PSYOP’: Cep telefonları sizi PSYOP’: Cep telefonları sizi

En Sıcak Konular

PSYOP’: Cep telefonları sizi 31 Ocak 2008 13:47 tsi
‘PSYOP’: Cep telefonları sizi Cep telefonlarının olası zararları genellikle ‘sağlık’ ve 'dinleme' konusu üzerinden tartışıldı. Şimdi herkesin ve sizin (!) cebinizdeki bu aygıtın çok daha kötü bir amaç için kullanımı söz konusu. O kötü amaç hasıl olursa, ‘beyninizle

Cep telefonlarının her türüne ama özellikle yeni modellerine yüksek ilgi gösteren ülkelerden biri, hatta birincisi Türkiye. Türkiye’de cep telefonu kullanabilecek (çocuklar vs. hariç) insan sayısından çok cep telefonu var.

Hal böyle olunca bu aygıtların sağlıkla ilgili kaygıları tetiklemesi doğaldı ve bu tartışma ülkemizde yapıldı, yapılıyor. Keza yine bu cihazlar üzerinden “dinleme ve izleme” yapılabileceği konusunda da bol miktarda tartışma yürütüldü, yürütülüyor.

Ancak bugün gelinen nokta cep telefonlarının çok daha başka ve tehkileli amaçlar için de kullanılabileceği tehlikesini vermesi. Muhtemelen bu konuda ilk başta “komplo teorisi” olarak algılanacak. Ancak artık biliyoruz ki, bu iddialar zaman gerçcek olabiliyor.

Bugün yayınlanan Hürriyet Gazetesi’nde Sovyetler Birliği döneminde Kızıl Ordu-gizli servis haberleşmesinde kullanılan Rus kripto cihazlarını geliştiren mühendis Anatoliy Klepov’la gerçekleştirilmiş bir görüşme yayınlandı.

Gerçi bu görüşmenin Klepov tarafından amacı “kendi ürettiği ve dinlenemeyen telefonların” ticari beklentisi olabilir ama dedikleri nihayetinde çok önemliydi.

Ne zamandır dinleniyoruz?

Önce tarihi bir okuma yapalım. “Dünyada ilk dinleme cihazları 1922 yılında Almanya’da geliştirilmeye başlandı. 1937 yılından sonra Nazi döneminde bu ülkede ANNANERBE adını taşıyan özel birim kurularak tüm üst düzey Alman yöneticilerinin görüşmeleri dinlemeye alındı.

1920’lerde Stalin, Almanların teknoloji harikasının cazibesine kapıldı. Almanya ile gizli bir anlaşma yaparak kilolarca pırlantayı valizlerle Berlin’e taşıttı. Pırlanta karşılığında, Kremlin Sarayı’nı bu dinleme cihazlarıyla donattı.

Böylece Kremlin’deki her fısıltıyı bile duyar oldu. Lenin bile bunu fark ederek parti toplantılardan birinde ’Yoldaş Stalin’in emrinde sadece 6 kişi çalışmasına rağmen o benden ülkede daha fazla iktidara sahip’ dedi.

Ardından İkinci Dünya Savaşı patlak verdi. Hitler’in yenilgisinden sonra Sovyet yönetimi özel birim ANNANERBE depolarından 25 vagon dolusu özel cihaz ve arşiv belgesini Moskova’ya taşıdı.

ABD’nin ise Washington’da 50 vagon taşıdığı söyleniyor. Bundan hemen sonra Amerika’da ULTRA-M tele-kulak birimi çalışmaya başladı. Böylece 1947 yılından itibaren dünya birbirini dinlemeye başladı.

SSCB, Afganistan savaşını güvenli haberleşme sistemi eksikliğinden kaybetti. Kızıl Ordu, birlikler arasında görüşmeleri açık telsiz bantlarından yapınca pusuya düşmeye başladı. Aynı sıkıntıyı bugün ABD ve NATO güçlerinin de Afganistan’da yaşadığını iddia eden Taliban ile El Kaide militanları molla takımı olabilir, ancak 50 bin dolara alınabilen özel cihazla müttefiklerin aralarında yaptıkları tüm görüşmeleri deşifre edebilir. Afganistan ve Irak’taki durum Kuzey Irak’ta PKK ile mücadele eden Türk ordusu için de geçerli olabilir. 50 bin dolar fiyatı olan bir cihazla tamı tamına 10 bin GSM hattı kontrol altında tutulabilir.”

Cepten kulağa zihin kontrolü!

Kısa geçmiş böyle. Ancak sadece geçmiş, günümüz dinleme izleme faaliyetlerinden farklı olarak cep telefonlarının başka bir amaca hizmet etmeye başladığı da iddialar arasında yer alıyor.

