En Sıcak Konular

Merkez Bankası: ‘Herkes ihtiyatlı olsun’

31 Ocak 2008 16:29 tsi
Merkez Bankası: ‘Herkes ihtiyatlı olsun’ MB Başkanı Yılmaz, “Küresel dalgalanmanın ortasındayız” dedi ve uyardı: “Her an sürprizle karşılaşabiliriz, herkes ihtiyatlı olmalı.” Yılmaz, bankanın taşınmasına ilişkin olarak “Önemli olan para politikasının sağlamlığı̶

Küresel piyasalarda dalgalanma sürerken Merkez Bankası’ndan uyarı geldi. Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel dalgalanmanın henüz ortasında olunduğuna dikkat çekerek, “Her an için sürprizle karşılaşabiliriz. Herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalıdır” diye konuştu

Küresel piyasalarda dalgalanma sürerken Merkez Bankası’ndan uyarı geldi. Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel dalgalanmanın henüz ortasında olunduğuna dikkat çekerek, “Her an için sürprizle karşılaşabiliriz. Herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalıdır” diye konuştu.

Küresel risk iştahının azaldığı dönemde mali disiplinin sürmesinin önemli olduğunu belirten Yılmaz, artan endişelerin tüketim ve yatırım eğilimini olumsuz etkileyeceğinin öngörüldüğünü kaydetti. Orta vadede enflasyon beklentilerinin hedefin üzerinde seyretmesinin para politikasının temkinli olmasını gerektirdiğini ifade eden MB Başkanı, önümüzdeki dönemde yeni arz şoklarının çıkmadığı varsayımıyla enflasyonun aşağı yönlü eğiliminin süreceğini ifade etti.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 5.5
Yıl sonuna ilişkin tahminleri açıklayan Yılmaz, enflasyonun yüzde 4 hedefinin üzerinde gerçekleşeceğinin beklendiğini ve tahminlerin daha temkinli bir faiz politikasını içerdiğini dile getirdi. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2008’de orta nokta yüzde 5.5 olarak yüzde 4.1-6.9 arasında, 2009’da ise orta nokta yüzde 3.7 olarak yüzde 1.8-5.5 arasında olacak. Böylece MB bir önceki enflasyon raporuna göre tahmini 1.4 puan yukarı çekmiş oldu.

’ENERJİ ZAMLARI ENFLASYONU ORTA VADEDE DESTEKLER’
Yılmaz, enflasyonun hedefe yaklaşma hızını büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrinin belirleyeceğini, enerji fiyatlarında yapılan zamların orta vadede enflasyonda düşüşü destekleyeceğini ifade etti. Yılmaz, petrol fiyatlarına ilişkin bu yılki varsayımın 70’ten 85 dolara yükseltildiğini ve bunun enflasyon tahminlerini 0.5 puan yukarı çektiğini söyledi.

Yılmaz, orta vadeli tahminler yapılırken faiz dışı fazla hedefinin dolaylı vergi artışıyla değil, kamu harcama kısıntısıyla karşılanacağının varsayıldığını kaydetti.

‘PARA POLİTİKASININ SAĞLAMLIĞI ÖNEMLİ’
Durmuş Yılmaz, basın mensuplarının Merkez Bankası’nın taşınması ile ilgili sorularına şu cevabı verdi: “Beklentilerin yönetimi MB’nin kredibilitesi ile çok yakından ilişkili. Para politikasının güvenilirliği ve saygınlığıyla ilgili yavaşlatmaya ve endişeye yer verilmemeli. MB kendi güvenilirliğini sağlamaya devam etmelidir. MB’nin taşınmasıyla ilgili ön plandaki husus para politikasının sağlamlığıdır.”

MB Başkanı, türban tartışmalarıyla ilgili soruya ise “Bu tür gelişmelerin ekonomik değişkenler üzerinde etkisi olursa biz gerekeni yaparız” dedi.

MERKEZ’DEN HÜKÜMETE ‘MAZERET’ MEKTUBU
Bu arada MB, geçen yıl yüzde 4 hedeflenmesine karşılık TÜFE bazında yüzde 8.39 olarak gerçekleşen enflasyonun, yüzde 6’lık belirsizlik aralığı üst sınırını geçmesi nedeniyle, hükümete açık mektup gönderdi.

MB kanununun 42. maddesi gereği, hükümet adına Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e gönderilen toplam 13 sayfalık mektupta, enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapma nedenleri anlatıldı.

Mektupta hedeften sapılmasının en belirgin gerekçeleri, gıda ve enerji fiyatlarında süregelen artışlara bağlandı. Mektupta, “Enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 4 hedefine yakın seyretmesi bekleniyor, hedefe ulaşma süresi büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrine bağlı. Strateji, arz yönlü şoklar ortadan kalktığında enflasyon hedefine ulaşılmasını sağlayacak. Önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devamı, enflasyonun orta vadeli görünümünü etkileyen değişkenlerin seyrine bağlı olacak” ifadelerine yer verildi.

ntvmsnbc.com



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,930 µs