En Sıcak Konular

'Soğuk savaş bitmedi'

31 Ocak 2008 15:03 tsi
'Soğuk savaş bitmedi' Rusya’nın Birleşmiş Milletler temsilciliğinde görev yapmış olan eski KGB üyesi Sergei Tretyakov, Moskova idaresinin New York ve BM’deki casusluk operasyonlarını ünlü yazar Pete Early ile birlikte kaleme aldı.

Tretyakov’un anlatımları Soğuk Savaş döneminin casusluk hikayelerini aratmıyor. Tretyakov 2000 yılında BM’deki temsilcilikten kaçarak eşi ve kızıyla ABD’ye sığınmıştı. Kaçışını Rusya’nın ABD’deki en önemli istihbarat başarısızlığı olarak nitelendiren Tretyakov, 2000 yılından önce 3 sene Washington hesabına çalışarak Moskova’nın gizli bilgilerini CIA’ye ilettiğini söylüyor.

RUS AJANLARIN EĞİTİM BİLGİLERİNİ AKTARDI

Geçtiğimiz hafta basılan “Yoldaş J: Soğuk Savaş Sonrasında Bir Rus Casus’un Açıklanmamış Sırları” adlı kitapta 51 yaşındaki Tretyakov çok önemli bilgiler aktarıyor.

Kitaptaki anlatımlara göre ABD’de gizli bir ikametgahta yaşayan Tretyakov en az 5 bin çok gizli Rus belgesini CIA’ye verdi. Rusya’nın BM’deki gizli görüşmeleri konusundaki bilgileri de CIA’ye ileten Tretyakov New York’taki bir Rus ajanın nasıl hareket etmesi gerektiği konusundaki eğitim bilgilerini de Washington’la paylaştı.

Tretyakov kitapta Rusya açısından Soğuk Savaşın hiçbir zaman bitmediğini ve casus faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek, ifadelerinin ABDlileri uyandırmasını umduğunu söyledi.

RUSYA’NIN NÜKLEER SIRLARI ELE GEÇTİ

Kitapta iki sansasyonel iddia var. İlk iddia BM’nin İran ve Pakistan nükleer takip programaının başındaki isimlerden birinin Rus casusu olduğu yolunda. “Artur” kod adlı, asıl adı Tarık Rauf olan 54 yaşındaki diplomatın Pakistan doğumlu bir Kanadalı olduğu ve Moskova hesabına çok önemli nükleer sırları ele geçirdiği iddia ediliyor. Rauf, iddiaları “saçmalık” olarak niteledi.

TALBOTT’TAN BİLGİLER SIZDIRILDI

İkinci iddia ise daha fazla ses getireceğe benziyor. Tretyakov, Bill Clinton döneminde ABD’nin Rusya politikalarının belirlenmesinde kilit isim olan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Strobe Talbott’un Rus istihbarat birimlerince “ABD’nin içinden bilgilerin alınması için en güvenilir kaynak” olarak nitelendiğini söylüyor. Tretyakov, Talbott’un Rus ajanı olduğunu iddia etmiyor ama Rus yetkililerin, Talbott’un egosunu tatmin ederek ondan “insider” bilgiler aldıklarını savunuyor.

1994-2001 arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Talbott, eski bir Time muhabiri gazeteci. Talbott her dönem Rusya'ya karşı daha yumuşak politikalar izlenme yanlısı olmuş, ancak Yeltsin döneminde yapılan milyarlarca dolar yardımın "buharlaşmasına" göz yummakla eleştirilmişti.

Haber 10



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs