En Sıcak Konular

Le Monde: AB merakla izliyor

31 Ocak 2008 16:52 tsi
Le Monde: AB merakla izliyor Fransız Le Monde Gazetesi, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıracak yasanın 'laik reformlar' ile eş zamanlı olarak kabul edildiğini yazdı. Gazete, AB’nin de Anayasa tartışmalarını çok yakından takip ettiğini belirtti.

AKP ve MHP’nin türban girişimini değerlendiren Fransız Le Monde Gazetesi AKP’nin muhafazakar seçmenin oylarını almak için 2002 seçimlerinde başörtüsü yasağını kaldırmayı vaatlerinden biri haline getirdiğini hatırlattı.

Ancak 2007’de yeniden hükümet olduğunda başörtüsü vaadinden vazgeçtiği izlenimi verdiğine işaret eden gazete, gazeteci Ruşen Çakır’ın, “Bu yaz seçim kampanyası boyunca konu üzerine tek kelime edilmedi ve seçmenler de bu reformu artık istemiyordu. Bu, Erdoğan’ın ağır bir strateji hatası. Olumsuz sonuçları olabilir. Türban zaten siyasi bir çatışmanın sembolüydü. Bu da bu eğilimi güçlendirecek” sözlerine yer verdi.

1980’li yıllarda başörtüsü sorununun başladığını hatırlatan Le Monde, eşi ve iki kızı başörtüsü takan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’den beri sürekli başörtüsü yasağının derinliğine bir tartışma sonrasında kaldırılacağını söylediğine dikkat çekti. Gazete, burada Çakır'ın “Bu tartışmayı açmak yerine zoru tercih ettiler. Ama bu işlemeyecek. Anayasa Mahkemesi, savcılar, rektörler… Her zaman Kemalist bürokrasinin bir direnişi olacak” şeklindeki yorumuna yer verdi.

Le Monde Gazetesi, tepkilere rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün de başörtüsünü çıkarmadığına vurgu yaparken Kemalistlerin yasanın geçmesi halinde üniversitelerde başı açık öğrenciler üzerinde baskı oluşacağından endişe ettiğini yazdı.

Başörtüsü yasasının zorunlu din dersinin kaldırılması gibi “daha laik” reformlar ile eş zamanlı kabul edildiğini yazan gazete, AB’nin de Anayasa tartışmalarını çok yakından takip ettiğini belirtti.



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,434 µs