En Sıcak Konular

Davutpaşa patlamasını yaşayanlar anlattı!

31 Ocak 2008 15:49 tsi
Davutpaşa patlamasını yaşayanlar anlattı! İstanbul Davutpaşa'da kaçak bir havai fişek fabrikasında sabah saatlerinde bir patlama meydana geldi. İmalathanenin bulunduğu bina ve çevresini savaş alanına çeviren patlamada ölenlerin sayısı 19’a yükseldi. Yaşayanlar o korkunç anları anlattı...

Patlama, Davutpaşa Çiftehavuzlar Caddesi’nde bir havai fişek imalathanesinde meydana geldi. İmalathanenin bulunduğu bina ve çevresini savaş alanına çeviren patlamada ölenlerin sayısı 19’a yükseldi. Yaralanan 4’ü ağır 117 kişi ise hastanelere kaldırıldı.

PATLAMANIN OLDUĞU İŞ MERKEZİNDE 136 İŞ YERİ BULUNUYOR

İstanbul'da patlamanın yaşandığı Maltepe Mahallesi Site Sokak 44 numaradaki iş merkezinde toplam 136 işyerinin bulunduğu bildirildi.

Toplam 19 bin metre kare üzerine kurulu işmerkezinde başta teksil, dokuma atölyesi, ambalaj, kırtasiye olmak üzere çeşitli işyerlerinin bulunduğu iş merkezinde kaç kişinin çalıştığı tam olarak bilinmiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çevre belediyeler enkaz kaldırma çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Vatandaşların da akın ettiği olay yerinde yaşanan karmaşa patlamaya müdahaleyi zaman zaman aksatıyor. Görgü tanıkları patlamanın çok şiddetli olduğunu belirtiyorlar. Binanın iki katının tamanen çöktüğü bildirilirken, profesyonel kurtarma ekipleri binanın büyük bölümüne henüz ulaşamadı. 

'Önce ufak sonra büyük bir patlama oldu' 
 
Zeytinburnu'nda bir iş merkezinde meydana gelen patlamanın görgü tanıklarından Ahmet Ünal, binada önce ufak çaplı, sonra da büyük bir patlama yaşandığını bildirdi.

Patlamanın meydana geldiği binanın yakınındaki bir iş merkezinin 8. katında çalışan Ahmet Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Saat 09.40 sıralarında önce ufak çaplı bir patlama meydana geldi. Makine kalıp üzerine çalıştığımız için önce demirlerin düştüğünü zannettik. Baktık ki öyle bir şey yok, hemen dışarıya koştuk. Yan binadaki iş yerinin çatısından alevler çıktığını gördük. Alevler maçlardaki yanan maytapları andırıyordu'' dedi.

Çatının üzerinde büyük bir delik açıldığını gördüklerini anlatan Ünal, sonra alevlerin söndüğünü dile getirdi. Ünal, içeride çalışanların alevleri söndürdüğünü düşünürken ''imdat'' seslerinin gelmeye başladığını belirterek, şunları kaydetti:

''Kenara çekilmemizle birlikte büyük bir patlama meydana geldi. Bina yerle bir oldu. İkinci patlamadan önce binanın dış duvarlarının dışarıya doğru şişmeye başladığını gördük. Dışarıya doğru şişme yapıyordu. Bu patlamanın meydana geldiği bina ile aynı seviyedeki katta olan arkadaşlarımız bu sırada hayatlarını kaybetti veya yaralandı. Patlamadan sonra binayı dumanlar sardı. Biz de aşağıya inip dışarıya çıktık. Etrafta cesetler vardı, birkaç kişi can çekişiyordu. Diğerleri de ağır şekilde yaralanmıştı. Ölen ve yaralananlar, patlamanın etkisiyle duvar ve metal parçalarının yüzlerine çarpması ile basınçtan dolayı fırlayıp duvara çarpanlar vardı.''

Görgü tanığı Ömer Taşçı da sabah işe gelerek çalışmaya başladıklarını belirterek, ''(Güm) diye bir ses duydum. (Ne oluyor) diye dışarıya baktığımda karşıdaki sitenin çatısı alev alıyordu. Yanımdaki arkadaşıma (binada tekrar bir patlama olabileceğini) söylediğim sırada büyük bir patlama daha meydana geldi. Bina harabeye döndü. Aşağıya indiğimizde yardım isteyenler vardı. O sırada itfaiye ve ambulanslar geldi'' diye konuştu.

Görgü tanıklarından Doğan Erdoğan ise önce ufak bir patlama duyduğunu ve ne olduğunu anlamak için dışarıya çıktıklarını anlattı. Erdoğan, ''Bir baktık ki, sitenin çatısı açılmış, alevler çıkıyordu. 2 dakika sonra anlatamayacağım kadar büyük bir patlama oldu. Bütün camlar aşağıya döküldü. Her yeri duman kapladı. Bir an için ben de öleceğimi düşündüm, çünkü çok yakındaydık'' dedi.

'Binanın üstündeki insanlara 'Aşağı inin' demeye kalmadan ikinci patlama oldu, insanlar parçalandı'

Patlamada yaralanarak kaldırıldığı Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edilen Raşit Sicimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş merkezinde önce bir patlama meydana geldiğini belirterek, “O patlamanın akabinde de tekrar büyük bir patlamanın gerçekleşti” dedi.

Sicimoğlu, şunları anlattı:

“İlk patlamaya bakalım derken, o ikinci patlamada her taraf yıkıldı. Toz, duman, karanlık... Ondan sonra herkes birbirini kaybetti. Patlama olunca zaten merak ettik. Binanın üstünde 'ne oldu' diyen insanlar vardı. 'Aşağı inin' demeye kalmadan ikinci patlama oldu, insanlar parçalandı.”

Bu arada, patlamanın gerçekleştiği belirtilen ve içinde maytap atölyesi de bulunan iş merkezinin karşısındaki Prestij İş Merkezi ile çevredeki bazı binalar ile çok sayıda otomobilde de hasar oluştu.

Bir polis helikopterinin de çalışma yürütülen alanın üzerinde uçuş yaptığı görülüyor.

TÜRK KIZILAYI'NDAN ACİL MÜDAHALE

Öte yandan, Türkiye Kızılay Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, kaza bilgisinin alınmasının hemen ardından Türk Kızılayı'na bağlı Bayrampaşa Tıp Merkezi'nden 2 ambulans ile beraber 9 kişilik sağlık ekibi, Fatih Şubesi'ne bağlı Dahiliye Merkezi'nden 3 kişilik sağlık ekibi ve Marmara Bölge Afet Mücadele Lojistik Merkezi'nden de 4 kişilik uzman personelin bölgeye gönderildiği bildirildi.

Açıklamada, “Sağlık ekipleri yaralı vatandaşlarımıza müdahale ederken 500 adet meyve suyu, su ve kraker de bölgede vatandaşlarımıza dağıtıldı. Yaralı vatandaşlarımıza gerekli olabilecek kan temini ve psikososyal destek için tüm hazırlıklar tamamlandı” denildi.

Haber7



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,068 µs