Ne giydiğinizin bir önemi yok | " /> Ne giydiğinizin bir önemi yok | "/>

En Sıcak Konular

Pöttering: Ne giydiğinizin bir önemi yok

31 Ocak 2008 13:10 tsi
Pöttering: Ne giydiğinizin bir önemi yok Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, hoşgörülü oldukları sürece, insanların nasıl giyindiklerinin hiç bir önemi olmadığını belirtti. Laiklik konusunda da çeşitli değerlendirmelerde bulunan Pöttering, laikliğin dinler üzerine değil, demokrasi ü

Ntv'nin haberine göre, Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, son dönemde tartışılan başörtüsü ve laiklik konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Başörtüsü sorusunun yanıtının Türkiye’nin iç dinamiklerinde aranması gerektiğini söyleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Pöttering, hoşgörülü oldukları sürece, insanların nasıl giyindiklerinin hiç de önemi olmadığını belirtti.

Pöttering; günümüz Avrupa'sında laikliği "Laiklik, politikanın, politik kararları etkileyecek biçimde dinler üzerine değil, demokrasi üzerine kurulu olmasıdır. Elbette her insanın kendi inançları vardır. Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Kanımca Avrupa usulü demokrasi de budur. Ancak ülkeden ülkeye farklı durumlar da var elbette." şeklinde yorumladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Türkiye'deki laiklik hakkında "Türkiye’de kendinize has bir laiklik anlayışınız var, bunun da kendine has tarihsel bir gelişimi mevcut. Tarihsel gelişimleri de kabullenmemiz gerekiyor. Fakat, şahsen, Türk laik sisteminde Müslüman olmayan inançların, Ortodoks kilisesi veya diğer kiliseler gibi Hıristiyan inançların da örneğin, daha fazla şansa sahip olmasını isterdim. Dolayısıyla laiklik dinin kendini ifade etme şansı olmadığı anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki başörtüsü tartışmaları konusunda da benzer düşünceleri olduğunu kaydeden Pöttering; "Bu konudaki karar Türk Parlamentosu tarafından verilmelidir. Bu konunun İslam dünyasında ve Türkiye’de dini bir konu olduğunu biliyorum. Nasıl giyindiğiniz başka ülkelerde kendi kimliğinizle ilgili bir konudur. Her ülkenin kültürünü de ilgilendirir. Fakat, benim için, hoşgörülü oldukları sürece, insanların nasıl giyindiklerinin hiç de önemi yok" diye konuştu.

Laik olmayan bir ülkenin AB üyesi olup olamayacağı konusunda ise "Bu konu sanıldığından biraz daha karmaşık diyebilirim. Bu konuyu AB’ye üyelik konusuyla karıştırmamak gerekiyor. Ben laiklik hakkındaki görüşlerimi açıklıyorum. Laiklik din yok demek değildir. Laiklik, dinin, bir ülkede baskın faktör olmaması demektir. Laiklik diğer dinlere inançlarını ifade etme fırsatı tanımalıdır. Ben de Türk dostlarımızdan, Hıristiyan inançlara da İslam’la aynı şansı tanımalarını rica ediyorum. Örneğin Fener Rum Patriği Bartolomeos Türkiye’de papazlarını Hıristiyan Ortodoks geleneklerine göre eğitme şansına sahip değil. Kanımca bu da adil bir durum değil. Dolayısıyla laiklik, değişik dini gruplara din adamlarını eğitme olanağı da tanımalıdır" açıklamasını yapan Pöttering, dinler arası diyalog ve radikalizm meselesini "her şeyden önce hiçbirimizin şiddeti kabullenmemesi çok önemli. İnsanların başka insanları öldürmesine karşı direnmeliyiz. Terörün hiçbir türünü kabullenmemeliyiz. Terörün her türlüsüne karşı çıkmalıyız. Bir yandan da diyalog kurmalı, birbirimizle konuşmalıyız. AB’yi ele alın örneğin; AB, 27 ülkeli, yaklaşık 500 milyon nüfusa sahip çok kompleks bir yapı. İnsanlar arasında karşılıklı anlaşmaya ihtiyacımız var. Dinlemeli, öğrenmeli, anlamalı ve sonra da uzlaşmalıyız. Kültürlerarası ilişkiler için de aynı durum geçerli sanıyorum" şeklinde değerlendirdi.

Türkiye'nin dinlerarası ve medeniyetlarası diyalog konularındaki rolüne olumlu bir yaklaşımı olduğunu kaydeden Pöttering; uluslar, halklar ve medeniyetler arasında karşılıklı anlayışı iyileştirecek her şeyi desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

 

Ntvmsnbc



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs