En Sıcak Konular

Dini sizden mi öğreneceğiz?

31 Ocak 2008 17:31 tsi
Önce TÜSİAD, ardından ODTÜ... Bugün de İstanbul Üniversitesi'nden bildiri geldi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, toplumsal barışın tehdit altında olduğunu ileri sürerek, ''Türban konusu ülkemizin birlik ve bütünlüğünü tehdit eder hale gelmiştir. Bu gidiş en kısa zamanda durdurulmalıdır'' dedi.

Prof. Dr. Parlak, üniversite senato üyeleri, dekan ve öğretim üyelerinin hazır bulunduğu basın toplantısında türbana sert bir şekilde karşı çıktı.
 
"En tehlikeli nokta"
 
Prof. Dr. Parlak, "Şu anda gelinen nokta, olabilecek en tehlikeli yerdir.  Çünkü toplumsal barış bir anda yerle bir olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi. Parlak, Türkiye'de huzurun elden gitme eğilimine girdiğini belirtti.
  
"Çığırından çıkar"
 
Türban yasağının kaldırılması için yapılacak girişimler sonunda, "taraflar arasında acımasız bir gerilimin başlayacağı ve işlerin çığırından çıkacağını" da ileri süren Prof. Dr. Parlak, "Bir yanda yıllarca zulme uğradığına inandırılmış bir grup, öte yandan kaygılar, endişeler, mutsuzluklar içinde kalacak ve artık daha sert bir mücadelenin başlamasının gerekli olduğunu düşünecek başka bir grup olacaktır" dedi.
 
"Biz başka bir dinin mensubu değiliz"
 
"Biliyoruz ki, türban aslında bir din sorunu değildir. Ayrıca bizler de başka bir dinin mensupları değiliz" diyen Prof. Dr. Parlak, "Türban ile ilgili kaygıların temelinde ne dinsizlikle ilgili bir tercih, ne başkasının haklarına karşı gelmek, ne de eğitimin engellenmesi gibi bir düşünce bulunmaktadır" dedi.
 
"Tek kaygı, ülkemizin geleceğinin karartılmaması, sonu belirsiz maceralara sürüklenmemesi ve kapkara örtülerle örtülmemesidir" diyen Mesut Parlak, türbanın bütün toplumun sorunu haline geldiğini ifade etti.
 
"Türban sorununun çözülmesi gerekir ama..."
 
"Türban sorununun çözülmesi gerektiğine de dikkat çeken Parlak, "Ama bugünkü şartlarda zorlama bir şekilde ileri sürülecek her çözüm, sonra daha da büyük sorunları beraberinde getirecektir. Sorarım, böyle bir sorun için Anayasa değiştirilir mi? Veya toplum karşıt gruplara ayrılmışken Anayasa değişikliği önerisi getirilir mi?" dedi.
 
"Türban üniversitelerde serbest bırakılınca Türkiye daha mı dindar olacaktır?" diyen ve bunun cevabının "Hayır" olduğunu ifade eden Prof. Dr. Parlak, "Yaratılmak istenilen havaya bakılırsa, sanki din elden gitmektedir. Türbanla üniversiteye girememek, eğitim özgürlüğünün kısıtlanmasının çok ötesinde dinin yasaklanması olarak gösterilmeye çalışılmaktadır" dedi.
 
"Cumhuriyet ayaklar altında"
 
Konuşması zaman zaman ayakta alkışlanarak kesilen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, "Eğitim özgürlüğü kisvesi altında cumhuriyet ilkelerinin ayaklar altına alınmaya çalışıldığını" öne sürdü.
 
Parlak, "Bu mudur girilmek istenilen Avrupa Birliği değerleri? Eğer kendinizi kandırmıyorsanız, bizi hiç mi hiç kandıramazsınız. Kimse kendi heveslerini, kendi dar görüşlerini, din ile ilgisi olmayan kabullerini bu topluma kabul ettirmeye çalışmasın" dedi.
 
