En Sıcak Konular

'İran ile yeni doğalgaz hattı kurulması görüşülecek'

31 Ocak 2008 17:00 tsi
'İran ile yeni doğalgaz hattı kurulması görüşülecek' Enerji Bakanı Hilmi Güler İran'la görüşmelerin önümüzdeki ay devam edeceğini ve teknik konuların detaylarının tartışılması için İran tarafından teknik heyetin Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bölge ülkeleri doğal gazının Avrupaya ulaştırılmasını öngören Nabucco projesinde, boru hattının Ankara yakınlarındaki Ahiboz'dan başlatılması konusunu değerlendirdiklerini belirtirken, ''eğer hattın Ahiboz'dan başlatılması kesinleşirse, proje daha bir hız kazanacak'' dedi.

Bakan Güler, Kuveyt'te faaliyet gösteren Ruward Gençlik Eğitim Merkezinin 45 kişilik üniversite öğrencisinden oluşan üyelerini Bakanlıkta kabul etti.

Güler, kabulün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İran ile 'Güney Pars'ta 3 sahada doğal gaz çıkarılması ve elektrik üretimine' dönük çalışmalarda hangi aşamaya gelindiğine ilişkin sorular üzerine, İran ile doğal gaz görüşmelerinin ayrı bir safhada bulunduğunu, bununla ilgili değerlendirme ve görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

TPAO'nun 3 ayrı kuyuyla ilgili değerlendirmesini sürdürdüğünü anlatan Güler, bunun sonuçlarına bağlı olarak İran tarafıyla görüşmelerin önümüzdeki ay devam edeceğini ve teknik konuların detaylarının tartışılması için İran tarafından teknik heyetin Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Sonuca göre de bakanları davet edeceklerini ve ona göre değerlendirme yapacaklarını anlatan Güler, ''önümüzdeki ay bir anlaşma olabilir mi'' sorusuna da ''gayet tabii'' yanıtını verdi.

Nabucco'ya 6. Ortak

Nabucco Projesine ilişkin sorulara karşılık Bakan Güler, ciddi projelerin, ciddi bir süreci olduğunu söyledi.

Kendilerinin Nabucco Projesinde 5 ortak ve AB enerjiden sorumlu komiseri ile geçen yıl bir metin imzaladıklarını ve şimdi de çok önemli bir gelişme olarak Alman firması RWE'yi 6'ıncı ortak olarak seçtiklerini anlatan Güler, şirketin ortaklığı için Viyana bir tören yapılacağını ve bunun da dönüm noktalarından biri olduğunu ifade etti.

Güler, ayrıca kendilerinin de BTC projesinde başarılı sonuçlar elde edilmesinde katkı sağlayan Osman Göksel'i, koordinatör olarak seçtiklerini belirtti.

Boru Hattının Başlangıç Noktası

Nabucco Projesinin çok hız kazandığına işaret eden Güler, kendilerinin aynı zamanda Türkiye olarak, boru hattının Ankara yakınlarındaki Ahiboz'dan başlatılması konusunu değerlendiklerini bildirdi.

Projede milli networkün, hazır olan boru hatlarının kullanılmasının, projenin süratini daha da artıracağına dikkati çeken Güler, Nabucco projesinin AB'nin arz güvenliği ile Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumunun güçlendirilmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı. Bakan Güler, şöyle devam etti:

''O bakımdan eğer boru hattının Ahiboz'dan başlatılması kesinleşirse, o zaman proje daha bir hız kazanmış olacak, bu noktada çok ciddi süratli olarak çalışmamızı sürdürüyoruz. Hız kazanmak için ilave tedbirleri de Viyana'da konuşma fırsatımız olacak. Nabucco boru hattı başlangıç noktası üzerinde çalışmalarımız var burada iki görüş var, bir tanesi doğu sınırımızdan başlatmak, diğeri de Ankara yakınlarından başlatmak. Bunu da üzerinde de yoğun bir çalışma sürdürüyoruz önümüzdeki günlerde bunu da yönetim kurulunda tartışacağız, dolayısıyla bu alternatif üzerinde de çalışmamız var.''

Elektirikte Özelleştirme

Öte yandan Enerji Bakanı, kabulün hemen öncesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile görüştüğünü, elektrikte dağıtım ve üretimde süratli şekilde özelleştirme çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi.
 
zaman



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,178 µs