep eden listede soruşturmada adı geçen kamu görevlilerinin sorgulanması ve Erhan Tuncel'in polise verdiği bil

19 Ocak 2007 günü öldürülen gazeteci Hrant Dink'in ailesi, cinayetin aydınlanması ve hiçbir şeyin gizli kalmaması için dava dosyasında ulaşamadıkları konularda Meclis'in devreye girmesini istedi. Dink ailesi bunun için TBMM'ye 10 maddelik talep listesi iletti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda, AKP'li Mehmet Ocakdan'ın başkanlığında Dink cinayetinin araştırılması amacıyla kurulan alt komisyon çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul'da Vali ve Emniyet yetkilileriyle görüşüp Dink ailesini ziyaret eden alt komisyonun, dönemin Trabzon il yetkililerini dinledikten sonra raporunu yazması bekleniyor. Dink ailesi alt komisyona 10 maddelik talep listesi verdi.
Dink ailesinin talepleri özetle şöyle:
  • İddianamede şüphelilerin eylemleri; 2002'de Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi rahibinin kasten yaralanması; 2004'te Trabzon Havaalanı' na asılsız bomba ihbarında bulunulması; 2004'te Trabzon Mc Donald's'a patlayıcı madde atılması; 2007'de Dink'in öldürülmesi olarak sıralanmış. Sanıkların eylemlerinin yalnızca iddianamede yazılı olan bu dört eylem olmadığı kanaatindeyiz.
  • Soruşturma sonucu tetikçi ve bir kısım yakın çevresi, yani Trabzon ve Pelitli beldesinde yaşayan bir grup yakalanmıştır. Ancak bu kişilerin cinayetin işlendiği yer olan İstanbul'la ilişkisi, bağlantıları ve örgütün buradaki üyeleri üzerine gidilmedi. Bu hususların araştırılması gerekir.
  • Haklarında soruşturma yapılan kamu görevlileriyle yüz yüze görüşme yapılmalı ve ifadelerinde çıkacak çelişkilerin üzerine gidilmeli.
  • Komisyon İstanbul'daki dava dosyası, Trabzon'daki soruşturmalar, İstanbul ve Trabzon'da yapılan idari soruşturma dosyalarının bütününü incelemek suretiyle olayın bütününü görebilecek. Bağlantılar doğru noktalardan kurulabilir.
  • Sanıklarının önemli bir bölümü BBP ve Alperenler Ocağı üyesi olmasına karşın yeterli soruşturma yapılmadı. BBP ile Alperen Ocakları'nın rollerinin açığa çıkarılması gerekir.
  • Zanlılara ilişkin polis ve jandarmada olan ciddi bilgiler savcılığa ve dava dosyasına sunulmamıştır. Bu bilgilere ulaşılması gerekir.
  • Erhan Tuncel'in 'yrdımcı istihbarat elemanı' olarak Emniyet bünyesinde istihdam edildiği süre boyunca verdiği bilgileri içeren raporlara ulaşılmalı. 8 Nisan 2006'dan sonra Tuncel'in verdiği bilgilerin neden yazılı raporlar haline getirilmediği soruşturulmalı.
  • Sabiha Gökçen'in Ermeni asıllı olduğu haberi üzerine İstanbul Valiliği tarafından Hrant Dink'le Valilik'te görüşen, İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Güngör'ün 'yakınım' diyerek tanıttığı -bir kadın diğeri erkek- iki kişinin kim oldukları, hangi sıfat ve amaçla bu görüşmeye katıldıkları açığa kavuşturulmalı.
  • Trabzon Emniyeti'nde bulunan Yasin Hayal ve Hrant Dink'in dosyalarında hangi bilgilerin bulunduğu açığa çıkarılmalı.
  • 2006'da işlenen Rahip Santoro cinayeti incelenmeli. Dink cinayeti zanlılarının bu olayla bağlantılarının bulunmasının ihtimali yüksek.

    Radikal



  • Bu haber 182 defa okundu.


    Yorumlar

     + Yorum Ekle 
      kapat

      Değerli okuyucumuz,
      Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
      Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
      · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
      · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
      · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
      · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
      · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
      · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
      · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
      · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
      Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




      En Çok Okunan Haberler


      Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
      3,219 µs