İşte bu iddialara göre cep telefonlarıyla kişinin beynine komut yollamak bile mümkün. 1960’larda ABD’de ve ardından da Sovyetler’de insan psikolojisinin belirli frekanstaki sinyallerle etkileme yöntemleri geliştirilmeye başlandı. Bugün “polifonik” ses iletim sistemiyle donatılmış herhangi bir cep telefonu rahatlıkla “psikotron silah”a dönüşebilir.

Sıradan bir görüşmenin üzerine alçak frekanslı, genelde 10 ila 20 Hertz arasında değişen, parazit türü sesi andıran ek bilgi eklenerek sizi istenilen davranışlarda bulunmaya zorlayabilirler. Örneğin, borsa çalışanı hisse satmak yerine büyük kayıpla satın almayı tercih edebilir.

Bu iddia doğru mu değil mi biraz sonra bakalım. Ancak bu imkanın bulunması sınırsız bir güç ve tehlike anlamına geliyor. Buraya yazmaya gerek bile duymadığısız sayısız olasılık ciddi bir güvenlik meselesi aslında.

Çünkü örneğin böyle bir uygulama sadece bir kişiye değil, geniş kitlelelere uygulanabilir. Keza bir borsa çalışanı örneği naif kalabilir ve daha kritik makamlardaki kişiler bu etkiyle karşılaşabilir. Peki gerçekten mümkün mü?

Dijital 'PSYOP!

Bahsettiğimiz Hürriyet haberinden başka hoş bir tesadüf olarak “benzer” bir konu yine bugünkü nüshasında Yeniçağ Gazetesi yazarı İrfan Ülkü tarafından kaleme alınmış. Yola çıkış noktası farklı ama ipucu veriyor.

Ülkü’ye göre, 11 Eylül terör saldırısını izleyen aylarda ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) aralarında en yetenekli bilgisayar uzmanları, bazı gazeteciler ve stratejistlerle iletişim kuramcılarının bulunduğu gizli bir çalışma grubu oluşturdu.

“Terörizmle savaş operasyonlarında Pentagon, kaynağı belirsiz haberlerin (bunlar Washington’ı haklı gösterecek haberlerdir) yabancı basın ve yayın organlarında yayınlanması için psikolojik savaş operasyonları düzenliyor. ”

Gazete makaleleri, reklamlar ve halka yönelik duyuranların psikolojik operasyonlarında önemli rolü olduğunun da altını çiziyor.

“Geçtiğimiz ay ABD’li gazeteci ve araştırmacı Brent Jessop, Pentagon’un terörizme karşı yeni küresel savaşımının kilit kavramını açıkladı: PSYOP... Bu sözcük, Aşırı Psikolojik Operasyonlar İçin Enformasyon Savaşı cümlesinin açılımı; bir anlamda, bu alanda yeni bir  ‘tür’  deniyor”. 

“Yine PSYOP’un hedeflerinden biri de cep telefonları, cep telefonu ve e-maillerini kontrol etmek, gerekirse sahtelerini göndermek. Karşı casusluk ve fiziksel saldırıları psikolojik savaş kriterlerine uygun kanallara taşımak.”

CEP TELEFONLARI NASIL SİLAH DÖNÜŞÜR?

1) Bir kere artık şu konuda anlaşalım. Cep telefonları görüşmeleri dinlenebiliyor. Basit bir şifreleme sistemleri var ve havada yakalanabiliyorlar.
2) Yakalamakla kalmazlar değiştire de bilirler.  “Bana dava ile ilgili dosyayı getirin” diyen bir savcının sözleri, “dava için bana bir Mercedes getirin”e çevrilebilir.
3) Cep telefonu ile konuşmasanızda dinlenebilir! Mikrofon devamlı bir verici pozisyonundadır. Hatta modern cep telefonlarında bataryayı çıkarsanız da bu sürer. Bellek muhafa pili hala oradadır.
4) SMS (kısa mesaj) haberleşmeleriniz de yolda yakalanabilir.
5) SMS mesajları yakalandığı gibi elbette değiştirilebilir. Güvendiğiniz ve bildiğiniz birinden gelen mesaj size pahalıya patlayabilir.
6) Yine modern palm tipi telefonlar virüslere de açıktır. İşletim sistemleri yüzlerce güvenlik açığı içeriyor.
7) Kablosuz kulaklıklar gibi aparatlar da tehlikeli. Bunlarla da dinleme yapılabiliyor.
8) Şu konuda da anlaşalım. Cep telefonu operatörleri yerinizi bulabilir. Bu artık ileri teknoloji bile sayılmıyor. Verici istasyonlarının durumuna göre 30 cm ile birkaç metreye kadar yeriniz tespit edilebilir.
9) Ve tabii haberde sunduğumuz daha tehlikeli konu! Ne kadar gerçek henüz tartışmalı. Bilinmediği için de nasıl bir önlem gerektirir o da tartışmalı. hürriyet

 



Bu haber 1,684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,946 µs