şiddet eylemleri başlattı | " /> şiddet eylemleri başlattı | "/>

En Sıcak Konular

Sırplar şiddet eylemleri başlattı

20 Şubat 2008 09:08 tsi
Sırplar 
şiddet eylemleri
 başlattı Kosova'nın bağımsızlık ilanına karşı çıkan Sırplar, BM kontrolündeki sınır geçiş noktasını ateşe verdi. Çıkan olaylar üzerine NATO öncülüğündeki barış gücü askerleri bölgeye gönderildi.

Kosova'nın pazar günü bağımsızlığını ilan etmesinin ardından protesto eylemlerine başlayan Sırplar, Sırbistan'a sınır geçiş noktasını ateşe verdi.
 
Bazı Sırp bölgelerinde de BM misyonuna ait araçlara saldırı düzenlendi. Bunun üzerine, NATO öncülüğündeki Kosova İstikrar Gücü (KFOR) askerleri, sınırı korumak için yeni ülkenin kuzeyine gönderildi. Reuters ajansına bilgi veren görgü tanığı, maskeli bir grubun, Kosova ile Sırbistan arasındaki "1 Numaralı Kapı" olarak bilinen Jarince'deki iç geçiş noktasını yaktığını söyledi. Kosova polisi, olayı doğrulayarak, yaralanan olmadığını açıkladı.

KFOR sözcüsü Albay Betrand Bonneau, yaptığı açıklamada, KFOR'un duruma müdahale ettiğini söyledi. Bonneau, 35 ülkeden askerin bulunduğu KFOR'un sınıra ne kadar asker konuşlandırdığı hakkında açıklama yapmadı. Kosova'nın Sırbistan sınırında Raşka kasabası yakınlarındaki Jarina sınır geçişinde bulunan bütün kulübelerle BM Kosova Misyonu UNMIK ve Kosova polisine ait araçların ateşe verildiği de bildirildi. Sırp medyası, sınır noktasına gelen bir grup Sırp'ın, UNMIK gümrüklerine, Kosova Polis Hizmetleri (KPH) ve Kasabank tesisleri ile 10 kadar aracı yaktıklarını duyurdu.

UNMIK ve KPH ile KFOR'un olaya müdahale etmedikleri ileri sürülürken, bazı gazetecilerin göstericilerin saldırısına uğradığı bildiriliyor. Kosova polisi, Jarina'nın yanı sıra Sırpların yoğun olduğu kuzeydeki Zubin Potok sınır geçişinin de saldırıların hedefi olduğunu kaydederek, NATO'dan çalışanlarını bölgeden tahliye etmek için helikopter göndermesini istediklerini bildirdi.

Binlerce Kosovalı Sırp, gerilim noktası olan kuzeydeki bölünmüş Mitroviça'da önceki gün Kosova'nın bağımsızlığını protesto etmişti. Yaklaşık 800 kadar Sırp da başkent Priştine yakınındaki Gracanica şehrindeki bir Ortaçağ kilisesinde Kosova'nın bağımsızlığını protesto etmişti.

Bu arada Kosova Parlamentosu'ndaki 10 Sırp üyeden 3'ü, bundan sonra parlamento çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladı. Sırbistan basın yayın organlarının duyurduğuna göre, 3 Kosovalı Sırp milletvekili, Kosova'daki Sırp azınlık bölgelerinden Caglajevica'da düzenledikleri basın toplantısında, meclisin bağımsızlık ilan ettiği pazar günkü oturumda muhalefetlerini açıklamalarına izin verilmediğini bildirdi. Belgrad yönetiminden bağımsız olarak değerlendirilen diğer milletvekilleri henüz Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilanı konusunda tutumlarını açıklamadı.

Belgrad, Ankara'ya nota verdi

Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen Özel Temsilci Büyükelçi Mehmet Taşer, dün Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu'ya, Türkiye'nin Kosova'yı tanıdığına ve diplomatik ilişki kurmaya hazır olduğuna ilişkin mektubunu sundu. Türkiye'nin Kosova'yı tanımasına tepki olarak önceki gün Ankara büyükelçisini geri çağıran Sırbistan'ın ise konuyla ilgili Türkiye'ye nota verdiği öğrenildi.

BM'de yine uzlaşma yok

BM Güvenlik Konseyi, Kosova Meclisi'nin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sırbistan'ın isteğiyle düzenlediği 2. acil toplantısında da yine uzlaşmaya varamadı. Konsey, ne bir ortak açıklama ne de bir karar tasarısı kabul edebildi. Toplantıda 2 kez söz alan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, "Eğer bu gayrimeşru harekete bugün göz yumarsanız, yarın sizin ülkenizde aynı tür bağımsızlık ilanları olmayacağına kim garanti verebilir?" dedi. Tadiç, Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacaklarını vurguladı. Tanzanya'da basına konuşan ABD Başkanı George Bush da Kosova'nın bağımsızlığının Balkanlar'a "barış getireceğini" söyledi. Kosova'nın bağımsızlığının şimdiye kadar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 ülke tarafından tanındığı bildirildi.

Zaman



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs