En Sıcak Konular

Büyükanıt'ı şaşırtacak sözler

31 Ocak 2008 17:33 tsi
Baykal'ın türban ile ilgili sözleri bir hayli şaşırtacak. Özellikle de Büyükanıt'a dair olanlar...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın türban tartışmalarıyla ilgili olarak "Görüşlerimizi bilmeyen yok" sözünün sorulması üzerine "Bizim hukukun dışında hiçbir kurumdan bir bekleyişimiz yok, kimse gölge etmesin başka bir şey beklemiyoruz" dedi.

Baykal, daha sonra da hedefinin TSK olmadığını siyasetçiler ve onların uygulamalarını muhatap aldıklarını açıkladı.

NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Baykal, "Yargıtay ve Danıştay'ın açıklamalarını 'cumhuriyetin koruma mekanizmaları' olarak değerlendirmiştiniz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamalarını da bu kapsamda mı görüyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:
     
Kimse gölge etmesin: "Artık Türkiye, yaşadığı deneyimin sonucunda görmeye başladı ki bu konularda halkın kendisinden başka güvencesi yoktur. Varsa bir tek güvence de hukuktur. Yani yaşadığımız deneyimler özellikle son dönem bize açıkça göstermiştir ki Türkiye'nin laik demokratik bir cumhuriyet olarak ayakta kalmasının güvencesi, hukukun ve milletin iradesi dışında hiçbir kurumun bu konuda yapabileceği hiçbir şey yoktur. Bu ortaya çıkmıştır. Herkes de bu bilince gelmiştir. O nedenle bizim hukukun dışında hiçbir kurumdan bir bekleyişimiz yok, kimse gölge etmesin başka bir şey beklemiyoruz."

Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Baykal, türbanın kelime-i şehadetle bir tutulduğunu ileri sürdü.. Baykal, türbana göre "müslümansın ya da değilsin" görüşünün dayatıldığını iddia etti.. İşte CHP lideri Baykal'ın açıklamaları:

MEYDAN OKUMA

Türban bizim kültürümüzün parçası değil. Köyünde, kırında, kentinde kendine özgü örtünme biçimi vardır. Burada dışlayıcılık yoktur, meydan okuma yoktur. Saçının teli dahi görülemez en büyük günahtır.

TÜRBAN TAKAN MÜSLÜMAN

-Bütün günahlar ortada. Başı açıklar diye bir günah yok. Türban kelime-i şehadetin işlevini üstlenir hale geldi. Ya türban takarsın müslümansın ya da değilsin. Bu ne İslamiyet'in içinde var ne de pratikte ne de bin yıllık gerçeğimizde.

-İslamiyetin özüne baktığında türbana sıra gelmez. Dışarıdan ithaldir. Fırat'ın çocuğu değil Toroslar'ın çocuğu değil. Türbanlı kızların rejimle sorunu yok. Onlar baskı altındalar.. İslamiyet'in özünü unutturmak isteyenler ve bölmek isteyenler sorumludur.

ANAYASAYA AYKIRI

-Bu teklifte pek çok temel Anayasa ve hukuk problemi var. Getirilen düzenlemenin anayasanın temel ve teklif edilemez niteliğiyle ilgili anayasal güvenceyi ortadan kaldırma durumu var. Yüksek öğretim yasasının 17 .maddesini değiştirme zorunluluğu hissediyorlar. Anayasanın 42. ve 10. maddesine getirdikleri düzenlemeyle 17. maddenin aykırılığı ortadan kalkmaz.

DEMOKRASİ CUMHURİYETİ BOĞMAMALI

-Laiklik Türkiye’de demokrasiyle kabul edilmedi ama oylamayla, çoğunlukla kaldırılabilir. Şeriatı halkoyuna koyarsanız ona göre oy çıkar. Bugün rejimin ana güvenceleri plebisiter bir süreçle, seçim sonuçlarıyla ortadan kaldırılmak isteniyor. Demokrasi cumhuriyeti boğmamalıdır. Cumhuriyeti tahrip etmiş bir yapının üzerinde siz demokrasiyi işletemezsiniz. Bugünkü iktidar cumhuriyeti, laikliği içine sindirmemiştir

ÖZBUDUN ENDİŞELİ

-Prof. Ergun Özbudun, 'başı açıklar için güvence lazım’ diyor. Buna karşı bir anayasa hukuku tedbiri almamız lazım diyor. Yapılan değişikliğin Türkiye’yi nereye götüreceğini görerek söylüyor. Laiklik işte bu tehlikeleri görerek getirilmiş bir maddedir.

İnternet haber



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,028 µs