Dini sizden mi öğreneceğiz
"Bizler, üniversite mensupları, bürokratlar, sanatçılar, işverenler, önerilen yolun ne denli karanlık olduğunu görenler, dinin ne olduğunu sizlerden mi öğreneceğiz?" diye soran Parlak, dinlerinin ne olduğunu kimseden öğrenmeye ihtiyaçlarının olmadığını söyledi.
 
Prof. Dr. Parlak, "Türban konusu ülkemizin birlik ve bütünlüğünü tehdit eder hale gelmiştir. Bu gidiş en kısa zamanda durdurulmalıdır. Son söz olarak, İstanbul Üniversitesi'nin yandaşlığı açık ve nettir; cumhuriyet kazanımları, laik demokratik cumhuriyet, Atatürk ilkeleri, demokratik hukuk devleti ve ulusun bölünmez bütünlüğüdür. Bunlardan asla ödün vermedik, asla vermeyeceğiz" dedi.
 
Üniversite ile sınırlı kalmaz
Prof. Dr. Parlak, "türban yasağının kaldırılması durumunda bunun üniversite ile sınırlı kalıp kalmayacağı" yolundaki değerlendirme üzerine de "Kalmaz. Çünkü yasağı kaldırmak isteyen partinin içindeki insanlar bunu söyledi. Bu üniversite ile başlayacak, 'kamu' denilecek, sonra lise çağlarına doğru inecektir. Bu görünen bir durumdur" dedi.
 
"Eşarba karşı çıkacak halimiz yok"
 
İÜ Rektörü Mesut Parlak, "türbanın bağlanma şekli konusundaki bir soru üzerine de şunları dile getirdi: "Türk'ün Osmanlı geleneğinden gelen bir başörtüsü vardır. Daha doğrusu eşarp diye tanımlanan bir örtü vardır. Ona kimsenin karşı çıkacak hali yok. Ama bir Anayasaya 'eşarp şöyle çenenin altından bağlanacak' gibi bir madde konulmasını doğrusu içime sindiremiyorum. Ama İslami değerleri getirip de birtakım dayatmaların topluma yararı olmadığına inanıyorum. Sanıyorum hükümetimiz de bize kulak verecektir."
 
İÜ SENATOSU'NDAN TÜRBAN BİLDİRİSİ

 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, İÜ Senatosu tarafından hazırlanan duyuruyu okudu.

"İstanbul Üniversitesi Senatosu olarak türban yasağının Anayasa değişikliği yapılarak aşılmaya çalışılmasının yanlış olacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve mevcut Anayasamızın temel ilke ve dayanaklarının başında laiklik ilkesi gelmektedir.
 
Laiklik ilkesi, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, demokrasinin varlığının ve bilimsel özgürlüğün korunmasının önkoşuludur. Bu anlamda Cumhuriyet'in özünün ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçasıdır.
 
Türban yasağının Anayasa değişikliği yoluyla aşılmak istenmesi, laiklik ilkesine, yani Anayasa'nın ruhuna aykırı olacaktır. Üniversitemizde dinsel simgelerin kullanılması yasağı, dayanağını laiklik ilkesinden almaktadır.
 
Politik çıkarlar ve siyasi tercihlerin, din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesi kabul edilemez. Türkiye, din istismarına ve şeriat oyunlarına sahne olmayacaktır.
 
Sosyal düzenimizi bilerek veya bilmeyerek değiştirmek isteyenlere göz yumulamaz."
 
Senato duyurusunda, İstanbul Üniversitesi'nin her zaman laik ve demokratik Cumhuriyet'e sahip çıktığı vurgulanarak, "Üniversitemiz, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve demokratik hukuk devleti ilkesine kararlılıkla bağlı kalmıştır. Üniversitemizin, ulusumuzu aydınlık birgeleceğe taşıyabilecek öğrenciler yetiştirmek için bu ilkelerin savunucusu olmaya devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır" denildi.
 
Senato duyurusunun okunmasının ardından salondaki sahnede bulunan senato üyeleri ile salonu ve locaları tamamen dolduran fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve akademisyenler açıklamayı ayakta alkışladı.

İnternet haber



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs